Od pondělí chytrá karanténa, nařídilo hygienikům ministerstvo. Zeman chce hranice zavřené na rok

Z nemoci COVID-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru, se v Česku dosud vyléčilo 1298 lidí. Je to téměř pětina z celkového počtu případů nákazy. Od nedělního rána přibylo 47 nových případů, celkem tak onemocnělo 6701 lidí. Počet obětí se zvýšil o pět na 186. Ministerstvo zdravotnictví nařídilo hygienikům ze všech krajů, aby od pondělí používali systém chytré karantény. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne jeden z historicky nejvyšších státních rozpočtů. Podle prezidenta Miloše Zemana by měly zůstat české hranice zavřené ještě rok.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

  • Potvrzených případů nákazy novým typem koronaviru v Česku za neděli přibylo 92 na 6746.
  • Vyléčila se už pětina nakažených, k nedělnímu večeru šlo o 1298 vyléčených pacientů.
  • Během nedělního dne zemřelo pět lidí s nemocí COVID-19, obětí je tak v Česku 186. 
  • Jeden z historicky nejvyšších schodků rozpočtu navrhne vládě ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Zvýšit by se měl o 100 miliard na celkových 300 miliard.
  • V pondělí projedná vláda uvolnění opatření na hranicích.
  • Ministerstvo zdravotnictví nařídilo hygienikům ze všech krajů od pondělí používat systém chytré karantény. Mimořádné opatření zatím nezmiňuje paměťové mapy z dat mobilních operátorů a platebních karet.
  • České hranice by podle prezidenta Miloše Zemana měly zůstat zavřené ještě rok.
  •  Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) se s plošným testováním v Česku začne ve středu. Studie má ukázat skutečné promoření společnosti.
  •  Povinnost vycházet s rouškou platí v Česku už měsíc. Zakrývat si dýchací cesty musí Češi od 19. března.

Denní přírůstek, který za sobotu činil dalších 105 nakažených a v neděli jen 47 případů, počtvrté za sebou klesl. O víkendu ale také bývá vyhodnocováno méně testů. 

Nejvíce nakažených je dlouhodobě v Praze, dosud tam bylo potvrzeno 1580 případů. Na 100 tisíc obyvatel připadá v hlavním městě více než 116 nakažených. Praha také má nejvíce obětí, a to 71. Naopak nejlépe na tom jsou jižní Čechy s 25 případy nákazy na 100 tisíc obyvatel.

Od pondělí startuje chytrá karanténa

Chytrá karanténa se od pondělí rozšíří do všech krajů. Mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví z nedělního večera ukládá hygienikům pracovat se systémem při řízení testování, oslovování kontaktů a předávání informací. Opatření nezmiňuje paměťové mapy z dat mobilních operátorů a platebních karet.

„Celkově tento mechanismus pozitivně přispěje k urychlení činností zabezpečujících testování populace a rychlejší způsob vyhodnocování vzorků a identifikace infikovaných v rámci populace České republiky,“ uvádí ministerstvo. Neprodlená realizace opatření je prý nezbytná pro adekvátní a rychlé zhodnocení rizika vzhledem k současné epidemiologické situaci.

„Kontaktování osob s ohledem na mimořádná opatření ministerstva bude probíhat i prostřednictvím studentů lékařských fakult, kteří posilují příslušné krajské hygienické stanice včetně Tracking Call Center,“ píše dále resort.

Nově budou hygienici posílat na testy nejen lidi s příznaky nemoci COVID-19, ale i bez nich, pokud byli s někým nemocným v kontaktu. Budou mířit na dosavadní odběrová místa nebo za nimi přijede odběrový tým zdravotnické záchranné služby nebo armády. Místa musí počet odběrů evidovat dvakrát denně prostřednictvím webové aplikace. Laboratoře pak nesmí přijímat vzorky, které nebudou schopné vyhodnotit do 48 hodin.

Hranice by měly zůstat zavřené ještě rok, je přesvědčen prezident

Prezident Miloš Zeman v neděli v podvečer vystoupil v pořadu Prezidentský pressklub rádia Frekvence 1. K tématu pandemie koronaviru uvedl mimo jiné to, že by se neměla měnit strategie, která se ukázala jako funkční. Češi by dle slov hlavy státu měli být hrdí na to, jak zvládají koronavirovou krizi. Poděkování patří vládě i občanům, tvrdí Zeman.

„Hranice by měly být uzavřeny rok a ne dva roky. A to proto, aby výjezd nevyvolal vlnu epidemie,“ míní český prezident. Občanům doporučuje, aby si v létě vychutnali krásy tuzemské krajiny. Apeluje také na to, aby dále nosili roušky: „V lidském životě je měsíc či měsíc a půl krátká doba,“ podotýká.

Prezident pro Frekvenci 1 potvrdil, že se chystá podepsat úpravu zákona o státním rozpočtu, která by zvýšila letošní deficit na 300 miliard korun. Ministryni financí Alenu Schillerovou dle svých slov opět upozorní na to, že stát každoročně vynakládá 30 miliard na dotace pro solární elektrárny. Podle Zemana je načase s tímto výdajem skoncovat.

Vláda projedná volnější režim na hranicích

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v Otázkách Václava Moravce uvedl, že v pondělí vláda bude jednat o rozvolnění protikoronavirových opatření na státních hranicích. Zpočátku by se mělo uvolňování pravidel týkat hlavně lidí, kteří do zahraničí míří kvůli práci. Později by se mělo mluvit i o rekreačním cestování.

Uvedl také, že je na místě omluva státu přepravním společnostem a řidičům kamionů, kteří vázli v kolonách na hranicích. Zároveň ale podle něj šlo o dominový efekt a vliv na zpomalení kamionové dopravy měla i polská a slovenská opatření. 

Ministryně financí navrhne zvýšit schodek o dalších 100 miliard

Vicepremiérka a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne vládě zvýšení schodku na 300 miliard. Výdaje státu se podle ní pohybují okolo 120 miliard a zmenšily se také příjmy na straně státu o asi 140 miliard. „Je propad na sociálním pojištění, je propad na DPH, protože firmy stojí a neprodukují,“ uvedla v Otázkách Václava Moravce.

Půjde tak historicky o jeden z nejvyšších státních schodků, podle vicepremiérky je ale nutný k podpoře české ekonomiky. Navýšit se musí podle ní platby za státní pojištěnce, zvýší se podpora za opatrovné, nechce přistoupit k zastavení investic.

Města přijdou o příjmy na daních

Opatření proti koronaviru ovlivní i hospodaření měst. Ve ztrátě jsou firmy, které by daně běžně platily, teď ale nemají z čeho. Daně by podle předpokladů měly poklesnout asi o 20 procent.

Třeba Bohumín na Karvinsku přijde asi o 60 milionů korun. Město má na letošní rok naplánované investice, o které ale nechce přijít. V plánu je vybudování lesoparku, nového dopravního terminálu před vlakovým nádražím nebo rekonstrukce bývalé dělnické kolonie. Ušetřit se vedení města snaží na provozních nákladech, odloží také méně naléhavé investice.

Úsporná opatření kvůli krizi zavedl také třináctitisícový Tachov. Okresní město ani jeho organizace nenakupují nic, co není nezbytně nutné. Zrušilo všechny velké kulturní akce. Některé investice přesunul Tachov do dalších let, ale hlavní stavby, které připravoval roky, letos zahájí.

Plošné testování zahrne Prahu, jižní Moravu, Litoměřicko a Litovelsko

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) by se mělo s plošným testováním začít ve středu. Týkat by se mělo čtyř oblastí, kromě hlavního města i regionů okolo Litoměřic a Litovle a jižní Moravy. Uvedl to ve vysílání Radiožurnálu.

Podle Vojtěcha už plošné testování schválila etická komise. Jeho náměstek Roman Prymula uvedl, že by lékaři měli otestovat až 28 tisíc lidí. Plošné testování, které by mělo ukázat promořenost populace, zmínil Prymula jako možnost na začátku dubna. Reprezentativní vzorek testovaných by měl vznikat podobně jako například u průzkumů veřejného mínění, kdy se vybere zhruba 1000 lidí různého věku, pohlaví, z různě velkých obcí nebo různého vzdělání.

Plošné testování na koronavirus se zavedl Moravskoslezský kraj v domovech pro seniory, a to jak pro klienty, tak pro zaměstnance. Odhalilo minimum nakažených. Ze 13 a půl tisíců testů se nemoc COVID-19 potvrdila u 22 lidí. U zaměstnanců v 16 případech, u klientů v šesti. V Jihomoravském kraji začali v pátek plošně testovat také bezdomovce. Preventivně testuje zahraniční pracovníky například i petrochemická společnost Unipetrol.

Termín přijímacích zkoušek pro střední školy oznámí ministr školství do půlky května

Termín jednotných přijímacích zkoušek na střední školy chce ministr školství Robert Plaga (ANO) oznámit v první polovině května. Doufá, že se zkoušky budou moci uskutečnit v první půlce června, uvedl v neděli v televizi Prima. Plaga také potvrdil, že žáci budou mít na jednotné přijímačky jen jediný pokus. Zkouška bude mít na konečné rozhodnutí školy o přijetí studenta vliv z 60 procent.

Do konce dubna chce mít ministerstvo ve spolupráci s epidemiology hotové manuály k provozu na základních školách, kam se má od 25. května vrátit část školáků. Ministr očekává, že této možnosti využijí rodiče 40 až 60 procent dětí. Z provozních důvodů chce, aby rodiče dali ředitelům minimálně týden předem vědět, zda jejich dítě k výuce nastoupí.

Jestliže rodiče umístí dítě do školní skupiny, nebudou mít nadále nárok na ošetřovné. Ministr řekl, že podporuje, aby ošetřovné zůstalo zachováno pro rodiče, kteří se rozhodnou nechat dítě doma. Příslušný zákon připravuje ministerstvo práce.

Od pondělí se farmáři vrátí na trhy

Pořádat farmářské trhy bude opět možné se začátkem nového týdne. Například v Brně se tak vrátí prodejci na tradiční místo, Zelný trh. Při nabízení produktů ale budou muset dodržovat bezpečnostní opatření. Místo obvyklých 60 trhovců jich na Zelném trhu bude nejvýše 30, nabízet budou vlastní sezónní zeleninu a také sazenice. Rozmístěni budou po obvodu náměstí, zboží nebudou prodávat přímo z pultu, ale ze speciálního výdejního pultu, na který jednotlivému zákazníkovi vyskládají zboží a budou jej pravidelně dezinfikovat.

V pondělí se vracejí farmářské trhy (zdroj: ČT24)

„Nachystali jsme řadu opatření, chceme prodejcům pomoci. Zatímco bude probíhat prodej, budou neustále přítomní dva naši správci, kteří budou dohlížet na pravidla a žádat kupující, aby dodržovali pravidla,“ uvedl tajemník úřadu Brno-střed Petr Štika.

Na začátku týdne se lidem také znovu otevřou provozovny řemeslníků. Stejně jako farmářské trhy, ale třeba i autosalony nebo opravny aut spadají mezi provozovny, které obnovují provoz v první vlně. Provozovatelé budou muset dodržovat různá hygienická opatření, aby se zamezilo šíření nákazy. 

Už měsíc smí Češi ven jenom s rouškou, platí ale výjimky

Uplynul měsíc od přijetí vládního nařízení, které stanovilo povinnost nosit roušky nebo jiné zakrytí nosu a úst. Platí od 19. března. Kabinet původně sliboval, že dodá roušky všem občanům. Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v polovině března nejprve tvrdili, že povinné plošné nošení roušek bude možno nařídit až po doručení velké letecké dodávky ochranných pomůcek.

Události: Češi už měsíc nosí roušky (zdroj: ČT24)

Nakonec ale vláda schválila zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst už 18. března, několik dní před zmíněnou dodávkou pomůcek. Členové kabinetu pak řekli, že lidé si mohou dát přes ústa a nos například i šátek nebo šálu. O čtyři dny později náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že je možné využívat i vlastnoručně vyrobené roušky.

Podle vicepremiérky a ministryně financí Aleny Schillerové bylo zavedení roušek a uzavření hranic zásadními kroky, které pomohly ke zpomaelní šíření koronaviru v Česku.

Výjimku z nošení roušek mají řidiči veřejné dopravy v uzavřených kabinách, stejně tak členové domácnosti jedoucí v jednom autě nebo autisté. Od úterý 7. dubna je možné individuálně sportovat bez roušek na venkovních sportovištích, v parcích a na veřejných prostranstvích. To vše za předpokladu, že sportovci dodrží minimální odstup dvou metrů od ostatních.

Za vycházení bez roušky hrozí pokuta až 10 tisíc korun. Vláda se snaží prosadit, aby porušení mohli policisté pokutovat na místě. Návrh tohoto opatření prošel ve sněmovně těsnou většinou, Senát se k němu nevyjádřil, a tak ho k podpisu dostane prezident Miloš Zeman po uplynutí třicetidenní lhůty stanovené ústavou, tedy 30. května. Zatím je tak možné sankci řešit jen ve správním řízení.

Kdy povinné nošení roušek skončí, zatím není jasné. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) teď není na místě stanovovat termín, kdy bude zákaz vycházení bez roušek zrušen. „Z našeho pohledu se roušky osvědčily jako velmi důležité opatření,“ řekl Vojtěch v úterý.