Moravskoslezský kraj testuje na koronavirus zaměstnance i klienty domovů. Nově pozitivních je zatím 13 lidí

Testování zaměstnanců a klientů v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

Moravskoslezský kraj začal jako první testovat na nový typ koronaviru nejen všechny zaměstnance, ale i klienty domovů pro seniory a podobných zařízení. Rychlotesty tam zatím odhalily deset pracovníků a tři klienty s podezřením na COVID-19. Pozitivní výsledky ale musí potvrdit klasický laboratorní test. Testování všech svých zaměstnanců musejí domovy se sociální péčí zajistit každých čtrnáct dní, vyplývá to z mimořádného opatření, které vydalo ministerstvo zdravotnictví.

V Moravskoslezském kraji se v minulých dnech objevila hromadná nákaza novým typem koronaviru v Alzheimercentru Ostrava, ve kterém onemocnělo čtyřicet klientů a sedmnáct zaměstnanců, a také v Domově pro seniory Iris v Ostravě. Pozitivní test na COVID-19 mělo jeho osmnáct klientů a pět zaměstnanců. Aktuálně Alzheimercentru Ostrava přibyli dva nemocní klienti, domovu pro seniory Iris vzrostl počet nakažených zaměstnanců na osm. Na výsledky dalších testů se ještě čeká. 

Kraj se na počátku velikonočních svátků rozhodl, že stáhne rychlotesty z dočasných odběrných míst a využije je nejen pro testování zaměstnanců, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví, ale také klientů. Zástupci zařízení si testy v sobotu vyzvedli na krajském úřadu. S testováním mohli podle svých možností začít hned. Formálně jim to kraj nařídil v úterý.

Žádné další zařízení hromadnou nákazu nehlásí

Rychlotesty dostala zdarma zařízení poskytující odlehčovací pobytové služby, domovy seniorů, domovy se zvláštním režimem a domovy pro lidi se zdravotním postižením. V Moravskoslezském kraji je takových zařízení celkem sto dvacet a mají necelých osmnáct tisíc zaměstnanců a klientů.

Podle náměstka hejtmana Jiřího Navrátila (KDU-ČSL) bylo do úterního dopoledne v zařízeních provedeno téměř dva tisíce testů. Dosud odhalené pozitivní testy nedosahují ani procenta z celkového objemu zatím prověřovaných osob. „Řekl bych, že to je úplné minimum, za což jsme šťastni,“ uvedl Navrátil.

Testování zaměstnanců každých 14 dnů

Domovy pro seniory a podobná zařízení musejí podle čtvrtečního mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví zajistit testování svých zaměstnanců na nový typ koronaviru každých čtrnáct dní. Musejí vést evidenci vyšetření a nákazu zaměstnance pak oznámit hygienikům, kteří mu nařídí karanténu. Plošné testování klientů v domovech ministerstvo nenařídilo. 

Testy má provádět zdravotnický zaměstnanec domova nebo zdravotnické zařízení, s nímž má domov smlouvu. Zaměstnancům ministerstvo nařizuje se testu podrobit.

Události: Testování v domovech pro seniory (zdroj: ČT24)

„Personál se v době mimo zaměstnání vrací do svého běžného prostředí, kde se může nakazit a onemocnět nemocí COVID-19. Následně hrozí riziko zavlečení nákazy do zařízení a ohrožení klientů,“ píše se v odůvodnění vydaného opatření.

Zahájení testování zaměstnanců domovů pro seniory ve čtvrtek oznámila Praha, ve středu zkušební testování spustil Liberecký kraj.

Dostupné rychlotesty dokážou zjistit přítomnost protilátek na koronavirus. Experti ale už dříve varovali, že rychlotesty nemusí nákazu v rané fázi odhalit. Podle manuálu Státního zdravotního ústavu k rychlotestům se protilátky objevují dostatečně až tři dny po prvních příznacích.