V domovech pro seniory se spustí plošné testování pracovníků

Zaměstnanci domovů pro seniory budou plošně testováni (zdroj: ČT24)

Pracovníci v domovech pro seniory i dalších pobytových službách budou podle nového opatření ministerstva zdravotnictví plošně testováni na koronavirus pomocí rychlotestů. V každém kraji by jich mělo být k využití dvacet tisíc a provedou je praktičtí lékaři či zdravotníci, kteří do domovů docházejí. Po plošném testování volali zástupci organizací na pomoc důchodcům i akademických pracovišť. Nákaza se totiž v posledních dnech začala šířit hlavně mezi staršími lidmi, kteří patří k nejrizikovější skupině.

Celý Domov pro seniory Iris v Ostravě hasiči dezinfikovali. Preventivně většinu nakažených důchodců převezli do nemocnice, dohromady jich mají třináct a také čtyři pozitivně testované pracovnice. Dalších osm zaměstnanců čeká na výsledky už skoro týden.

„Máme asi představu, jak se to stalo, s největší pravděpodobností to nejde od zaměstnance, ale nechci nikoho označovat,“ uvedl ředitel Domova pro seniory Iris Michal Mariánek.

Nově se nákaza objevila také u seniorky v ostravském Alzheimercentru. Krajští zdravotníci následně provedli jeden z největších odběrů vůbec, v průběhu pěti hodin otestovali 70 pracovníků a 77 klientů, na výsledky se stále čeká.

Vojtěch se s Maláčovou na převozu neshodne

Právě klienti i pracovníci domovů by měli být podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) testováni přednostně a plošně. „Jestli to trvá někde dlouho, nemohu to vyloučit. Pracujeme na tom, navýšili jsme kapacity,“ řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Rychlotesty personálu by se měly opakovat zhruba za deset dní. Zatím se Vojtěch a Maláčová neshodli na převozu všech seniorů s lehčím průběhem nemoci do nemocnic. „Já budu chtít vysvětlit, proč to není dobrý nápad, aby senioři dostali kvalitní péči, pokud jsou nemocní. Myslím si, že bychom je měli radikálně chránit,“ prohlásila Maláčová.

„Samotný převoz by byl poškozující a přitížil by jim, je to nutné řešit individuálně,“ oponoval Vojtěch.

Pomáhají i neziskové organizace

Terénní hospicová péče v Praze přeorganizovala svoji práci a zdravotníci nabízejí nově konzultace právě seniorským zařízením. „Je to snaha odlehčit v této situaci klientům, kteří v domovech jsou, a také nemocnicím, které jsou přetížené,“ prozradila ředitelka neziskové organizace Cesta domů Ruth Šormová.

Toto centrum nabídlo pomoc osmi pobytovým zařízením, hlavně seniorským domovům. Radí jim například s péčí o klienty, kterým se přitížilo a rozhoduje se o jejich převozu do nemocnice.

  • Nákaza se začala šířit v zařízeních pro seniory, kteří jsou spolu s chronicky nemocnými nejohroženější skupinou. Zatím stát zavedl testování nových klientů a obyvatel domovů, kteří se vrací po pobytu v nemocnici. Ministerstvo zdravotnictví přikázalo krajům, aby pro nakažené seniory vyhradily 60 lůžek na sto tisíc obyvatel, nemusí to být přímo místa v nemocnicích. Stát pro starší pacienty s lehkým průběhem vyčlenil 329 lůžek v pražských nemocnicích Na Bulovce a Na Františku, v Lázních Toušeň u Prahy a v Těchoníně na Orlickoústecku.