Není možné dělat z domovů pro seniory infekční kliniky. Nemoc má řešit zdravotník, říká šéf Života 90

Interview ČT24 s Janem Lormanem (zdroj: ČT24)

Podle ředitele a zakladatele organizace Život 90 Jana Lormana má stát v otázce seniorských domovů a domů s pečovatelskou službou mnoho rezerv a s některými požadavky v rámci ochranných opatření nesouhlasí. „Prosím všechny, aby vydrželi a vytrvali. Jsou domovy, kde se pečující zavřeli a sdílí osud se seniory dohromady. To je úžasný příklad solidarity,“ vyzdvihl v Interview ČT24 a nabídl také částečné řešení.

Lorman poukázal na základní problém současného stavu domů se seniory v České republice, kteří jsou stejně jako ve světě nejohroženější skupinou aktuální koronavirové pandemie.

„Komunity seniorských domovů jsou rizikové. Domov je sociální zařízení a nejsou tam zdravotníci. A když je zdravotní problém, tak je jich zapotřebí,“ poznamenal Lorman s tím, že toto není možné řešit prostřednictvím pečovatelů.

Vedle nedostatku zdravotníků v seniorských zařízeních je podle Lormana také problematické posuzování stavu pacientů po telefonu. V tomto se rozchází s názorem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO), podle jehož prohlášení by měli klienti bez závažného klinického stavu zůstat v domovech.

„Není možné chtít, aby člověk zůstal v zařízení. Je potřeba, aby se ho ujal zdravotník, ale není to možné řešit paušálně. Lékař je ten, kdo musí určit podle zdravotního stavu člověka, jestli to je na hospitalizaci, nebo jestli to je na domácí ošetřování. To musí určit lékař, k tomu má kompetenci,“ prohlásil Lorman.

Domov pro staré není nemocnice

S nařízením státu o vyčlenění deseti procent oddělených lůžek v seniorských zařízeních Lorman nesouhlasí. „Jakmile se vyskytne onemocnění v domově, tak je potřeba dát člověka do péče lékařů a nenechat ho v domově. Není možné si představit, že se například z patra domova udělá infekční klinika jako v nemocnicích – tam je infekční část oddělena bariérami,“ upozornil.

  • „Pokud klient nemá závažný klinický stav, tak naším zájmem je, aby zůstal v zařízení, kde je ubytován nebo jsou mu poskytovány služby. Neměl by být hospitalizován v nemocnici v akutní lůžkové péči, tam jsou pacienti, kteří potřebují klinickou péči.“

„Musíte pak oddělit i personál, hygienu, to znamená sprchy, umývárny. Musíte mít dva týmy – jeden, který chodí do infekční zóny, druhý, který tam nevkročí,“ poukázal s tím, že zařízení pro staré lidi na to nebývají architektonicky uzpůsobena.

„Některé domovy se s tím (nařízením) dokáží vypořádat, ale většina těch míst takovou možnost nemá,“ dodal Lorman.

Částečným řešením kritické situace v seniorských domovech by mohlo být podle Lormana na první pohled jednoduché gesto. „My bychom chtěli, a už jsme apelovali, aby blízcí seniorů, kteří tam žijí, pokud je to možné, aby vzali svého seniora k sobě nebo aby se o něj postarali v těchto chvílích,“ dodal.

Vláda operuje s možností, že přibude důchodců s koronavirem. Ve středu ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) informovala o nařízení, podle nějž má být ve všech krajích připraveno pro seniory nakažené koronavirem 60 lůžek na každých 100 tisíc obyvatel. Ústřední krizový štáb následně na žádost krajů doporučil zahrnout do požadavku vedle nemocnic i sociální zařízení.