Jak si vyrobit nouzovou roušku bez šití? Sociální sítě radí kus látky, ministerstvo i papírový kapesník

Reportáž: Ochrana svépomocí. Česko šije roušky (zdroj: ČT24)

Nedostatek hygienických roušek, které by mohly zbrzdit šíření nákazy novým koronavirem, vede Čechy k improvizaci, a to jak jednotlivce, tak úřady. Vedle iniciativ na šití roušek pro blízké nebo zdravotníky nabízí sociální sítě (i vysílání ČT24) jako provizorium také návody, jak vyrobit roušky bez šití. Ministerstvo zdravotnictví pak navrhuje v nouzi použít i papírové kapesníčky. Důležité je dobře si umýt ruce před nasazením roušky, nedotýkat se jí a po použití ji buď zlikvidovat, nebo sterilizovat vyvařením.

Od půlnoci ze středy na čtvrtek se zakrývání nosu a úst stává v Česku povinné při jakémkoliv pohybu mimo domov, protože může aspoň elementárně omezit šíření viru. Povinnost nosit roušku, respirátor nebo se aspoň zakrýt šátkem a šálou pak už od úterý platí v pražské MHD a podobná nařízení vyhlašují v průběhu středy i kraje.  

Roušky sice nechrání proti nákaze, ale chrání druhé před nakaženým nositelem, lidé se tedy chrání navzájem. Zatímco chirurgické roušky dokáží zachytit až 90 procent kapének, roušky ze stoprocentní bavlny zachytí 70 procent kapének. Proti šíření kapének pomáhají i roušky z kombinace bavlny a umělých materiálů, zachytí asi 50 procent kapének.

Za těchto okolností přinášejí sociální sítě i příslušné instituce doporučení, jak si nejzákladnější provizorní roušku vyrobit svépomocí – a to i za předpokladu, že člověk neumí šít a doma toho nemá mnoho. 

Správné zacházení s rouškou je snadné. Stačí se držet pár jednoduchých rad (zdroj: ČT24)

Doporučuje se také držet si alespoň dvoumetrový odstup od lidí mimo domov a vyhýbat se kontaktu delšímu, než je 15 minut.

ROUŠKA ZE STARÉHO TRIKA

Z bavlněného trika stačí ustřihnout kolmo k pasu široký pruh a do něj – z obou stran svislých švů – vystřihnout hlubší zub, aby vznikly improvizované tkaničky, kterými si člověk ustřižený pás látky coby roušku převáže za hlavou.

ROUŠKA Z LÁTKOVÉHO KAPESNÍKU A GUMIČEK

Dostatečně velký látkový kapesník (případně jiný látkový čtverec) stačí dvakrát až třikrát přeložit a na do první a druhé třetiny výsledného obdélníku navléct gumičky (dámské vlasové či klasické kuchyňské). Oba konce obdélníku je následně třeba přeložit na středovou část, kterou si překryjete nos a ústa. Gumičky pomáhají k úchytu na uších.

V tomto i předchozím případě je vhodné látku vyvařit nebo vyprat na vysokou teplotu. Improvizovanou roušku skládali i moderátoři Studia 6, podívejte se:

Kus kvalitní látky a dvě gumičky. Jednoduchý návod, jak si doma vyrobit vlastní roušku (zdroj: ČT24)

NEDOTÝKAT SE VNĚJŠÍ STRANY ROUŠKY, OCHRANU Z BAVLNY VYVAŘIT

Před nasazením roušky je důležité si umýt ruce. Po nasazení je klíčové na roušku vůbec nesahat. Z vnější strany na ni totiž přistávají kapičky s možnou nákazou z okolí. Pokud by na roušku lidé sahali, kapičky by se jim dostaly i na prsty, jimiž by se možná nákaza mohla šířit dál.

Bavlněné roušky je potřeba po každém nošení sterilizovat. Doporučuje se roušky vyvařit, nechat vychladnout ve vodě, v níž se vyvářely, a později přežehlit.

Jak zacházet s rouškou: Nesahat na vnější stranu, jednorázové vyhodit, bavlněné vyvařit (zdroj: ČT24)

ROUŠKA Z PAPÍROVÝCH KAPESNÍKŮ

Nouzové řešení nabízí i ministerstvo zdravotnictví a potřeba je jen balíček hygienických kapesníčků (resort jako „dobré“ explicitně uvádí ty „s mentolem či aloe“) a jakákoliv šňůrka či provázek. Postup je následující: 

Kapesníček je třeba rozložit na rovnou plochu a skládat (lépe v několika vrstvách) do harmoniky z jedné strany na druhou. Na obou koncích následně uvážeme stužku. Uprostřed složené harmoniky roztáhnete tak, aby se vytvořil tvar ústní roušky. Volné konce stuhy či provázku člověk uváže v zátylku.

„Při sundávání této improvizované roušky postupujte od zadního úvazku a celou znehodnoťte. Nesahejte na její zevní plochu. Může být kontaminována kapénkami, které na ní ulpěly z okolí,“ zdůrazňuje ministerstvo.

„Tato improvizovaná rouška je určena k osobnímu krátkodobému použití. Je hotová do minuty a stále máte v kabelce do zásoby ústenky na celý den.“

JEDNORÁZOVÉ ROUŠKY VYHODIT

S rouškami na jednorázové použití, které se nedají vyvařit, je potřeba zacházet jako s papírovým kapesníkem. Pokud hrozí, že nositel mohl být nakažen koronavirem, je potřeba přistupovat k jednorázové roušce jako k biologickému odpadu. Koronavirus sice dlouhodobě mimo tělo nepřežije, ale několik hodin ano. Proto se doporučuje vyhodit jednorázovou roušku do koše, ten zabalit ještě do jednoho pytle a zavázat.

Navíc jednorázové roušky nevydrží dlouho, jen několik hodin.