OTÁZKY A ODPOVĚDI: Jak se chovat, když mi byla nařízena karanténa? A kdy se mám jít testovat?

Jak se chovat, když mám nařízenou karanténu kvůli podezření, že jsem se já nebo někdo z mého okolí nakazil koronavirem? „Je nutné být doma, v klidu. Zůstat v domácím prostředí, nevycházet a dodržovat režim, který je dán hygieniky. Je třeba se primárně zdržet úzkého kontaktu s dalšími lidmi. Za porušení karantény hrozí pokuta až tři miliony korun,“ shrnuje ministerstvo zdravotnictví. Doporučená je důsledná hygiena a maximální izolace, lékaře je nutné kontaktovat nejprve telefonicky. Testování na nákazu koronavirem není podle zdravotníků nutné provádět, dokud se neobjeví příznaky jako dušnost, horečka a kašel.

Jsem doma v karanténě, která mi byla nařízena kvůli riziku nákazy koronavirem. Za jakých okolností se mám jít testovat?

Testovat se na nákazu koronavirem se doporučuje v případě, že pacient má příznaky onemocnění a byl v kontaktu s někým infikovaným. Ne každý, kdo má teplotu a nějaké respirační potíže, trpí infekcí covid-19.

„Každý případ infekce koronavirem musí být charakteristický epidemiologickými kritérii: jedinec byl v kontaktu s někým, kdo je infikován, a také klinickými kritérii,“ uvedlo už v březnu ministerstvo zdravotnictví.

Příznaky onemocnění jsou podobné chřipce: „Jedná se o zvýšenou teplotu, dušnost, kašel, bolesti svalů či únavu. Pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání.“ Mezi další příznaky uvádí ministerstvo zdravotnictví také suchý kašel. Onemocnění může být doprovázeno ztrátou čichu nebo průjmy.

Testování může doporučit lékař nebo hygienická stanice. V takovém případě je test hrazen z veřejného zdravotního pojištění.

Pokud test nikdo nenařídil, mohou se lidé obrátit na tu z laboratoří, která provádí vyšetření i samoplátcům. Test je zpoplatněn podle ceníku laboratoře, orientační cena je asi 2900 korun. 

Žádat o test, aniž by pacient trpěl příznaky, ale lékaři nedoporučují. „Pokud jsou lidé nakažení a v inkubační době, vyjde nám jejich test takzvaně falešně negativně. Onemocnění se bez příznaků nezjistí. Chci vyzvat, aby chodili lidé s příznaky,“ apeloval ředitel Nemocnice Na Bulovce Jan Kvaček. 

Jsem doma v karanténě a mám pocit, že se mi zhoršuje zdravotní stav. Co mám dělat?

Komu se doma v nařízené osobní karanténě zhoršil zdravotní stav – objeví se u něj horečka, kašel, dušnost – a potřebuje akutně lékařské ošetření, měl by zavolat na linku 155 či 112 a upozornit na to,  že se nachází v karanténě, byl testován na nákazu koronavirem nebo pečuje o někoho, kdo testován byl.

Pokud nejde o nouzovou situaci, doporučuje ministerstvo zdravotnictví zavolat vlastnímu praktickému lékaři nebo do místní nemocnice. „Všechny návštěvy by měly být předem projednány telefonicky, aby se minimalizoval ve zdravotnických zařízeních kontakt s ostatními lidmi,“ zdůrazňuje ministerstvo zdravotnictví.

K dispozici je celostátní nonstop linka 1212,  infolinky mají i jednotlivé krajské hygienické stanice.

„Pokud se nemůžete na infolinky dovolat, zachovejte, prosím, především klid. V současné době mohou být v důsledku zvýšeného zájmu o tuto problematiku dočasně obsazené a přetížené," upozorňuje ministerstvo zdravotnictví.

Kam se můžu jít testovat?

Seznam laboratoří a také odběrových center, které testují na nový koronavirus, uvádí web ministerstva zdravotnictví; seznam je průběžně aktualizován. Některá zařízení ale odmítají testovat samoplátce, doporučujeme sledovat jejich webové stránky.

Jak se na test dopravit?

Ministerstvo zdravotnictví varuje před dopravou hromadnými prostředky. „Pokud jste v domácí karanténě, necestujte na odběrové místo veřejnou nebo sdílenou dopravou. Pokud se dopravujete na odběrové místo vlastním autem, jeďte sami a nebo s doprovodem maximálně jedné osoby, použijte ochranu úst a nosu,“ uvádí.

Co je to chytrá karanténa?

Takzvaná chytrá karanténa je způsob, jak se dohledávají kontakty nakažených lidí. Na rozdíl od dosavadního působení hygieniků by chytrá karanténa měla být více elektronizovaná a rychlejší.

Nakaženého člověka kontaktují hygienici a s využitím mobilních dat od operátorů vznikne vzpomínková mapa míst, kde se pacient v posledních dnech pohyboval. Na základě toho nakažený spolu s hygieniky vytipuje kontakty na lidi, kteří by se sami mohli nakazit. Těm je nařízena karanténa a po čtyřech až pěti dnech jim jsou odebrány vzorky. Pokud onemocněli, začíná celý proces znovu.

K využití mobilních dat je potřeba souhlas nakaženého.

Součástí chytré karantény je i aplikace eRouška, která si na základě Bluetooth technologie zapamatuje další eRoušky, s nimiž přijde do kontaktu. I to má zrychlit vyhledávání rizikových kontaktů.

Veřejnost může využívat i mobilní aplikaci Mapy.cz. „Těm, kteří ji používají, umí zaslat upozornění v případě, že jim hrozí zvýšená pravděpodobnost nákazy virem covid-19, a to na základě významného osobního kontaktu s pozitivně testovaným člověkem,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Jsem doma v karanténě. Můžu jít na nákup? Kdo mi dodá nákup? Smím mu otevřít?

Hygienici i ministerstvo zdravotnictví doporučují, aby lidé, kteří jsou v karanténě, nevycházeli z domova.

Nákupy a donášku léků mají lidé ideálně vyřešit donáškovou službou či pomocí blízkých. A to po upozornění, že je příjemce v karanténě. Při předávce má být kontakt omezen na minimum po nezbytně nutnou dobu. 

Pokud nic z toho není možné, připouští hygienici, že člověk může z karantény vyjít ven. „Apelujeme na to, abyste byli maximálně zodpovědní vůči svému okolí, tedy při vycházce používali roušku, před odchodem z domu a při příchodu domů si pečlivě umyli ruce, a hlavně se nezdržovali v prostorech s větší koncentrací lidí déle než po dobu nezbytně nutnou,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví.

Pomoc s nákupem nabízí řada dobrovolníků a organizací.

Můžu jít vyvenčit psa?

Jen pokud je to nutné.

Ministerstvo a hygienici doporučují přenechat venčení psa někomu jinému, pokud je to možné. Doporučuje se také vyhnout kontaktu s mazlíčkem. „Pokud je to nevyhnutelné, myjte si ruce před a po kontaktu s nimi,“ dodává ministerstvo.

Jestliže nikdo majitele psa nemůže zastoupit, může majitel z karantény vyjít po nezbytně dlouhou dobu.

Potřebuju vyjít ven, i když jsem v karanténě. Jak na to?

Pokud je to skutečně nutné, může člověk vyjít ven, i když má nařízenou karanténu. Nesmí ale mít příznaky onemocnění.

Hygienici doporučují chránit okolí: v ideálním případě si lze od praktického lékaře vyžádat respirátor bez výdechového ventilu třídy FFP2, případně dvě chirurgické roušky. Pomůcky jsou ale v současnosti v zásadě nedostupné. Hygienici proto uvádí opatření pro krajní případ, a to použít šátek, šálu a podobně, kterou si člověk zakryje ústa a nos. Roušku či jinou bariéru je potřeba nosit i při oznámené návštěvě lékaře.

Rektor ČVUT Vojtěch Petráček přišel s postupem, jak si náhradu za respirátory vyrobit doma:

Roušek i respirátorů je nedostatek. Možností je i improvizovaná maska (zdroj: ČT24)

Ministerstvo zdravotnictví dále doporučuje vyhnout se výtahům. Nabádá, aby lidé z karantény vycházeli v době, kdy je venku co nejméně lidí, tedy brzy ráno nebo v noci. Apeluje, aby si lidé drželi od ostatních odstup minimálně jeden metr. 

A především by měli lidé dodržovat hygienu: důsledně si mýt ruce, nesahat si na nos a ústa.

Jsem v karanténě. Co můj partner/ka?

Doporučená je v případě karantény důsledná izolace od ostatních lidí, včetně rodiny. „Nejlépe využít jednolůžkový pokoj se samostatným WC a koupelnou,“ doporučuje ministerstvo zdravotnictví a připomíná důsledné zavírání dveří v domácnosti.

Pokud to není možné, lůžka by měla být umístěna nejméně jeden metr od sebe a pokoj by měl být dostatečně odvětráván. Vycházet do dalších společných prostor doporučuje ministerstvo ideálně v roušce a jen v nezbytných případech. 

Po použití společných toalet je nutné je řádně dezinfikovat. To by měla udělat osoba v izolaci, která má dbát i na to, aby společná zařízení používala jako poslední v domácnosti. „Osoba v domácí izolaci musí používat vlastní ručníky, které nepoužívají další členové domácnosti, a to jak pro osušení po koupání nebo sprchování, tak pro účely hygieny rukou,“ píše ministerstvo zdravotnictví.

Také je potřeba mýt nádobí horkou vodou s čisticím prostředkem a na usušení použít vlastní utěrku.

„Pokud si myslíte, že je nezbytně nutné, aby vás někdo navštívil, proberte to nejdříve s vaším lékařem. Pokud musíte mluvit s někým, kdo není členem vaší domácnosti, udělejte to telefonicky,“ dodává ministerstvo zdravotnictví.

Jak nakládat s oblečením a ložním prádlem, když jsem v karanténě?

Textilie a náčiní, kterého se v domácnosti dotýká osoba v izolaci, by se už neměli dotýkat další lidé. Ať už jde o ručníky, nebo skleničky. „Po použití těchto předmětů je důkladně omyjte mýdlem a vodou; k mytí nádobí a příborů lze použít myčku nádobí,“ radí ministerstvo zdravotnictví.

Prádlo a ručníky doporučuje web ministerstva uložit do plastového pytle a počkat na negativní výsledky testů na nákazu koronavirem. „Pokud potřebujete vyprat doma prádlo, ještě než budou k dispozici výsledky vyšetření, vyperte ho pomocí pracího prostředku při nejvyšší možné teplotě vhodné pro danou tkaninu. Vhodné jsou teploty nad 60 °C. Pokud je to možné, sušte a žehlete prádlo na nejvyšší možnou teplotu vhodnou pro danou tkaninu,“ píše ministerstvo.

Při manipulaci se znečištěnými materiály mají lidé používat jednorázové rukavice a plastovou zástěru. Následně mají očistit všechny povrchy v okolí pračky a řádně si umýt ruce mýdlem. Není doporučeno nést věci do veřejné prádelny.

Hygienici rovněž doporučují v domácnosti dezinfikovat  často povrchy, jako jsou jsou noční stolky, postelové rámy a další ložnicový nábytek.

Jaká další opatření mám v karanténě dodržovat?

Osoba v izolaci je povinna dodržovat pravidla osobní hygieny: důkladné a časté mytí rukou teplou vodou mýdlem, případně dezinfekci rukou alkoholovým dezinfekčním prostředkem s minimálně 70procentním podílem alkoholu. „Hygienu rukou provádějte často, zejména po kontaktu se sekrety dýchacích cest, před jídlem a po použití toalety,“ nabádá ministerstvo zdravotnictví.

„Je nutné být doma, v klidu. Zůstat v domácím prostředí, nevycházet a dodržovat režim, který je dán hygieniky. Je třeba se primárně zdržet úzkého kontaktu s dalšími lidmi,“ dodává.  

Při kašlání a kýchání se doporučuje zakrývat ústa jednorázovým kapesníkem, nikoliv rukou, kterou se kapénky snadno přenáší dál. Kapesník je nutné ihned vyhodit. 

Doporučuje se také nakládat bezpečně s odpadky: pytel je dobré svázat, nenechávat volně.

Jak se ukončuje preventivní karanténa?

Nařízenou preventivní karanténa těm, kteří měli rizikové kontakty, ale sami nebyli na koronavirus pozitivně testováni, ukončují praktičtí lékaři. Karanténa tedy nekončí automaticky po uplynutí dvou týdnů.

Lékař provede odběr vzorku, použije rychlotest a teprve po vyhodnocení výsledku testu může o skončení karantény rozhodnout.

Ti, kteří prodělali nemoc covid-19, musí na odběrovém místě podstoupit kontrolu PCR testy. Teprve se dvěma negativními testy nejméně 24 hodin za sebou je člověk považován za vyléčeného.