Obstrukce ve sněmovně si při jednání o úsporách musíme odbýt, míní Michálek

Interview ČT24: Jakub Michálek (zdroj: ČT24)

Konsolidační balíček vstoupil do třetího čtení, zatím se ale jednání o něm téměř neposunula. Důvodem jsou obstrukce opozice, které jsou podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka už sněmovním evergreenem. Kdyby opozice přišla s konstruktivními návrhy na oddlužení veřejných financí, tak by je koalice vzala na vědomí, řekl Michálek v Interview ČT24. Myslí si, že by se dolní komora neměla omezit jen na rétorická cvičení u pultíku.

„Každý politický spor ve sněmovně dnes už znamená, že je potřeba si odbýt divadélko obstrukcí, kdy opozice chce ukázat, že opravdu nesouhlasí, a aby získala dlouhý mediální prostor, tak čtyři až pět dní obstruuje, než dojde ke schválení příslušného návrhu,“ shrnul Michálek.

Připomenul, že i během pátečního jednání sněmovny se poslanci ani nedostali k projednání samotnému bodu ohledně úsporného balíčku. „Ještě předtím pomocí procedurálního triku se tam vtěsnali pan Babiš, Okamura, Fiala a poslouchali jsme dlouhé projevy,“ dodal Michálek.

Je si jistý, že i přes obstrukce se podaří nakonec koalici balíček prosadit. „S obstrukcí je zavedený postup, jak si s tím poradit. I usnesení, které vydala sněmovna dávno předtím, než jsme se dostali do sněmovny, a které bylo používáno i ze strany babišovců, umožňuje, aby sněmovna rozhodla, že teď už je konec a bude se hlasovat. Takže dejme tomu nějakých pět dnů a potom už se bude hlasovat. Myslím si, že je to více než velkorysé,“ uvedl poslanec.

Tvrdý kompromis, hodnotí balík Michálek

Michálek přiznal, že co se týče změn ohledně balíčku, tak si Piráti už veškeré diskuze odbyli. Upozornil zároveň, že je ale nikdo z opozice neoslovil. „Nemyslím si, že bychom měli ustupovat nátlaku a podle toho měnit politická rozhodnutí, ale opozice nás vůbec neoslovila s žádostí o jednání a v podstatě jsme se k reálné diskuzi nedostali,“ podotkl.

Zopakoval, že celý balíček vznikl hlavně proto, aby snížil dluh veřejných financí o 150 miliard korun. „Když vezmu pozměňovací návrhy, tak tam je v podstatě šedesát miliard navíc, aby se dluh prohloubil vůči tomu, co my navrhujeme. Pokud opozice přijde s tím, že nás zadluží o dalších šedesát miliard navíc, tak pro nás je to těžko přijatelné,“ vysvětlil Michálek.

Opatření v balíčku je mnoho desítek, diskuze tak byla podle Michálka velmi dlouhá a podrobná. Pirátům se podle něj podařilo například snížit peníze pro hazard na třetinu, udržet nízké zdanění práce, prosadit navýšení rodičovského příspěvku nebo nižší DPH na potraviny. „Je pravda, že minerálka nevyšla, menstruační potřeby nevyšly, víno nevyšlo, školkovné. Výsledek je pro nás tvrdý kompromis, kde jsme ale vybojovali maximum,“ je přesvědčen poslanec. 

Podle ministra financí by měl být balíček schválený do konce října, aby byl čas na případné veto Senátu nebo prezidenta. „Jsem přesvědčený, že každý poslanecký klub to diskutuje se svými kolegy v Senátu, takže věřím, že senátoři jsou informováni,“ řekl Michálek a dodal, že nechce předjímat, zda by k vetu mohlo dojít.

Opozici se podařilo prosadit jeden pozměňovací návrh. Michálek se domnívá, že místo dlouhého řečnění ve sněmovně by měla spíše ukazovat konkrétní návrhy a koalici o nich přesvědčit. „Ale tady není snad ani jeden jediný návrh, aby naplnil základní účel balíčku čili snižovat dluhy,“ podotkl.