Nad Mošnovem proletěl lightning i gripen, loučily se staré vrtulníky. Dny NATO představily i jejich nástupce

Dny NATO v Ostravě (zdroj: ČT24)

Řadu premiér přinesly letošní Dny NATO, které se v sobotu a neděli konají na Letišti Leoše Janáčka v severomoravském Mošnově. Česká armáda veřejnosti poprvé ukázala své nové helikoptéry. Poprvé ve střední Evropě vystoupil odpoledne demo team amerického letectva. Ten přiletěl se stíhacími letouny F-35, které jsou navíc v Mošnově hned ve dvou variantách – také ve verzi s kolmým přistáním. Speciálním partnerským státem letošních Dnů NATO je ale Polsko, které na letišti i nad ním představilo své stíhačky, akrobaty i leteckou kavalerii. První den akci navštívilo podle pořadatelů přibližně sto tisíc lidí.

Předseda pořádající organizace Jagello 2000 Zbyněk Pavlačík přičítá velký zájem slunečnému počasí i atraktivnímu programu. „Myslím, že to je opravdu program jak dynamických, tak statických ukázek na evropské úrovni, protože jsou tady k vidění věci, které ne že v České republice, ale ani v okolních zemích ještě k vidění nebyly,“ řekl Pavlačík.

Začátek přehlídky, kterou pořadatelé charakterizují jako největší bezpečnostní přehlídku v Evropě, poznamenaly dopravní potíže. V době, kdy Dny NATO začínaly, se ucpaly všechny silnice, které vedou do Mošnova, ve směru od dálnice D1 se řidiči zdrželi až hodinu. Až před polednem se situace významně zlepšila, i když ve směru od Ostravy se na silnici I/58 tvořily kolony i dál. Pavlačík řekl, že ale neví o žádné mimořádné události ani technickém problému v areálu ani jeho okolí, což je pro pořadatele nejdůležitější.

„Děláme to pro návštěvníky. To znamená, že kdyby areál byl poloprázdný za těchto podmínek, tak bychom si asi říkali, že něco není dobře, takže zájem návštěvníků nás samozřejmě velmi těší,“ řekl Pavlačík.

Do Mošnova lze cestovat také vlakem, z Ostravy jezdí zhruba jednou za půl hodiny posilové spoje, jeden zvláštní vlak na Dny NATO přijel také z Prahy. Organizátoři upozornili i na kolárny připravené pro ty, kdo přijíždějí ne autem, ale na kole.

Dny NATO zahájili polští akrobaté

Program letošních Dnů NATO zahájilo vystoupení polské akrobatické skupiny Zelazny s letouny Zlin Z-50. Polsko je letos speciálním partnerským státem přehlídky a jeho letci i pozemní síly se představí opakovaně. Do Mošnova přiletěly od severních sousedů stíhačky F-16, dvě akrobatické skupiny – kromě skupiny Zelazny také Orlik se stroji PZL-130. Vystoupila také polská letecká kavalerie, armádní výsadkáři a speciální jednotka GROM.

Letošní Dny NATO nabídly také řadu premiér. Česká armáda veřejnosti poprvé představila vrtulníky AH-1Z a UH-1Y ve svých barvách, i když v programu není jejich letová ukázka. Ve vzduchu ale vrtulníkové letectvo reprezentují ještě dosluhující Mi-24/35 a také Mi-171.

Stávající helikoptéry byly dokonce tím prvním, s čím se letos české letectvo nad Mošnovem představilo. Později v programu následovalo ještě sólové vystoupení Mi-24, konkrétně stroje 3369 s vyobrazením bombardérů 311. bombardovací perutě, u níž létali Čechoslováci ve Velké Británii za druhé světové války. Protože už do Náměště přicházejí jeho nástupci, bylo to pro český Mi-24 jedno z posledních veřejných vystoupení.

O další premiéry na Dnech NATO se postarala polská armáda. Poprvé v Česku je k vidění bezpilotní prostředek Bayraktar, který se proslavil zejména nasazením ukrajinskou armádou k obraně před ruským útokem a který patří do její výzbroje. Rovněž z výzbroje polské armády je nejnovější korejský tank K2 Panther, který se v Česku poprvé představuje.

Českou premiéru má i lehký bojový letoun FA-50. Ten je rovněž korejské výroby a do výzbroje ho zavádí polské letectvo. Podle předsedy pořádající organizace Jagello 2000 Zbyňka Pavlačíka bylo potřeba speciální povolení k vystavení tohoto stroje mimo Polsko, podařilo se ho získat na poslední chvíli.

K2 není jediný tank, který mohli diváci Dnů NATO spatřit. Česko a Německo jim představily – a to i v pohybu – současnost i blízkou budoucnost českého tankového vojska. Společně vyjely v Mošnově stroje T-72M4CZ a Leopard 2A7V.

První portugalská účast i letové ukázky F-35

Na Dny NATO dorazili zástupci osmnácti zemí, nově i Portugalska. Jeho letectvo se ale představuje pouze statickou ukázkou v podobě dvou stíhaček F-16.

I vzhledem k aktuálním jednáním o budoucích stíhacích letounech české armády budí pozornost i účast letců ze Spojených států a Velké Británie. Američané přiletěli se třemi stroji F-35A Lightning II, Britové se dvěma stíhačkami F-35B, které se od základní varianty liší schopností krátkého vzletu a svislého přistání. Obě verze mohou návštěvníci Dnů NATO vidět na zemi, ale i na nebi.

Nad Mošnov odpoledne vzlétla také dvojice albatrosů – původní konstrukce L-39C a nová generace L-39NG. Na závěr denního programu naplánovali pořadatelé sólová vystoupení obou nynějších bojových letounů české armády – stíhacího JAS-39 Gripen a bitevního L-159 Alca.