Na brněnském výstavišti začala stavba záložní nemocnice. Připravená bude za čtrnáct dnů

Na výstavišti v Brně v pavilonu G2 začala stavba záložní nemocnice s třemi sty lůžky pro pacienty s nemocí covid-19. Postavená by měla být za týden, zcela hotová i s vybavením za dva týdny. Nemocnici staví město, provoz by měla zajistit Fakultní nemocnice Brno.

Záložní nemocnice na brněnském výstavišti by začala fungovat jen v případě nedostatku lůžek v nemocnicích v kraji. Ty zatím lůžka pro pacienty s covidem-19 mají, musely ale omezit plánované operace. Počet pacientů na lůžkách ale narůstá.

„Situaci poslední dny monitorujeme. Byla jsem v kontaktu s krajským koordinátorem, který mi říkal, že je možné, že potřeba lůžek v záložní nemocnici vyvstane. Bavili jsme se i s řediteli brněnských nemocnic a vývoj není moc příznivý,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

ČT24: Začala stavba polní nemocnice v Brně (zdroj: ČT24)

Potřeba budou i dobrovolníci

Nemocnici staví město, provoz by ale měla zajistit Fakultní nemocnice Brno zřizovaná státem. „Poskytne lékaře a sestry. Je ale potřeba ještě velké množství pomocného personálu jako sanitáři a podobně. Počítá se s dobrovolníky, pomoct by měl Český červený kříž, už je tam nějaké zaškolování dobrovolníků, aby měli nějaké minimum,“ řekla Vaňková.

Fakultní nemocnice Brno už dříve informovala, že poskytne pro polní nemocnici speciální traumatým, který vysílá v případě katastrof do zahraničí. Tým má šest lékařů a 18 sester různých odborností.

Nájem za nemocnici stanovila městská firma Veletrhy Brno na symbolickou jednu korunu. V neděli dokončila armáda práce na záložní nemocnici na výstavišti v pražských Letňanech, která nabídne 500 lůžek pro lidi s covidem-19. Její uvedení do provozu závisí na vývoji pandemie koronaviru.

Polní nemocnice vybudovali a budují i v dalších zemích

Ze sousedních zemí se rozhodlo vybudovat polní nemocnici pro nakažené novým typem koronaviru Polsko. Umístěna bude na Národním stadionu ve Varšavě. Dočasná nemocnice vzniká v konferenčních místnostech stadionu a bude v ní 500 lůžek pro pacienty s covidem-19, s možností rozšířit kapacity až na tisíc nemocničních postelí. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski později uvedl, že premiér nařídil připravit plány na vybudování dočasných nemocnic ve všech polských vojvodstvích, prioritu budou mít ta nejpostiženější nákazou.

V červenci vybudovala armáda polní nemocnici s 500 lůžky v největší sportovní hale v Bělehradě. V květnu vyrostla polní nemocnice pro tisíc pacientů také v prostorách jednoho berlínského výstaviště.

Polní nemocnice také nedávno vznikla na ulici Kaširská na jihu Moskvy. Nemocnice má kapacitu 500 lůžek, další polní nemocnice vznikají i v dalších ruských regionech. Ruské ministerstvo obrany například zřídilo mobilní polní nemocnici jen pro horníky největšího zlatého dolu na Sibiři, který patří společnosti Poljus.

Španělská armáda vybudovala polní nemocnici s 5500 lůžky v kongresovém centru v Madridu. V současné době se také staví polní nemocnice ve španělské Asturii. V tomto malém španělském regionu na severu země již polní nemocnice stála na jaře, tehdy se ale obavy z velkého nárůstu nemoci covid-19 nepotvrdily a nemocnice byla demontována.

V dubnu otevřela obří polní nemocnici ve východolondýnské čtvrti Docklands Británie. Zpočátku měla kapacitu 500 lůžek vybavených plicními ventilátory, počet lůžek postupně narostl na čtyři tisíce. Na stavbě zařízení, která trvala devět dní, se podílela britská armáda, která využila zkušenosti z Afghánistánu a krize kolem epidemie horečky eboly v Africe.

Počátkem dubna se také otevřela polní nemocnice v italském Bergamu, které bylo v počátcích pandemie nejpostiženějším městem.

Řada polních nemocnic kvůli nákaze vznikla také ve Spojených státech. Za raritu byla považovaná stanová polní nemocnice, která vyrostla na louce v newyorském Central Parku.