Lídři několika zemí EU budou v Praze na pozvání premiéra Fialy jednat o pomoci Ukrajině

Do Prahy přijedou v úterý na pozvání premiéra Petra Fialy (ODS) lídři některých zemí Evropské unie jednat o muniční pomoci, protivzdušné obraně Ukrajiny a spolupráci v obranném průmyslu. Pracovní večeře v Kramářově vile se podle mluvčí vlády Lucie Ješátkové zúčastní například polský prezident Andrzej Duda, předsedkyně dánské vlády Mette Frederiksenová, nizozemský premiér Mark Rutte a lotyšská premiérka Evika Siliňová.

„Hlavními tématy jednání budou česká muniční iniciativa, protivzdušná obrana Ukrajiny a obranně-průmyslová spolupráce v Evropě,“ uvedla Strakova akademie v tiskové zprávě.

Fiala ve videu na síti X dodal, že Rusko se netají tím, že jeho mocenské ambice sahají dál než na Ukrajinu, jsou mnohem větší. Evropa je ale podle premiéra bohatší a je schopna nebezpečí zvládnout, válce předejít. Účastníky úterního jednání podle premiéra spojuje aktivita a odhodlání udělat v době ruské agrese proti Ukrajině něco pro bezpečnost.

„Úkolem politiků je zajistit, aby se nic takového nestalo, aby žádná válka vůbec nezačala. Je to reálné, stačí na to jediné – být připraveni. Tedy vyzbrojení, odhodlaní a jednotní,“ zdůraznil Fiala. Dodal, že hrubý domácí produkt EU je desetkrát větší než Ruska. Evropa je dostatečně bohatá, musí se ale chovat prozíravě, podotkl.

S návrhem na nákup munice pro Ukrajinu mimo členské státy Unie přišel český premiér na mimořádném summitu EU na počátku února. Do iniciativy se dosud zapojilo na dvacet zemí z celého světa, které už přispívají nebo chtějí přispívat. Česko funguje jako zprostředkovatel, který ví, co ukrajinská armáda potřebuje, a propojuje jednotlivé státy s dodavateli vojenského vybavení. První dodávky z této iniciativy by měly na Ukrajinu zamířit začátkem léta.

Schůzka evropských lídrů proběhne před jednáním ministrů zemí NATO

Jednání v Kramářově vile bude předcházet neformálnímu setkání ministrů zahraničí Severoatlantické aliance, které se v metropoli uskuteční ve čtvrtek a v pátek. Zúčastní se jej i americký ministr zahraničí Antony Blinken.

Hlavním tématem bude rovněž válka na Ukrajině. Bude to příprava na červencový alianční summit ve Washingtonu bez formálních závěrů. Podle ministerstva zahraničí půjde o největší alianční akci v Česku od summitu NATO v Praze v roce 2002.