Jsme připraveni pokračovat v protestech, řekl Středula na odborářské demonstraci

Události: Stávka odborářů (zdroj: ČT24)

Odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu pondělní demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V krátkém projevu na pražském Malostranském náměstí také kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu. Vláda by se měla podle něj zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládla sjednotit lidi proti sobě.

On-line přenos

Stávka 27. listopadu 2023

  • 22:54

    Online přenos ke stávce 27. listopadu končí, děkujeme za pozornost. Odborářským požadavkům se dál věnujeme v běžném zpravodajství. 

  • 22:54

    On-line přenos ke stávce 27. listopadu končí, děkujeme za pozornost. Odborářským požadavkům se dál věnujeme v běžném zpravodajství. 

  • 22:15
    Česká televize

    Cílem pondělních akcí bylo podle předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka "probudit" občany České republiky. "Že není možné nečinně přehlížet některá opatření, které zavádí vláda, a devastuje jak hospodářství, tak životní úroveň občanů České republiky," řekl v pondělní 90' ČT24.

    Podle něj nastal čas sednout si ke stolu a jednat. "Abychom dokázali vládě, že to, co připravila, je všechno špatně," dodal s tím, že vláda s odbory nekomunikuje. Podle něj by kabinet měl připravit veřejná jednání. "Aby si veřejnost mohla sama zvážit, kdo má a nemá pravdu," podotkl.

Odboráři protestují, protože se jim nelíbí vývoj Česka za současné vlády, řekl Středula. Podle něho je důvodem k podpoře protestů „mystifikace a extrémně špatný přístup k lidem“ ze strany vlády. Šéf ČMKOS kritizoval komunikaci kabinetu. V případě, že vláda nebude chtít jednat, jsou odbory připravené v protestních akcích pokračovat.

„Sociální dialog není to, že se sejdete ve stejné místnosti, ale to, že hledáte společně cestu a kompromisy, které by pomohly všem,“ uvedl. Středula zdůraznil, že odboráři tentokrát zastupují i zaměstnance, vlastníky a manažery, což se ještě nestalo. Nicméně věří, že kabinet po stávce a protestech k nějakým opatřením a ústupkům přikročí.

Středula později během večera zmínil, že podle odhadů se pondělního protestu proti vládním krokům zúčastnil přibližně milion zaměstnanců v Česku. Dodal, že odboráři jsou stále připraveni jednat s relevantním partnerem, což je takzvaná K5, tedy lídři pěti vládních stran nebo vláda.

Středula: Vyslechnutí stanovisk nám nestačí

„Protest nebyl jen protestem odborářů, ale také akcí, která hovoří o tom, jakým způsobem se tato vláda chová k Česku i jeho občanům. Každý jednotlivý ministr nám sděluje, že nemůže sám rozhodnout a že k tomu musí být K5. To je ten problém sociálního dialogu. Místo toho, aby se hledal kompromis, tak se vyslechnou stanoviska a to je vše. A to nám nestačí,“ zdůraznil Středula. 

Lékaři a zdravotníci nechtějí, aby jejich protest poznamenal péči, pronesl na demonstraci předseda Lékařského odborového klubu Martin Engel. „Nenechme se postavit proti sobě,“ vzkázal pacientům s tím, že původně se lékaři ohradili proti úpravě přesčasů, která by z nich udělala nevolníky. „Nyní chceme víc, chceme pro vás pacienty a nás zdravotníky zachovat kvalitní a dostupnou zdravotní péči,“ dodal.

Pavel Bednář za Odborový svaz státních orgánů a organizací zmínil mimo jiné požadavky pracovníků v kultuře, zajištění bezpečnosti státu. I on zopakoval, že pokud vláda nepřistoupí k dialogu s odbory, budou protesty pokračovat. Zmínil neschopnost vlády komunikovat na příkladu premiérova klipu z nákupu v Německu. Zdravotnictví, školství a bezpečnost jsou základní funkce státu, které tato vláda neplní, konstatoval.

Odboráři nechtěli odhadovat, kolik lidí na Malostranské náměstí dorazilo. Relevantní podle nich jsou jen odhady policie či mobilních operátorů. „Čeho jsme chtěli dosáhnout, toho jsme dosáhli,“ řekl novinářům předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Středula ocenil fantastickou atmosféru. „Lidé dali jasně najevo, že se jim situace nelíbí,“ uvedl.

Cílem pondělních akcí bylo podle Dufka „probudit“ občany České republiky. „Že není možné nečinně přehlížet některá opatření, které zavádí vláda, a devastují jak hospodářství, tak životní úroveň občanů České republiky,“ řekl v pondělní 90' ČT24. Podle něj nastal čas sednout si ke stolu a jednat. „Abychom dokázali vládě, že to, co připravila, je všechno špatně,“ dodal s tím, že vláda s odbory nekomunikuje. Podle něj by kabinet měl připravit veřejná jednání. „Aby si veřejnost mohla sama zvážit, kdo má a nemá pravdu,“ podotkl.

90’ ČT24: Den odborových protestů proti vládním opatřením (zdroj: ČT24)

Protestující bučeli před ministerstvem financí

Ministři by podle něj měli odbory kontaktovat a začít skutečně vyjednávat. „Lidé za námi stojí a podpoří nás v dalších akcích,“ zdůraznil. Další protestní akce si ale nepřeje. „Pojďme udělat vše pro to, aby nemusely být,“ doplnil. Důležitou roli bude hrát i jednání s vládou o výši minimální mzdy.

Odboráři vyrazili na Malostranské náměstí pochodem od Rudolfina, lídři odborů včetně Středuly nesli v čele průvodu transparent s nápisem Za lepší budoucnost ČR. Pochod s řadou transparentů i státních vlajek, vlajek odborových svazů i některých politických stran vedl mimo jiné kolem sídla ministerstva financí, před kterým účastníci bučeli a křičeli.

Mapa protestního průvodu
Zdroj: OS KOVO

Odbory protestují proti podobě vládního konsolidačního balíčku i důchodové reformy, nenavyšování platů ve veřejném sektoru, drahým energiím, vysoké inflaci či nedostatku peněz na školství. Stěžují si na to, že s nimi vláda nehledá kompromis. Členové kabinetu naopak opakují, že s odboráři jednají. 

Fiala nechce jednat pod tlakem

Vláda tvrdí, že plní sliby voličům, že dá dohromady veřejné finance. Schválený ozdravný balíček a připravovaná důchodová reforma jsou tak podle premiéra nezbytné kroky. Fiala dříve kritizoval odbory, podle něho s nimi kabinet dlouhodobě jedná. Sociální dialog by mohl fungovat dobře. Zájem domluvit se by ale musely mít obě strany, uvedl na adresu odborů. 

„Jsem připraven vždy jednat, ale ne pod tlakem, ne za této atmosféry. To žádné jednání nemá smysl. Až se odbory budou chtít vrátit k jednání a bude to jednání konstruktivní, nebude to pod tlakem a hrozbou dalších protestů, tak jsme samozřejmě připraveni jednat,“ řekl dříve Fiala.

Tisková konference premiéra Fialy z 27. listopadu (zdroj: ČT24)

Odboráři se s Jurečkou po demonstraci nesejdou

Odboráři se po své pražské demonstraci proti krokům vlády měli sejít s ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL), nakonec se tak ale nestane. Schůzka se měla konat odpoledne po skončení pražské demonstrace, odboráři ji ale zrušili. Středula již dříve prohlásil, že jednání s vládou by bylo možné jen v případě, že by s předáky chtěla jednat takzvaná K5, tedy lídři pětice vládních stran.

Jurečka v pondělí informaci o zrušení setkání potvrdil a podotkl, že Středulovi nabídl schůzku na ministerstvu práce, které by se účastnili předsedové odborových svazů. „To nakonec po jejich uvážení bylo zdvořile odmítnuto,“ doplnil ministr. Kvůli stávce, protestům a možnému jednání s odboráři zrušil svou pondělní cestu do Bruselu na zasedání unijních ministrů práce a sociálních věcí. 

Události: Školy, úřady i firmy stávkovaly kvůli nesouhlasu s kroky vlády (zdroj: ČT24)

Jurečka v pátek řekl, že nemá v úmyslu na odborářskou demonstraci na Malostranské náměstí za protestujícími chodit. Nakonec na místo dorazil, ale až po skončení akce. S některými z účastníků a účastnic, kteří ještě na prostranství zůstali, se tak setkal.

„Chtěl jsem ale všechny ujistit, že kdo pomoc opravdu potřebuje, tomu pomůžeme. Cílená pomoc existuje a je jednodušší o ni požádat než dříve, stejně jako rozumím lidem, kteří mají hlouběji do kapsy, tak musí i odbory a další chápat, že tato země nemůže neustále žít na dluh. Jednoduše spolu musíme najít rozumný kompromis,“ uvedl pak na síti X ministr.

Učitelská platforma: Odbory zneužily záměr naší stávky

Proti pondělnímu protestu se vymezil spolek Učitelská platforma. Akce odborů podle něho zneužila původní záměr učitelské stávky a spojila ho s lidmi, kteří jsou pro demokracii ohrožením a nikdy na demonstraci neměli vystoupit. Spolek tvrzení napsal na sociální síti X.

Předsedkyně Učitelské platformy a učitelka gymnázia v Litoměřicích Petra Mazancová považuje fakt, že odbory neinformovaly o tom, kdo bude na demonstraci vystupovat, za skandální. Spolek se podle ní distancuje od protestu a jeho pořadatelů. Reagoval tak mimo jiné na vystoupení blogera Daniela Sterzika, který si říká Vidlák.

Protesty proti úspornému balíčku a vládě jsou podle Mazancové něco jiného než vystupování proti demokratickému zřízení. Sterzik v minulosti vystupoval například na demonstraci pořádané neparlamentní stranou Právo Respekt Odbornost (PRO) Jindřicha Rajchla. Je označován za proruského dezinformátora, v minulosti na něj upozorňoval i web manipulatori.cz.