TÉMA

Petra Mazancová

168 hodin: Bekovi stát platí byt za 57 tisíc měsíčně. Bartoš to obhajoval vysokou inflací

Ministr školství Mikuláš Bek (STAN) na resortu řeší, kde by mohl ve školství škrtat. Pokud se ale jedná o jeho vlastní bydlení, šetření jde stranou. Domů se z resortu vrací do luxusní rezidence na pražském Břevnově, zjistil deník MF Dnes. Cena pronájmu činí přes 57 tisíc korun měsíčně, za ministra ho platí stát. Bek bydlí i nad poměry ostatních ministrů, po Praze by sehnal byty podobné a výrazně levnější. Pro 168 hodin natáčel David Sebíně.
22. 4. 2024|

Školství je jen deklarovaná priorita, míní Plaga. Podle Mazancové se z peněz na platy sanuje provoz

Bývalý ministr školství za ANO Robert Plaga kritizoval vládu, že řeči o školství jako prioritě se nemění v realitu. Navrhl zakotvit výdaje na vzdělávání jako poměrnou část HDP podobně, jako je to u obrany. Předsedkyně Učitelské platformy Petra Mazancová upozornila, že učitelé berou méně než zákonem stanovených 130 procent průměrné hrubé mzdy. ČT pozvala i ministra školství Mikuláše Beka (STAN), do studia však nedorazil.
3. 12. 2023|

Jsme připraveni pokračovat v protestech, řekl Středula na odborářské demonstraci

Odboráři jsou připraveni k pokračování protestních akcí, pokud s nimi vláda nebude jednat. V úvodu pondělní demonstrace proti krokům vlády to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. V krátkém projevu na pražském Malostranském náměstí také kritizoval přístup vlády k sociálnímu dialogu. Vláda by se měla podle něj zamyslet nad tím, jak za dva roky zvládla sjednotit lidi proti sobě.
27. 11. 2023Aktualizováno27. 11. 2023, 20:08|

Morava je na tom s kvalifikovanými učiteli lépe než Čechy, ukazuje analýza školní inspekce

Nalákat učitele do méně bohatých okresů je těžké, obzvlášť když v jiných regionech platí lépe. I to je jeden ze závěrů analýzy České školní inspekce (ČŠI), která teď publikovala dosud nezveřejněná data o tuzemském školství. Nejviditelnější je problém s nedostatkem kvalifikovaných pedagogů v Karlovarském, Ústeckém a Středočeském kraji, ale také v Praze. Důvody jsou pro to nicméně různé. Lépe je na tom Morava, kde je trend opačný.
14. 5. 2022|

Škola nemá přesvědčovat rodiče, aby nechali děti testovat, myslí si předsedkyně Učitelské platformy Mazancová

Podle předsedkyně Učitelské platformy Petry Mazancové školy nemohou přesvědčovat rodiče, aby nechali děti testovat. Věří, že učitelé umí s dětmi individuálně pracovat tak, že třídě vysvětlí, že někdo bude a někdo nebude nosit roušku během vyučování. Ministerstvo se podle ní během covidu naučilo se školami lépe komunikovat a učitelé také byli během krize více slyšet. Řekla to v pátečním pořadu Interview ČT24.
21. 8. 2021|