Je to škoda, ale ne zásadní problém, komentuje Benešík prezidentův úmysl jednat o zahraniční politice jen s premiérem

Ondřej Benešík v Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Skutečnost, že se prezident Miloš Zeman hodlá o zahraniční politice bavit jen s premiérem Petrem Fialou (ODS), je sice škoda, ale zásadní problém to není. V Interview ČT24 to řekl předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti a člen zahraničního výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Za prezidentovým rozhodnutím vidí osobní animozity.

„Je to rozhodnutí pana prezidenta. Názorová různost mezi nejvyššími ústavními činiteli – například mezi předsedou Senátu a prezidentem republiky – je tak zásadní, že si dokonce myslím, že by ty schůzky byly téměř zbytečné,“ naráží na neshody mezi Zemanem a předsedou senátu Milošem Vystrčilem (ODS) mimo jiné v názoru na vztahy s Čínou.

„Já v tom vidím spíše osobní vztah a osobní animozity, možná pošlapaná kuří oka někdy v minulosti,“ reagoval Benešík na otázku, jestli Zeman nevytváří zbytečné bariéry, když se nechce scházet ani s šéfem diplomacie či ministrem pro evropské záležitosti.

„Někde konzultace probíhat nemusí, jinde by byly zbytečné“

Prezidentovy postoje jsou podle Benešíka poměrně známé, stejně tak vláda má svůj program, který je v zahraniční politice jasný a čitelný. A vykonavatelem zahraniční politiky je právě vláda, připomněl.

„Je spousta témat, kde je vláda na stejné vlně s panem prezidentem, a zase je spousta témat, kde na stejné vlně nejsme. A samozřejmě tam, kde jsme na stejné vlně, tak tam žádné konzultace vlastně probíhat ani nemusí. A tam kde nejsme, tam by asi byly zbytečné,“ konstatoval lidovecký politik.

„Názory vládní koalice na vztahy s Ruskem nebo Čínou s panem prezidentem úplně nekorelují. Naopak co se týče spolupráce s Izraelem, tak tam si myslím, že je ten průsečík velký,“ uzavřel Benešík.

Ondřej Benešík mluvil v Interview ČT24 také o stavu české zahraniční politiky, blížícím se předsednictví Radě EU, o smyslu V4 či o vztazích s Ruskem a Čínou. Celý rozhovor ve videu v úvodu článku.