Exekutor v bydlišti dlužníka, s nižší odměnou a zestátněný. Strany mají na exekuce různé recepty

Zavedení teritoriality do vymáhání exekucí, které by vymáhal exekutor v bydlišti dlužníka. Snižování odměn pro tuto profesi, nebo dokonce i zestátnění exekutorů. To jsou návrhy možných změn v rámci vymáhání dluhů, které zazněly v předvolební debatě ČT24 na téma Justice a spravedlnost. Stejně tak ale zaznělo, že regulace exekutorů je běžný předvolební populismus, už k ní není prostor a že jsou k vymáhání jakýchkoliv dluhů jednoduše nezbytní.

Kdyby v rámci exekucí platil princip teritoriality, pak by se příslušnost exekutora řídila bydlištěm dlužníka a nebyla by jako dosud závislá na vůli jedné strany, tedy věřitele. Tím by se podle zastánců tohoto řešení především snížily náklady celého řízení.

Dalším důsledkem by byla větší nezávislost soudních exekutorů a větší stabilizace systému vymáhání pohledávek. Výrazně by také ubylo soupeření o zakázky a konkurenčního boje mezi exekutory.

Zavést teritorialitu na úrovni krajů by chtěli Starostové a nezávislí (STAN) jako jeden z prvků, který by směřoval ke kvalitnějšímu a klidnějšímu průběhu vymáhání dluhů. „Není úplně dobré, když exekutor z jižní Moravy provádí exekuci v severních Čechách, rozhodně to neprospívá exekuci jako celku,“ zdůvodnil postoj STAN kandidát na Královéhradecku Josef Cogan. Navíc tím podle něj klesnou náklady na exekuci, čímž budou přiměřenější základu exekuce.

Jeho regionální politický rival z Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) Zdeněk Ondráček s ním v zásadě souhlasí. Také komunisté mají ve svém programu zavedení teritoriality. Také on zdůraznil, že by zabránila prodražování celého procesu.

Zestátnění exekutorů

Lídryně kandidátky Svobody a přímé demokracie Tomia Okamury (SPD) v Plzeňském kraji Jana Levová rovněž hájila teritorialitu exekutorů, zároveň s ní ale volá po zestátnění exekutorů.

„Umožnilo by státu snazší regulaci a přehled o tom, co exekutorský úřad dělá,“ zdůvodnila Levová záměr SPD vrátit stav k tomu, jaký u nás panoval před rokem 2001, kdy exekutoři spadali pod státní aparát.

Předvolební debata na téma spravedlnost a stav justice (zdroj: ČT24)

Věra Nováková, která stojí v čele kandidátky Strany zelených v Libereckém kraji, na principu teritoriality vyzdvihuje odstranění konkurenčního boje mezi jednotlivými exekutory, který podle ní vymáhání dluhů deformuje.

„Exekutoři se přetahují o potenciální věřitele. Zákon předpokládá, že se platí nějaká záloha za exekuce a že náklady neúspěšné exekuce nese věřitel. A exekutoři si dnes vůbec netroufají o zálohu říct,“ přiblížila Nováková. Dodala k tomu, že by také prospělo snížení odměn za bagatelní pohledávky. To by mělo být primární motivací na straně věřitele, nikoliv exekutora.

Exekutoři jsou nezbytní. Na jejich straně již není co měnit

První muž kandidátky České strany sociálně demokratické (ČSSD) v Pardubickém kraji a ministr pro lidská práva Jan Chvojka upozornil, že vymáhání pohledávek není jen záležitostí velkých bank nebo finančních institucí. Vymáhat pohledávku může třeba rodič samoživitel a ten potřebuje exekutora k tomu, aby se svého dluhu domohl.

„Když vám bude dlužit třeba soused, potřebujete někoho, kdo vám peníze vymůže,“ shrnuje Chvojka s tím, že kritika exekutorů je standardním politickým populismem, který se objevuje vždy před volbami. Podle něj už se na platformě exekutorů udělalo vše možné a je tam „přeregulováno“.

Regulovat exekutory už nechce ani TOP 09. Pražský kandidát Martin Plíšek má za to, že v tomto volebním období se v regulacích exekutorů vykonalo již dost. „Vyděsil jsem se, když jsem tady slyšel, že někdo bude zestátňovat soukromé podnikání,“ reagoval na plán SPD.

Ani zavádění teritoriality nemá TOP 09 ve svých záměrech. „Pakliže máme soukromé exekutory, má každý věřitel právo vybrat si exekutora podle kvality, dostupnosti (…). Nevidím důvod, proč by v každém kraji měli na to využívat jiného exekutora. Stát by neměl dělit zisky jednotlivých exekutorů,“ soudí Plíšek.

Pavel Blažek kandidující za Občanskou demokratickou stranu (ODS) v Jihomoravském kraji také hájil systém vymáhání pohledávek, jak je u nás nastavený. Podle něj nejde měřit jednotlivými excesy. „To, že nějaký blbec dělá blbosti, neznamená, že celý systém je blbost a všichni jsou tam blbci,“ zdůraznil.

Sám Blažek se staví za postih jednotlivých přešlapů a trestání jejich původců v řadách exekutorů. Připomněl ale, že soukromí exekutoři vznikli v minulosti proto, že soudy nezvládaly pohledávky vymáhat. „Dnešní stav je v zásadě usazený tak, že si dokážu představit, že to tak zůstane,“ souhlasil Blažek s Martinem Plíškem.

Exekutory se Pelikánovi umravnit nepodařilo

Kandidátka za Zelené v reakci konstatovala, že Exekutorská komora sama přiznává, že vymahatelnost práva v rámci exekucí se v současnosti pohybuje mezi 20 a 25 procenty. „To jsme se nikam neposunuli,“ hodnotí vývoj Nováková.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán kandidující za ANO 2011 v Praze vyzdvihl jeden z výsledků svého působení na ministerstvu, kde se mu v tomto funkčním období podařilo snížit růst nákladů na tisícikorunový dluh z 15 tisíc korun na osm.

„Nepovažuji to za populismus, považuji to za něco, co bylo dřív nemravné,“ zhodnotil své kroky, které považuje za dobré i proto, že před zaváděním změn Exekutorská komora varovala, že řada exekutorů bude muset skončit. „No, neskončil nikdo,“ poukázal Pelikán.

Sám přiznal, že celé své funkční období se snažil exekutory umravnit, má ale za to, že se mu to nepodařilo. Poděkoval kolegům z dalších stran, že mu pomohli prosadit například to, že exekutor nesmí zabavit pračku nebo hračky.

„Psala mi zrovna včera mladá dáma, že je v práci, má malé dítě a volali jí z domu, že k ní přišel exekutor, oblepil jí pračku a vzkazuje jí, že buď sežene do večera 10 tisíc, nebo jí pračku sebere. Takhle fungují ve skutečnosti exekuce a já myslím, že to vůbec není dobře,“ uzavřel ministr spravedlnosti.