TÉMA

Česká obchodní inspekce

Ministerstvo dopravy varuje před weby nabízejícími předražené dálniční známky
Lidé se v posledních dnech obracejí na ministerstvo dopravy a Českou obchodní inspekci (ČOI) kvůli některým webům, které nabízejí dražší dálniční známky, než stanovuje vládní nařízení. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) motoristům k nákupu známek doporučuje oficiální webové stránky, pobočky České pošty nebo čerpací stanice EuroOil. ČOI se při kontrolách zaměřuje na správnost a úplnost informací o ceně elektronické dálniční známky a s tím spojených služeb.
19. 2. 2024|ČTK
Přibývá rizikových e-shopů, varuje ČOI. Nové vznikají prakticky denně
Prodejců s nekalými praktikami na internetu přibývá. Varuje před tím Česká obchodní inspekce (ČOI), podle níž jde tento trend pozorovat prakticky denně. Odborníci upozorňují na to, že je při nákupech důležitá obezřetnost, zvláště pak v předvánočním období. Informace o konkrétních podezřelých e-shopech najdou zákazníci u organizací zaměřených na ochranu spotřebitelů.
10. 12. 2023|ČT24
Potraviny od ledna zdraží, přestože se jim sníží daňová sazba, avizují řetězce
Potraviny od ledna zdraží, přestože klesne daňová sazba. Ministra zemědělství Marka Výborného (KDU-ČSL) o tom informovali zástupci obchodních řetězců. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) Tomáš Prouza řekl, že dodavatelé potravin obchodníkům již oznamují, že budou zvedat ceny o pět až deset procent. Potraviny budou od Nového roku v nové sjednocené sazbě DPH dvanáct procent, nyní jsou v první snížené sazbě patnáct procent.
4. 12. 2023Aktualizováno4. 12. 2023, 21:41|
Srovnávat produkty s konkurencí a kontrolovat dřívější ceny. Odborníci radí, jak poznat správnou slevu
Na Černý pátek – Black Friday – nabízí slevy většina tuzemských obchodníků. Nejčastější inzerované slevy jsou okolo třiceti procent. Cenovky mají zákazníkům napovědět, kolik ušetří, ne každý jim ale rozumí. Důležité je podle odborníků znát konkrétní podmínky dané akce či porovnávat vybrané produkty s konkurencí.
24. 11. 2023|Matěj Lucovič
Další dodavatel fotovoltaik je v insolvenci. Zákazníci zaplatili vysoké zálohy, jsou bez peněz i bez panelů
V insolvenci je další firma nabízející fotovoltaiku. Na objednané solární panely bude marně čekat část zákazníků firmy Alpha Solar systems, kteří zaplatili na zálohách desítky až stovky tisíc korun. I když je to již několikátý krach dodavatele fotovoltaik, podle Solární asociace má problém jen zlomek procenta firem působících v oboru.
14. 11. 2023|
Zabavené padělky módního oblečení pomáhají chlapcům z výchovného ústavu
Oblečení zabavené na tržnicích při kontrolách padělaných módních značek pomáhá chlapcům z výchovného ústavu ve Žďáru nad Sázavou. Zástupci České obchodní inspekce jim předali dalších 120 kusů oblečení a obuvi zajištěných v Jihočeském kraji a na Vysočině. Klientům ústavu to pomáhá řešit často obtížnou životní situaci.
31. 10. 2023|
České zákazníky překvapují internetová tržiště. Stížností podle ČOI přibývá
Přibývá zákaznických stížností na internetový prodej. Letos už jich Česká obchodní inspekce (ČOI) eviduje čtyři tisíce, stejně jako za celý loňský rok. Novinkou jsou v tomto ohledu takzvaná internetová tržiště. Lidé občas nevědí, jak se liší od klasických e-shopů. Překvapí je pak, že zboží přijde z ciziny nebo chybí některé dokumenty.
23. 10. 2023|mus
Inspektoři řeší první stížnosti na zájezdy. Všechno dokumentujte, radí odborníci
Česká obchodní inspekce (ČOI) řeší první podněty, které se týkají reklamace zájezdů. Klienti bývají nespokojeni například se stravováním, někdy jim ale chybějí i slibované animační programy. Vůbec nejčastěji si však stěžují na problémy s ubytováním. Vadí jim výměna hotelu, špatná poloha nebo probíhající rekonstrukce. Loni ČOI řešila na čtyřicet takových podnětů.
23. 7. 2023|
Hřensko zakáže použití pyrotechniky. Chce předejít dalším ničivým požárům
Zastupitelé ve Hřensku v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje používání zábavní pyrotechniky na zastavěném území obce. Jde o reakci na nedávné požáry v lesích Národního parku České Švýcarsko, které podle vyšetřování způsobili neukáznění turisté. Výjimkou ze zákazu bude silvestrovská noc od 24:00 do 01:00.
12. 6. 2023Aktualizováno12. 6. 2023, 19:41|
Začne kontrola firem instalujících fotovoltaiku. Reaguje na úpadek firmy Malina a množící se stížnosti
Ministerstvo průmyslu se spolu s Českou obchodní inspekcí zaměří na kontroly firem, které instalují fotovoltaické panely a další energeticky úsporné technologie. Přibylo totiž stížností zákazníků na jejich služby. Resort proto také vydal manuál, jak vybrat spolehlivého dodavatele.
15. 5. 2023|
Někteří prodejci se pokoušeli šponovat ceny na maximum, řekl ke kontrolám potravin Nekula
Výsledky kontrol potravin České obchodní inspekce (ČOI) a Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) jsou horší, než se očekávalo. Při jednání meziresortní komise k vysokým cenám potravin to uvedl ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL). Na tiskové konferenci řekl, že dochází k masivnímu porušování potravinového práva a rovněž zákona na ochranu spotřebitele, a to včetně nekalých obchodních praktik. Zmínil, že se někteří obchodníci pokoušeli vyšponovat ceny na maximum. Ceny potravin a nealkoholických nápojů v březnu podle statistiků meziročně stouply o 23,5 procenta.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 20:51|
Přirážka řetězců u jablek a brambor je až 200 procent, říká Nekula. Chce se zasadit o zlevnění
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) má v plánu vytvořit větší tlak na zlevnění jablek a brambor, kvůli tomu, že u nich činí obchodní přirážka až 200 procent. V rozhovoru pro deník Blesk také zmínil, že u cukru a vajec už je podle něj pokles cen patrný. Během následujícího měsíce čeká ministr výsledky kontrol České obchodní inspekce (ČOI) a potravinářské inspekce k vysokým cenám potravin.
4. 4. 2023|
Stát nařídil víc kontrol cen potravin. Chce, aby se do nich promítly levnější energie či paliva
Stát nařídil více kontrol cen potravin u výrobců, zpracovatelů i prodejců. Chce zajistit, aby se do cenovek promítly levnější energie nebo pohonné hmoty. Právě ceny potravin jsou jedním z nejvýznamnějších faktorů vysoké inflace. Část ekonomů ale předpokládá, že už v dohledné době by mohly postupně začít klesat.
3. 4. 2023|
Kontroly prodejců a výrobců potravin budou kvůli zdražování častější, avizoval Fiala
Stát zintenzivní kontroly ve všech částech dodavatelského řetězce při výrobě a prodeji potravin. Premiér Petr Fiala (ODS) po jednání vlády zmínil, že když klesají ceny energií a pohonných hmot, musí se to podle něj projevit i ve zlevnění potravin. Kontroly by podle ministrů měly vyvinout tlak na zemědělce, výrobce potravin i obchodníky, aby klesla koncová cena pro zákazníky.
22. 3. 2023Aktualizováno22. 3. 2023, 16:35|
Ceny v českých obchodech zůstanou beze stropu, řekl Nekula. Věří v sílu konkurenční soutěže
Česko podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) nechce po slovenském vzoru zavést na potraviny v obchodech cenové stropy. K poklesu cen podle něj povede zdravá konkurence mezi obchodníky. Nekula po jednání se zástupci ministerstva financí a obchodu také informoval, že jeho resort podal podnět na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) kvůli cenám vajec. Jejich zdražení podle něj naznačuje, že obchodníci zneužívají dominantní postavení na trhu. Skupina se také podle ministra shodla na tom, že dozorové orgány jako například Česká obchodní inspekce (ČOI) mají zintenzivnit svou činnost a postupovat koordinovaně.
21. 3. 2023Aktualizováno21. 3. 2023, 22:58|
Poslanci schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna
Poslanci v úterý zrychleně schválili novelu, která usnadní výstavbu horkovodu z Dukovan do Brna. Sněmovna také kývla na návrh zákona ohledně dozorových úřadů. Jejich pravomoci nad trhem s harmonizovanými výrobky se tak zřejmě sjednotí, předlohu nyní dostane k podpisu prezident. Dolní komora rovněž jednala ve druhém čtení o novele stavebního zákona.
7. 3. 2023Aktualizováno7. 3. 2023, 19:46|
Nekula hovoří o koordinaci vysokých cen cukru obchodními řetězci. Svaz obchodu to odmítá, odkazuje na distributory
Ceny cukru v obchodech stouply loni na podzim mnohem prudčeji než ceny v cukrovarech. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se kvůli tomu obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V Interview ČT24 řekl, že přestal fungovat trh, a očekává, že úřad „umravní hráče“. Připustil, že by v budoucnu mohl upozornit antimonopolní úřad i na další komodity, i když u cukru považuje věc za nejjasnější. A to přesto, že obchodníci se hájí tím, že jim zdražily energie, i tím, že na podzim přišlo plošné zdražení zkrátka proto, že se kontraktují ceny jednou ročně – právě v této době.
28. 2. 2023|
Nekula podal k antimonopolnímu úřadu a obchodní inspekci podnět kvůli cenám cukru
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podal kvůli výraznému zdražení cukru v obchodních řetězcích podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Chce, aby prověřil jeho výrazné zdražení na podzim loňského roku. Kvůli slevovým akcím při prodeji cukru se obrátil na Českou obchodní inspekci (ČOI) kvůli možnému klamání spotřebitele. Oznámil to po jednání se zástupci zemědělců, potravinářů a obchodníků kvůli vysokým cenám potravin. Podle Nekuly zvýšení přirážek u některých obchodníků neodpovídá růstu nákladů. Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza už dříve podobná podezření odmítl.
27. 2. 2023Aktualizováno27. 2. 2023, 22:35|
Senát zamítl iniciativu k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti
Senát na své středeční schůzi zamítl iniciativu skupiny senátorů kolem Jitky Chalánkové z klubu ODS a TOP 09 k ústavnímu zakotvení práva na platbu v hotovosti. Mělo by se prý vyřešit v běžném zákoně. Zamítnutí komora přijala o jeden hlas. Zákonodárci v průběhu jednacího dne také jednoznačně odmítli navrhovanou automobilovou emisní normu Euro 7. Ztotožnili se tak s názorem ministerstva dopravy, které její současnou podobu označilo za nepřijatelnou.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 18:54|
Uměle navyšované ceny před slevovými akcemi dostanou stopku
Konec umělého navyšování cen před slevovými akcemi slibuje novela zákona o ochraně spotřebitele. Platit začne v pátek. Mění i pravidla reklamací a omezit chce také falešné recenze na internetu.
4. 1. 2023|
Spotřebitelská novela upravuje reklamace, nákup v e-shopech i informace u slev
Před nepoctivými praktikami obchodníků by měla zákazníky nově chránit novela zákona, kterou už podepsal prezident. Lidé by měli mít například lepší přehled o tom, jak velkou slevu prodejci skutečně nabízejí. Upravuje například i to, v jakém stavu lze vracet zboží z e-shopů.
29. 11. 2022|
Po roce má obchodní inspekce ústředního ředitele. Stal se jím Jan Štěpánek
Po roce skončilo v České obchodní inspekci období bez řádného ústředního ředitele. K 1. říjnu jím byl jmenován Jan Štěpánek, který byl ředitelem ústředního inspektorátu již na počátku minulého desetiletí a nyní uspěl ve výběrovém řízení. Jeho předchůdce Mojmír Bezecný skončil loni v září, svůj odchod zdůvodnil soukromými a rodinnými důvody. O post se ucházelo osm lidí, ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) vybíral ve finále ze tří kandidátů.
3. 10. 2022|
Senát schválil zákaz jednorázových příborů i povinnost poskytovat informace o platech státních úředníků
Úřady budou muset poskytovat informace o platech a odměnách vysokých státních úředníků. Podle zákona o svobodném přístupu k informacím o ně budou moci lidé žádat nově vymezené veřejné podniky včetně ČEZ, schválil Senát. Horní komora rovněž podpořila předlohu, podle níž celníci dostanou právo zadržet majetek, na který se vztahují mezinárodní sankce. Senátoři také v souladu s předpisy Evropské unie odhlasovali zákaz výroby a prodeje jednorázových plastových talířů, příborů či brček. Předseda komory Miloš Vystrčil (ODS) udělil končícímu velvyslanci Ukrajiny Jevhenu Perebyjnisovi Stříbrnou medaili předsedy Senátu.
10. 8. 2022Aktualizováno10. 8. 2022, 18:14|
Změnu v boji s energošmejdy přinášejí nová pravidla. Zpřísňují podmínky pro zprostředkovatele
Od července začala platit nová pravidla zpřísňující podmínky podnikání s energiemi. Odborníci si od nich slibují účinnější boj s takzvanými energošmejdy. Celá agenda nově spadá pod Energetický regulační úřad (ERÚ). Každý, kdo má problém s prodejci energií, se tak bude nově obracet právě na tuto instituci. Až dosud to kontrolovala Česká obchodní inspekce (ČOI). Už půl roku rovněž platí první část novely, díky které mohou zákazníci vypovědět bez sankcí smlouvu se zprostředkovatelem, poškození o této možnosti ale často netuší.
14. 7. 2022|