Demokracie je křehká květinka, o kterou se musíme starat, řekl Pavel k výročí 30 let vzniku Česka

Slavnostní ceremonie k výročí 30 let vzniku České republiky (zdroj: ČT24)

Prezident Petr Pavel a další představitelé státu si na Pražském hradě připomněli 30. výročí Česka. Organizátoři ze spolku Jagello 2000 chtěli ceremonií připomenout význam bezpečnosti jako základního předpokladu pro budoucnost Česka. Období třiceti let suverenity, svobody a demokracie nemá podle zástupců spolku v českých moderních dějinách srovnatelný příklad. Dávají je do souvislosti s bezpečnostními zárukami založenými na transatlantické vazbě a na členství v Evropské unii.

„Demokracie je křehká květinka, o kterou se musíme starat, aby nám vydržela,“ prohlásil prezident. Demokracie podle něj není zadarmo a vyžaduje stálou práci a úsilí. Prezident si myslí, že je podle něho potřeba, aby se co nejvíce obyvatel zajímalo o veřejné dění a kriticky se nad ním zamýšlelo, i se na něm aktivně podílelo.

Hlava státu věří tomu, že Česko má nejen demokratickou minulost, ale bude mít i demokratickou budoucnost. „Jsem více optimistou než skeptikem,“ uvedl Pavel a poznamenal, že za tři desetiletí nezaznamenal jediný faktický a skutečně nebezpečný pokus zvrátit směr české demokracie.

Prezident také vyzval k opuštění „blouznění“ o Česku jako prostoru a mostu mezi Východem a Západem či iluze, že Česko může být „neutrální prosperující solitér“ po vzoru Švýcarska. „Příklon k západní kultuře není jen otázkou ekonomické prosperity nebo bezpečnosti, příklon k Západu je i příklonem k hodnotám. K osobní svobodě, kdy nám stát a jeho instituce nepřikazují, jak máme žít, co si smíme myslet nebo co smíme říkat,“ poznamenal Pavel.

„Rozvod“ Čechů a Slováků v roce 1993 kvalitě vzájemných vztahů více prospěl, než uškodil, míní prezident. Podotkl také, že „divoká“ 90. léta znamenala jasné směřování Česka na Západ, vstup do NATO a snahu o začlenění do Evropské unie. Završením těchto kroků pak Česko přišlo o společný cíl.

Česko je podle Fialy úspěšný stát

Premiér Petr Fiala (ODS) na slavnostním ceremoniálu připomněl, jak se země za dobu své existence proměnila a kam se posunula. Lidé podle něj vybudovali bohatý a úspěšný stát a neměli by tyto úspěchy považovat za samozřejmost.

„Česká republika je úspěšná země, od svého vzniku se změnila k nepoznání. Vybudovali jsme tržní ekonomiku, náš stát ukotvili v západních organizacích,“ uvedl předseda vlády. Země podle něj patří k nejbezpečnějším na světě, je v popředí co do kvality zdravotní péče. „V celkové kvalitě života jsme předběhli ty, které jsme před dvaceti lety považovali za nedostižné vzory,“ dodal premiér.

Fiala také zdůraznil, že cesta Česka nekončí a že se nesmí smířit s tím, co už má. „Jsou před námi příležitosti, které musíme využít, abychom neztratili kurz,“ řekl. Zmínil především změny ve vzdělávání, aby mladí lidé byli lépe připraveni na nové výzvy, a rozvoj dopravní infrastruktury. 

Náčelník generálního štábu Armády ČR Karel Řehka v projevu po Fialovi vyzdvihl bezpečnost Česka. „Posledních 30 let je pro naši republiku nejdelší období svobody, prosperity a absolutního bezpečí, jaké jsme kdy zažili. Stojí za to si to s pokorou připomínat,“ řekl. Význam těchto hodnot podle něj ještě roste při pohledu na válečný konflikt na Ukrajině, kde ruská agrese působí velké utrpení.

Válka podle Řehky probrala Česko z toho, že bralo svou bezpečnost jako samozřejmost, a toto procitnutí musí země využít k posílení své obranyschopnosti.

Spolek Jagello 2000 poukazuje například na to, že takzvaná první Československá republika existovala dvě desetiletí. Demokratický vývoj republiky vždy ukončily totalitní režimy, připomněl. Mezi lety 1918 a 2018 obyvatelé strávili podle spolku každý druhý den v totalitě a téměř každý třetí den v okupaci.

Jagello 2000 se věnuje veřejné diplomacii a bezpečnostní politice. Před slavností se konal na Hradě desátý ročník konference nazvané Naše bezpečnost není samozřejmost. Účastníci se tentokrát zaměřili na dopady války na Ukrajině na českou společnost a na nadcházející summit Severoatlantické aliance ve Vilniusu.