Babiš obdržel podezřelou zásilku, policie ji prověřuje. Pavel i premiér Fiala výhrůžky odsoudili

Události: Policie prověřuje podezřelou zásilku pro Babiše (zdroj: ČT24)

Policie prověřuje oznámení prezidentského kandidáta Andreje Babiše a předsedy hnutí ANO, že obdržel dopis s ostrým nábojem adresovaným jeho manželce. Novinářům Babiš v sobotu řekl, že anonymní vzkaz byl plný urážek. Projevy nenávisti vůči Babišovi a jeho rodině odsoudil jeho protikandidát armádní generál Petr Pavel, premiér Petr Fiala (ODS) i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Mluvčí středočeské policie Barbora Schneeweissová oznámila, že se kriminalisté zásilkou zabývají. „Z taktických důvodů nebudeme konkretizovat jakákoliv opatření, která provádíme,“ dodala. Podle ní Babiš obdržel balíček ve čtvrtek. Nahlásil ho však až v sobotu. Schneeweissová nepotvrdila, zda byla v zásilce skutečně ostrá munice. Předmět vypadající jako náboj podle ní ještě prověří znalec.

Babiš považuje zásilku za zastrašování prezidentského kandidáta a jeho rodiny, které nepatří do svobodné společnosti. Na otázky novinářů odmítl odpovídat. „Dnes ráno mi ochranka předala obálku adresovanou mé ženě Monice, v níž byl ostrý náboj a anonymní vzkaz plný urážek,“ tvrdí Babiš. Atmosféra na sociálních sítích i ve společnosti se podle něj před druhým kolem voleb radikalizuje.

Babišův soupeř v druhém kole prezidentské volby Petr Pavel projevy nenávisti a hrozby vůči Babišovi a jeho rodině odsoudil. „Takové věci k demokratickým volbám nepatří. Atmosféra je vypjatá hlavně kvůli strašení voličů a antikampani, kterou AB (Andrej Babiš) vede,“ napsal Pavel na Twitteru.

Výhrůžky odsoudil Fiala i Rakušan

Obdobně se vyjádřil také premiér Petr Fiala (ODS). „Je potřeba jednoznačně odsoudit jakékoliv násilí ať už přímé, či ve formě výhrůžek. Takové věci nemají v České republice místo. Jsme a musíme zůstat civilizovanou a demokratickou zemí,“ napsal na Twitteru.

Zároveň je ale podle Fialy potřeba odsoudit lži, manipulace a nespravedlivé osobní útoky objevující se v souvislosti s nynější volební kampaní. Nepřímo obvinil předsedu ANO, že sám rozděluje společnost a rozdmýchává vášně.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na Twitteru uvedl, že odsuzuje jakoukoli agresi. Ujistil současně, že policie se bude výhrůžkou zabývat stejně vážně jako výhrůžkou vůči komukoliv jinému. „Vyhrožovat rodině je nepřijatelný hnus. Tahle šílená agrese musí skončit. Babiš pro to může hodně udělat. Třeba tím, že změní styl své kampaně,“ míní Rakušan.

Spor o plakát

Babiš záhy po vyhlášení výsledků prvního kola voleb po Česku nechal vylepit plakáty s textem „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják. Prezident Babiš“. Kritici mu vyčítali, že voliče straší ozbrojeným konfliktem a že billboardem urazil vojáky.

Babiš přiznal, že se text nepovedl. Již dříve slíbil, že text změní. Objevily se již nové plakáty, které uvádí, že „Generál nevěří v mír“ s dovětkem „Volte mír. Volte Babiše“. Pavel na svých billboardech zobrazuje svou fotografii s textem „Vést zkušeně a klidně v těžkých časech“.

Plakát Nezavleču Česko do války
Zdroj: ČT24

Komentátor a moderátor podcastu Kecy a politika Bohumil Pečinka považuje Babišovo oznámení o doručené nábojnici za provokaci. „Mně se výhrůžka nábojem, který dodá ochranka, že došel v nějakém dopise, zdá tak absurdní, že vůbec nechci spekulovat, kdo je za touto provokací,“ zvažuje Pečinka.

„Tím, jak Andrej Babiš z toho udělá tiskovou konferenci ještě pár dní před druhý kolem, tak z toho dělá součást volební kampaně,“ myslí si komentátor. Případ se má podle něj vyšetřit a podle toho se mají přijmout adekvátní opatření. „Tím, jak to oznámil na tiskové konferenci, a ještě to dal do souvislosti s akcemi příznivců jeho protikandidáta, tak z toho udělal velké politické téma,“ dodává Pečinka.

Nábojnice pro Babiše je provokace, hodnotí Pečinka (zdroj: ČT24)

Babiš již v minulosti čelil výhrůžkám. V únoru 2021, když byl premiérem, v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News prohlásil, že ho policie v lednu informovala, že existuje člověk, který chce zastřelit jeho i jeho rodinu. Policie potom střežila premiérův dům.

Podezřelý muž byl zatčen ve Španělsku, policie ho obvinila z vydírání. O měsíc později se muž dohodl se státním zástupcem na dvouletém podmíněném trestu a soud dohodu schválil.

Také bývalý premiér Mirek Topolánek (ODS) obdržel v roce 2008 dopis s výhrůžkou smrtí. Někteří zákonodárci dostali dopisy s kulkami nebo nábojnicemi v době volby prezidenta republiky v roce 2008. Šlo hlavně o ty z nich, kteří volili Václava Klause. Několik výhrůžek obdržel v roce 2007 i tehdejší předseda ČSSD Jiří Paroubek.