168 hodin: Dezinformátoři si přejí, aby ruští vojáci přijeli až do Česka

168 hodin: Za Putina (zdroj: ČT24)

Válka na Ukrajině se zrcadlí i ve virtuálním prostředí. Hlavně na sociálních sítích se šíří ruská propaganda, která vykresluje invazi jako nezbytný krok. Objevilo se i video – později smazané – na němž mladý muž vyslovil naději, že Putin dorazí i do Česka. Policie některé takové projevy stíhá, přesto jich přibývá. Kromě samotné války cílí také na uprchlíky z Ukrajiny. Za nebezpečí je kromě některých uživatelů sociálních sítí prohlašují i někteří politici. Pro 168 hodin o „válce“ na internetu točila Zuzana Černá.

„Přejme si, aby to co nejrychleji skončilo, aby co nejrychleji Rusové dobyli Ukrajinu, a pak aby se vydali co nejrychleji k nám. (…) Myslím si, že v nadcházejících letech je šance, že Rusové přijedou sem,“ zaznělo ve videu publikovaném na internetu. Mladý muž v něm hájí ruskou invazi na Ukrajinu tím, že podle něj „Rusko bylo ohrožováno několik let“, příčinou údajně byly „základny NATO“.

Policie začala protagonistu videa stíhat pro trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování, ospravedlňování genocidy. „Obviněná osoba šířila tyto své projevy s širokým publikem, které na tyto příspěvky dále i aktivně reagovalo,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Zdůraznil zároveň, že „nelze schvalovat válečnou agresi jako projev spravedlnosti“. Mluvčí žalobců připomněl, že za své jednání jsou lidé odpovědní nejen ve fyzickém světě, ale i ve virtuálním prostředí – na sociálních sítích či v diskusích pod články. 

Profil s názvem Mára Mára, kde bylo zmíněné video publikováno, již neexistuje. Podobných příspěvků je ale na internetu více. Rovněž obhajují ruskou agresi nebo například tvrdí, že ruští vojáci zabezpečili před výbuchem černobylskou jadernou elektrárnu. „Ti lidé tomu věří. Stali se obětí dezinformačního úsilí, které proti nám vede Ruská federace dlouhé roky,“ míní analytik ze společnosti Semantic Visions František Vrabel. „Byli infikováni ruským dezinformačním virem, který byl vytvořen, aby změnil postoj lidí, aby se dostal do podvědomí jednotlivců, aby nás na dálku do určité míry ovládal,“ dodal.

Ne všichni šíří ruskou propagandu nezištně. Jakub Netík – malíř pokojů v exekuci, který neplatil alimenty a který v úterý vyzval Putina, aby pokračoval dál do Evropy – od lidí vybírá peníze. Netík používá narativ o údajném čištění Ukrajiny od fašismu a totéž by podle něj potřebovaly i další státy.

Podle mluvčího skupiny Čeští elfové Bohumila Kartouse je taková argumentace zcela pochybná. „Je to propaganda, je to monstrózní zveličování faktů. Stavění Ukrajiny jako fašistické oproti nefašistickému Rusku je úplný nesmysl,“ prohlásil.

Dezinformace se šíří nejenom kolem samotné ruské invaze na Ukrajinu, ale také kolem uprchlíků, kteří zemi sužovanou válkou opustili. Častým tvrzením je, že spolu s Ukrajinci míří do Česka i Afričané. Tak prezentují zahraniční studenty z Ukrajiny, kteří rovněž prchli před bombami a v Česku nezůstanou.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) budou tito studenti vraceni do země původu, pokud přijdou do Česka. Zdůraznil, že na Ukrajině nebylo velké množství migrantů z Afriky. „Ukrajina měla relativně přísnou migrační politiku,“ poukázal. 

Nicméně výhrady vůči uprchlíkům vyjadřují i někteří politici. Předseda SPD Tomio Okamura, když mluví ke svým fanouškům, uprchlíky spojuje s tím, že jsou prý negramotní. Na dotaz, co tím myslí, odpověděl, že vycházel z toho, co říkal jihomoravský hejtman. „Podle vyjádření jihomoravského hejtmana Jana Grolicha z KDU-ČSL z minulého týdne je řada uprchlíků bez cestovních pasů a také negramotných,“ prohlásil Okamura.

Podle Grolicha se sice v krajském asistenčním centru stalo, že dorazili lidé bez pasu nebo negramotní, ale byla to malá skupinka. Zmínil se o nich jako o příkladu, kdy trvá odbavení déle. „Pokud to někdo překrucuje tak, že řada lidí z Ukrajiny je negramotných, tak je sám negramotný. Jestli to pan Okamura říká veřejně, tak za mě jsou to naprosto účelové lži přisluhovače Putina,“ obvinil hejtman šéfa opoziční strany.

Okamura považuje uprchlíky i za bezpečnostní riziko. V tomto případě odkázal na ministra Rakušana, který to údajně připustil při schůzce předsedů parlamentních stran. „Řekl, že nemůže garantovat, že tady žádný z těch uprchlíků něco neudělá,“ konstatoval předseda SPD.

Rakušan řekl, že vzhledem k množství uprchlíků, „není vyloučeno, že nějaký jednotlivec z těch 200 tisíc spáchá trestný čin, třeba něco ukradne a podobně“. Poukázal však také, že 55 procent uprchlíků, kteří do Česka přicházejí, jsou děti, a mezi dospělými tvoří 80 procent ženy.

Tomio Okamura má na své facebookové zdi i status, podle kterého válku vyprovokovává NATO a také český premiér Petr Fiala (ODS). Nynější postoj SPD však je podle předsedy takový, že hnutí odsuzuje invazi a agresi. „Pracovníkovi, co má u mě na starosti Facebook, jsem to vytkl, protože tam dal úplně neodsouhlasený status,“ konstatoval. Nicméně tento status v duchu ruské propagandy na stránce v neděli večer visel stále.