Státní média v Číně pomáhají šířit dezinformace o válce na Ukrajině, přebírají jen ruské zdroje

Události ČT: Čína pomáhá Rusku šířit dezinformace (zdroj: ČT24)

Nejen v Bělorusku, ale také v Číně nachází Rusko oporu v otázce invaze na Ukrajinu. Čína se sice tváří neutrálně, protože invazi neschvaluje, ale ani neodsuzuje, tamní režim však umožňuje kremelské propagandě, aby formovala veřejné mínění. Čínský internet je v drtivé většině proruský, proválečný a proputinovský. Státní média v Číně bez ověřování přebírají zprávy jen z ruských zdrojů, pomáhají tak šířit dezinformace.

Čína ve svých médiích nemluví o invazi, ale o speciální vojenské operaci. Ruského prezidenta Vladimira Putina vykreslují jako oběť Západu, která hájí Rusko. Média přinášejí rozhovory s ruskými veliteli a nepodložená obvinění,⁠ například o vývoji biologických zbraní na Ukrajině.

Stejné informace sděluje i čínská diplomacie. „V biolaboratořích je velké množství nebezpečných virů. Při ruské vojenské operaci se zjistilo, že USA využívají tato zařízení k provádění biologických militarizačních aktivit,“ uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Čao Li-ťien.

Tvrdá cenzura

Například čínská státní televize CCTV ve svém zpravodajství uvedla, že si Moskva přeje diplomatické řešení konfliktu. Podle ní ale západní státy zneužívají Ukrajinu proti Rusku. Číňané tak skrze domácí média dostávají úplně jiný obraz války než zbytek světa. Západní média totiž Peking blokuje a internet cenzuruje.

Výroky sympatizující s Ukrajinou cenzoři na sociálních sítích bleskově mažou, samotná diskuse pak vždy straní Moskvě. „Od vypuknutí války jsem nestál na žádné straně. Teď doufám, že Rusko zničí Ukrajinu a ty nestydaté zločinecké státy, které zabírají cizí majetek,“ napsal na čínské sociální síti Weibo jeden z uživatelů. 

Čína vysílá i na Západě

Už v roce 2015 se prezidenti Si Ťin-pching a Vladimir Putin rozhodli, že země posílí mediální spolupráci ve snaze rozbít informační monopol Západu. Státní sdělovací prostředky každoročně pořádají mediální fórum a sdílejí stanoviska k otázkám, jako je zacházení s disidenty, protesty v Hongkongu a původ covidu-19.

Podle zpravodajky ČT Barbory Šámalové čínská televize vysílá v cizích jazycích i do světa. Zatímco některé země zakázaly vysílání ruské propagandistické televize RT, její čínská sestra CGTN v šíření dezinformací pokračuje.