Klimatické změny jsou největší hrozbou pro Čínu. Tři nejrizikovější regiony se nacházejí právě tam

Ze dvaceti oblastí, které jsou na Zemi nejvíc ohrožené změnou klimatu, je jich hned šestnáct v Číně, včetně tří vůbec nejrizikovějších. Problémem je, že právě v těchto regionech se nacházejí některá z nejdůležitějších výrobních center na světě. Analýzu zveřejnil mezinárodní institut XDI specializovaný na vyhodnocování klimatických hrozeb.

„Už teď pociťujeme výrazné dopady meteorologických jevů na celém světě. A v budoucnu  budou problémy jen narůstat,“ řekl výkonný ředitel XDI Rohan Hamden.

Podobné analýzy mají za cíl varovat investory před nepřijatelnými riziky, případně nabízet adaptační strategie na tyto hrozby. „Chceme jen zajistit, aby všechny investiční plány byly odolné vůči změnám klimatu,“ dodal Hamden.

Podle analýzy jsou nejvíce ohroženými oblastmi světa čínské provincie Šan-tung a Che-pej. Právě zde nejvíc hrozí problémy kvůli stoupající hladině vody nebo extrémním projevům počasí. Následuje je provincie Che-nan.

Podle analýzy rizika je tak Čína nejvíce problematickým místem, na druhém místě se nacházejí Spojené státy. Tam je nejvíce ohroženým státem Florida, která se umístila celosvětově na desátém místě. Další dva regiony, jimž hrozí dramatické problémy, jsou Kalifornie a Texas.

Do první padesátky nejohroženějších regionů se dostalo také devět oblastí Indie. Mezi další velká ekonomická centra v první stovce patří argentinské Buenos Aires, vietnamské Ho Či Minovo Město a indonéská Jakarta.

V Evropě je za nejohroženější region z hlediska změny klimatu považováno německé Dolní Sasko.

Problémový Středočeský kraj

Analýza zahrnuje i Českou republiku, kterou rozebírá na úrovni krajů. Obecně jsou na tom všechny velmi dobře, nehrozí tu zdaleka tolik problémů jako v dalších částech světa – zejména díky poloze Česka daleko od moře. Z hlediska růstu rizika dokonce většina českých a moravských krajů patří mezi ta nejbezpečnější místa na planetě.

Jedinou výjimku představuje v celkovém riziku Středočeský kraj, který se umístil na 800. místě na světě (ze 2600). I tak je to ale stovky míst za regiony, které v blízké době zažijí zásadní negativní změny. Pro mezinárodní investory, kteří hledí na bezpečí svých financí, by tato zpráva mohla být s ohledem na Česko velmi pozitivní.

Takto se umístily české regiony v žebříčku zhruba 2600 lokalit z celého světa:

Modelování škod

Analýza společnosti XDI hodnotila 2600 území po celém světě a modelovala škody v letech 1990 až 2050 na základě „pesimistického“ scénáře Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), který počítá se zvýšením globální teploty o tři stupně Celsia. Podle řady klimatologů je tento scénář realistický – popisuje svět, který nedokáže dostatečně omezit produkce skleníkových plynů ani nenajde řešení, jak je dostávat z atmosféry.

Výzkumníci uvedli, že tyto výsledky varují před obrovskými ekonomickými dopady, které mohou hrozit v souvislosti s klimatickou změnou. Upozorňují také na nutnost snižovat emise uhlíku a přizpůsobovat se extrémním povětrnostním jevům.

„Lidé, kteří chtějí postavit továrnu, vytvořit dodavatelský řetězec, který zahrnuje tyto státy a provincie, si dvakrát rozmyslí, kde se nacházejí,“ řekl Karl Mallon, vedoucí oddělení vědy a inovací XDI. Podle Mallona mohou investoři v ohrožených regionech uplatňovat „oceňování rizika“ nebo se „snažit najít bezpečnější útočiště“.

„Je třeba ještě hodně pracovat na tom, abychom zjistili, které oblasti na světě jsou potenciálně přizpůsobivé a obranyschopné a které jsou pravděpodobně ty, které časem uvidíme opuštěné,“ dodal.