Edmundova soutěska zůstane po požáru možná dál zavřená, poslední slovo bude mít Hřensko

Události: Edmundova soutěska může dál zůstat zavřená (zdroj: ČT24)

Edmundova soutěska ve Hřensku na Děčínsku možná zůstane po letním ničivém požáru v Českém Švýcarsku dál zavřená. Správa národního parku její otevření na sezonu nedoporučí, je to podle ní příliš nebezpečné. Definitivní rozhodnutí ale bude na Hřensku, kterému pozemky patří. To se bojí odlivu turistů.

Poblíž se nachází i méně známá a méně navštěvovaná Divoká soutěska. Ta je na rozdíl od té Edmundovy ale bezpečná – v létě tu totiž nehořelo, požár se tomuto místu vyhnul. Do Divoké soutěsky zatím vede jediná bezpečná cesta – je ale prudká a s desítkami schodů.

Do mnohem známější soutěsky Edmundovy se dalo před požárem dostat po rovině. A táhla návštěvníky – ročně tudy projelo až 360 tisíc lidí, tedy třicet procent všech návštěvníků parku.

Nyní ale z prudkých svahů padají po stovkách ohořelé stromy, některé visí i přímo nad přístupovou cestou. Nad přístavištěm jsou zřetelně vidět odlupující se kusy skály. Správa národního parku České Švýcarsko tak má z otevření soutěsky obavy.

Obec i podnikatelé by dle starosty strádali

„Je to přímý důsledek požáru, setkáváme se s tímto fenomeném v podstatě na celém požářišti. Nebudeme moci s čistým svědomím cestu doporučit jako bezpečnou,“ vysvětluje mluvčí správy parku Tomáš Salov.

„Pro Hřensko nepředstavitelné řešení. Rozhodně by návštěvnost z důvodu provozu jen jedné soutěsky výrazně poklesla. Obec i místní podnikatelé by ekonomicky strádali,“ obává se starosta obce Zdeněk Pánek.

Destinační agentura odhaduje, že bez otevřené Edmundovy soutěsky může přijet až o půlku méně turistů do celého parku. Obává se toho i průvodce Sven Czastka – i když se snaží turistům ukazovat i jiné atrakce.

„Je to velké ohrožení turistického ruchu v Českém Švýcarsku. Všichni znají soutěsky, znají Pravčickou (bránu) a jezdí kvůli tomu. Až potom se teprve vydávají na další místa,“ přibližuje průvodce. Hřensko chce se správou parku jednat, aby poničený les vykácela. Ta se ale obává příliš velkého zásahu do mimořádně chráněného území.