Na Ukrajině místy nefunguje kanalizace ani topení. Úřady chystají společné ohřívárny

Studio 6: Život ve válkou zasažené Ukrajině (zdroj: ČT24)

Elektřina se spouští podle itineráře, nebo vůbec. V některých obcích a na kyjevských sídlištích nefunguje kanalizace. Svědectví z Ukrajiny, která čelí ruským raketovým úderům, přinesla redaktorka Deníku N Petra Procházková.

Důležitá je pomoc dobrovolníků, kteří několikrát během týdne přivezou teplý oběd. Místní si sami uvařit nemohou, popisuje novinářka Procházková situaci v obci Horenka nedaleko Kyjeva. Žijí tam především důchodci, jejich příjmy se v přepočtu pohybují okolo patnácti set korun měsíčně, takže jsou stejné jako před válkou. Ovšem ceny na Ukrajině lze srovnat s Českem, takže jsou důchodci na pomoci dobrovolníků závislí.

Obec Horenka je odříznutá od dodávek vody, elektřiny i plynu. Podobná situace je i na kyjevských sídlištích, kde místní samospráva připravuje pro lidi bez topení společné ohřívárny. Teplota během noci padá až ke dvěma stupňům nad nulou.

Problém představuje i nefunkční kanalizace „Představte si, že žijete v panelovém domě a nemůžete použít své WC. Lidé si musí zvykat, že budou chodit na záchod někam, kde bude kanalizace fungovat,“ přiblížila Procházková. 

Ukrajinští politici očekávají, že země letošní zimu zvládne. V Horence se sice ozývá kritika, že jim vláda měla zajistit topení a jídlo, ale nikdo z místních se nezmiňuje o nutnosti ukončit válku nebo vyjednávat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Elektřina na příděl, nebo vůbec

„Ukrajinci vědí, že ruské rakety i drony se zaměřují především na energetickou infrastrukturu, takže ohroženy jsou především domy v blízkosti přehrad nebo rozvoden… Lidé se dokáží orientovat v tom, kam rakety přiletí, ale jistotu nemáte nikdy,“ řekla Procházková ve vysílání ČT24.

Situace není všude stejná. V Kyjevě je k dispozici hodinový itinerář, který určuje, kdy by každá ulice měla být bez elektřiny. Vláda k tomuto kroku přistoupila, aby dokázala opravit ukrajinskou rozvodnou síť před blížící se zimou. Ovšem sama novinářka připouští, že tento časový rozvrh nefunguje přesně.

Ve městech, jako je Kryvyj Rih, Charkov nebo Dnipro, souvisí vypínaní elektřiny s údery ruských dronů na kritickou infrastrukturu. V některých obcích ovšem elektřina nefunguje vůbec.