V městě panovala smrt. Topná sezona bude nejnáročnější v historii, řekl starosta Charkova

Studio ČT24: Rozhovor se starostou Charkova Ihorem Terechovem (zdroj: ČT24)

Na 150 tisíc lidí bez domova, zcela zničené čtyři stovky výškových obytných budov a téměř zničené všechny z devíti městských částí. Tak popsal v rozhovoru se spolupracovnicí České televize Vitalijí Tokarčukovou situaci v Charkově na severovýchodě Ukrajiny jeho starosta Ihor Terechov. Pondělní raketové útoky zastavily ve druhém největším ukrajinském městě provoz metra, tramvají i trolejbusů.

Rusové nepřestávají ostřelovat město Charkov ani další místa v Charkovské oblasti. Podle Terechova okupační síly používají širokou škálu zbraní od modernizovaných raket S-300 přes vakuové bomby až po bombardování letectvem. „Dnes nemůžu říct, že něco, co je ve světě zakázáno, tu nebylo použito,“ dodal starosta.

Kvůli ruské agresi mají za sebou obyvatelé podle starosty další „velmi náročný týden“. Pondělní útoky poškodily energetickou infrastrukturu a celá Charkovská oblast se tak ocitla bez proudu. „Vůbec nefungovala veřejná doprava, zastavilo se metro. Přestali jsme dodávat vodu, teplo (…). Celý den jsme pracovali vedle energetických služeb, abychom mohli obnovit dodávky,“ řekl.

Hašení požárů po ruském raketovém útoku na Charkov v září
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Obyvatelé se kvůli útokům na rozvodné sítě snaží omezovat spotřebu elektřiny. Město například prodloužilo intervaly MHD a změnilo její trasy, trolejbusy a metro zase nahrazují autobusy. „Elektrickou energii se snažíme šetřit všude,“ uvedl starosta.

Žádná městská část nezůstala bez škod

Kvůli škodám přišlo o své domovy asi 150 tisíc lidí, velká část z nich podle Terechova opustila Ukrajinu. „V Charkově zůstat nemohli, neměli kde bydlet. Ve městě panovala smrt, lidé byli nuceni odjet,“ popsal.

Zničených jsou podle něj čtyři stovky panelových domů a další více než čtyři tisíce vícepatrových domů. Navzdory ostřelování se je snaží pracovníci města opravovat.

Poškozené domy v Charkově
Zdroj: Evgeniy Maloletka/ČTK/AP

Z devíti obvodů města podle Terechova nezůstal žádný nepoškozený. „Všude jsou následky ostřelování, ve všech rajónech jsou velké škody. Velmi utrpěl průmyslový obvod,“ řekl. Největší škody jsou podle něj v Saltivském okrese. „Dřív to byl Moskevský okres, dnes jsme ho přejmenovali na Saltivský. Bydlí tam asi 350 tisíc lidí,“ popsal.

Prostředků, které Česko poskytlo na obnovu města, si Terechov podle svých slov váží. Díky nim například může Charkov vybavit generátory centra, kde se lidé budou moci v zimě ohřát nebo se najíst. Zima bude ale i tak velmi náročná. „Bude to asi nejnáročnější topná sezona v historii Charkova a Ukrajiny,“ zakončil.