Rusko se vrátí k plnění dohody o lodním exportu obilí z Ukrajiny

Rusko se vrátí k účasti na dohodě, která umožňuje vývoz obilí z ukrajinských přístavů, uvedlo podle agentury TASS tamní ministerstvo obrany. Návrat k plnění dohody potvrdil také turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Ruský prezident Vladimir Putin hovořil o tom, že jeho země je i v případě, že by vystoupila z dohody umožňující vývoz obilí, připraveno dodat do nejchudších zemí světa „celý objem obilí“, jaký byl dodán z „území Ukrajiny“.

„V návaznosti na úterní rozhovor s (šéfem Kremlu Vladimirem) Putinem bude od dnešního (středečního) poledne vývoz obilovin pokračovat,“ citovala Erdogana agentura AFP. Podle agentury TASS mínil turecký prezident poledne moskevského času (10:00 SEČ).

Erdogan doplnil, že návrat Ruska k ujednáním telefonicky potvrdil tureckému ministru obrany Hulusimu Akarovi jeho ruský protějšek Sergej Šojgu. Putin později uvedl, že Rusko nebude bránit vývozu ukrajinského obilí do Turecka.

„V žádném případě a ani v budoucnu nebudeme bránit dodávkám obilí z Ukrajiny do Turecké republiky, přičemž mám na mysli neutralitu Turecka v konfliktu, mám na mysli potravinářský průmysl Turecké republiky a úsilí prezidenta (Recepa Tayyipa) Erdogana, zaměřené na zajištění zájmů nejchudších zemí,“ řekl Putin podle agentury TASS.

Moskva tvrdí, že se k návratu k dohodě rozhodla poté, co od Ukrajiny obdržela záruky, že Kyjev nepoužije plavební koridor k bojovým operacím. Rusko pozastavilo svoji účast v dohodě o víkendu. Rozhodnutí zdůvodnilo obviněním, že ukrajinské síly podnikly dronový útok na ruské Černomořské loďstvo v přístavu Sevastopol na Ruskem nelegálně anektovaném Krymu. Kyjev se k útoku nepřihlásil.

Vývoz z Ukrajiny je důležitý pro Afriku či Blízký východ

Z ukrajinských přístavů však tento týden dál vyplouvaly lodě se zemědělskou produkcí. Turecko uvádělo, že vývoz musí pokračovat nehledě na ruský postoj. Vývoz obilí a dalších zemědělských plodin je důležitý pro potravinovou bezpečnost v mnoha zemích Afriky a Blízkého východu.

Turecko v létě dohody společně s OSN pomohlo dojednat a nyní se podílí na zajištění bezpečné plavby lodí převážejících přes Černé moře zemědělskou produkci. Na webu OSN lze sledovat průjezd lodí.

Neochvějnost, s jakou i OSN trvalo na pokračujícím exportu obilí, vyzdvihla německá ministryně Annalena Baerbocková. Televiznímu kanálu Welt řekla, že tento přístup dokládá, čeho všeho může být dosaženo, pokud bude světové společenství ignorovat ruské pokusy o vyhrožování.

„Rusko se opět pokusilo použít hlad jako zbraň, použít obilí jako zbraň,“ uvedla. Kreml dříve varoval, že bezpečná plavba lodí přes Černé moře nemůže být bez ruské účasti zajištěna.