Indie uvedla do služby první letadlovou loď vlastní výroby, pojme třicítku strojů

Indický premiér Naréndra Módí slavnostně uvedl v pátek do služby první letadlovou loď domácí výroby. Plavidlo, které nese název Vikránt, má šestnáct set členů posádky a slouží pro třicet letounů, informovala agentura Reuters.

„Dnes se Indie připojila k těm zemím světa, které dokážou vlastní technologií vyvinout tak obrovskou letadlovou loď,“ řekl v pátek Módí. „Je to symbol domácího potenciálu, domácích zdrojů a domácích schopností,“ pochvaluje si.

Indie začala 262 metrů dlouhou letadlovou loď Vikránt budovat v loděnicích v přístavu Kóčín na jihu země před sedmnácti lety, na vodu bylo plavidlo spuštěno v roce 2013, poté následovala série testů. Premiér Módí nyní loď uvedl do služby v rámci oslav 75. výročí nezávislosti Indie.

Z letadlové lodi Vikránt by měly startovat především ruské bojové letouny MiG-29K, které již působí na letadlové lodi Vikramáditja, již Indie koupila od Ruska v roce 2004. Další stroje pro loď Vikránt by mohla dodat americká firma Boeing a francouzská společnost Dassault.

Indie dováží zbraně ve velkém

Indie patří k největším světovým dovozcům zbraní, v letech 2018 až 2021 na ně vynaložila 12,4 miliardy dolarů (přibližně 303 miliard korun), připomněla agentura Reuters. Země se ale také snaží posílit vlastní výrobní kapacity poté, co se její klíčový dodavatel Rusko stal po napadení Ukrajiny terčem sankcí.

Posilováním zbrojních kapacit reaguje Indie mimo jiné na rostoucí rozpínavost Číny v Indickém oceánu a západním Pacifiku, píší tiskové agentury. „Bezpečnostní otázky v Indicko-pacifické oblasti a v Indickém oceánu byly příliš dlouho opomíjeny,“ podotkl premiér Módí.