Evropská komise zahájila s Maďarskem řízení kvůli porušování principů právního státu

Evropská komise (EK) formálně zahájila s Maďarskem řízení, při kterém mu může odebrat část dotací kvůli porušování principů právního státu. Oznámila to místopředsedkyně EK Věra Jourová. Unijní exekutiva totiž v Maďarsku zjistila prohřešky, které mohou ohrozit řádné rozdělování společných peněz. Komise do Budapešti poslala dopis, ve kterém dala Maďarsku čas na nápravu, než podnikne další kroky. Šéf kanceláře maďarského premiéra Gergely Gulyás potvrdil, že vláda dopis obdržela, podrobněji se k němu vyjádří ve čtvrtek.

Evropská komise tímto krokem vůbec poprvé sáhla k využití nového mechanismu chránícího unijní rozpočet před korupcí, střety zájmů či podvody. Evropská unie přes odpor Maďarska a Polska přijala pravidla předloni a europoslanci dlouhodobě vyzývali k jejich rychlému uplatnění.

Brusel ale z politických důvodů nechtěl řízení spustit před maďarskými parlamentními volbami, které se konaly začátkem dubna. V nich s převahou zvítězil dosavadní premiér Viktor Orbán, jehož vládě EU dlouhodobě vyčítá omezování nezávislosti justičních orgánů, plurality médií či občanské společnosti.

„Vidíme zprávy auditorů, že se evropské fondy nerozdělují spravedlivým a transparentním způsobem, vidíme nedostatek opatření proti korupci,“ popsala některé z důvodů spuštění procedury Jourová. 

„Maďarsko bude muset odpovědět na naše obavy a navrhnout nápravná opatření,“ uvedla Jourová, podle které Komise do Budapešti poslala dopis, v němž dala Maďarsku čas na nápravu. Pokud by Budapešť problémy nevyřešila, může Komise navrhnout odebrání části unijních fondů. Toto opatření by musela schválit kvalifikovaná většina členských zemí.

Komise podle Jourové k bezprecedentnímu kroku sáhla i proto, že Maďarsko se jako jedna z mála členských zemí EU nezapojilo do činnosti nové evropské prokuratury, která má vyšetřování podvodů či korupce spojené s evropskými fondy na starosti. „My nemáme na Maďarsko jedinou páku, abychom jej přiměli zahájit vyšetřování a trestní řízení,“ řekla s odkazem na řadu případů, v nichž úřad pro boj s podvody OLAF doporučil vyšetřit podezřelé rozdělování unijních peněz v zemi.

Vláda u některých témat nemůže dělat ústupky, řekl Gulyás

Gulyás uvedl, že maďarská vláda dopis oznamující spuštění mechanismu prostuduje a podrobný názor k němu sdělí na pravidelném čtvrtečním tiskovém brífinku. Vláda nyní podle Gulyáse může říci jen tolik, že maďarští voliči dali najevo své jasné rozhodnutí ve volbách 3. dubna. 

Lidé podle něj dali najevo, že Maďarsko musí zůstat mimo válku na Ukrajině, že Maďaři by neměli platit cenu za válku a že prioritou je ochrana dětí před „jakoukoli formou sexuální propagandy“. „Tato témata jsou pro vládu červenou čárou, u níž nemůže dělat žádné ústupky,“ řekl. Dodal, že na čtvrtečním brífinku se vláda podrobně vyjádří také k tématům, u nichž je ochotna ke kompromisům.