Ruské rakety zabíjely v řadě měst. Agresoři mají stále problém s morálkou, míní analytici

Ruské síly pokračují v útocích na východě Ukrajiny, nadále ostřelují velká města. Okupanti zajali několik pozorovatelů mise OBSE. Podle britské rozvědky Ukrajina odrazila několik útoků na donbaské frontě. Trvá blokáda oceláren Azovstal v Mariupolu. Kyjev navrhl velikonoční příměří, výměnu zajatců a evakuace. Američtí analytici usuzují, že velká ruská ofenziva není pravděpodobná, protože velení armády nedalo jednotkám od Kyjeva šanci k obnově.

On-line přenos

Válka na Ukrajině (duben 2022)

  • 0:11

    Švédsko tvrdí, že ruské vojenské letadlo narušilo švédský vzdušný prostor. K incidentu podle švédské strany došlo v pátek pozdě večer v Baltském moři poblíž dánského ostrova Bornholm. Švédské ozbrojené síly v dnešním prohlášení uvedly, že ruský vrtulový letoun AN-30 letěl směrem ke švédskému vzdušnému prostoru a krátce do něj vstoupil. Informovala o tom agentura AP. Švédské vzdušné síly nasadily stíhací letouny, které ruské letadlo vyfotografovaly. Narušení vzdušného prostoru bylo "nepřijatelné" a "neprofesionální", konstatoval švédský ministr obrany Peter Hultqvis.

  • 21:58

    Šéf odboru pro nešíření jaderných zbraní ruského ministerstva zahraničí prohlásil, že jaderná válka by se nikdy neměla rozpoutat a že Rusko jasně dodržuje dohody mezi jadernými mocnostmi, aby jí zabránilo. Vladimir Jermakov řekl ruské tiskové agentuře Tass, že západní "jaderná trojka" USA, Velká Británie a Francie "sklouzává do jiných pozic", stejně jako NATO, které se podle něj "staví do pozice jaderné aliance". 

  • 21:10

    Ukrajinští bojovníci obklíčení ruskými silami v ocelárně Azovstal v Mariupolu potvrdili, že skupina civilistů mohla opustit areál, píše britská BBC. Zástupce velitele ukrajinského praporu Azov Svjatoslav Palamar uvedl, že skupina 20 osob – včetně žen a dětí – byla přemístěna na "vhodné místo". Již dříve ruská státní média uvedla, že bylo evakuováno 25 osob. Není jasné, kam byly odvezeny. Moskva je pod silným mezinárodním tlakem, aby umožnila odchod civilistů. Předpokládá se, že ještě stovky lidí se ukrývají v továrně – posledním místě, které ukrajinští vojáci v Mariupolu kontrolují. Moskva požaduje, aby se vzdali.

Rakety dále dopadají na velká města – pod palbou se ocitl Severodoněck či Slovjansk – a zasahují civilní cíle. V posledním jmenovaném městě například Rusové zasáhli nemocnici. V Doněcké oblasti dle úřadů v důsledku ostřelování zemřely v neděli dvě děti – dívky ve věku pěti a čtrnácti let. Rakety v sobotu dopadly také na Oděsu, kde si vyžádaly osm životů. Osm obětí mělo ruské ostřelování také v Luhanské oblasti. V Dnipru zemřel jeden člověk.

V neděli nad ránem zněly sirény v Oděse a Mykolajivě.

Ruské rakety cílily také na Charkov. „Podle ukrajinského generálního štábu byly všechny dnešní útoky v této oblasti odraženy. Navíc ukrajinské síly obsadily tři vesnice, které dosud okupovala ruská armáda,“ popsal v neděli zpravodaj ČT v Charkově Martin Jonáš. Podle něj ale ruské jednotky provádějí odplatné útoky na obyvatele města Charkov, které leží jen asi třicet kilometrů od hranic a bylo jedním z hlavních cílů invaze. Město se ale ukrajinským silám podařilo ubránit.

Události: Ruské útoky na Ukrajině nezastavily ani pravoslavné Velikonoce (zdroj: ČT24)

„Takřka každý den dopadají ruské granáty a rakety do obytných čtvrtí tohoto města, daleko od vojenských cílů,“ uvedl Jonáš. Podle ukrajinské armády Rusko umístilo raketové systémy Iskander s plochou dráhou letu jen šedesát kilometrů od ukrajinských hranic. Dělostřelectvo má podpořit ruskou ofenzivu. Pozice obránců ostřelují Rusové také z minometů, artilerie a raketometů podél celé frontové linie, bojuje se u měst Zarične, Rubižne a Popasna. 

Podle regionálního velení ukrajinské armády se podařilo osvobodit osm obcí v Chersonské oblasti na jihu země. Ruské ministerstvo obrany reportovalo čtyři zničené sklady raket a dělostřelecké munice v Charkovské oblasti či závod na výrobu trhavin. Informace nelze ověřit z nezávislých zdrojů. Moskva od začátku invaze tvrdí, že útočí pouze na vojenské cíle a využívá „vysoce přesné zbraně“.

Podle velení vzdušných sil Ukrajinci v sobotu sestřelili sedmnáct ruských cílů – tři letadla, dle předběžných odhadů stíhačky Su-25, Su-34 a Su-35, pět raket a devět bezpilotních letounů. Moskva tvrdí, že v sobotu okupační síly zabily dvě stovky ukrajinských vojáků a zničily více než třicet vozů. Informace ani jedné ze stran konfliktu o ztrátách nelze nezávisle ověřit.

Ukrajina nabízí velikonoční příměří

Kyjev v neděli opět navrhl Moskvě velikonoční příměří pro Mariupol, aby z přístavního města mohli odejít civilisté i vojáci. Humanitární koridory se ale podle místopředsedkyně ukrajinské vlády Iryny Vereščukové nezdařilo vytvořit. Veřeščuková obvinila ruské síly, že neudržely palbu.

Okupační vojska tak nepřestávají s ostřelováním a bombardováním oceláren Azovstal, které představují poslední velkou baštu ukrajinského odporu ve strategicky důležitém přístavním městě u Azovského moře. V krytech pod ocelárnami se skrývají i stovky žen a dětí.

Útok pokračuje, přestože ruský prezident Vladimir Putin rozkázal před kamerami ministrovi obrany, aby jej odvolal. Nálety ale podle ukrajinského generálního štábu podnikají i ruské strategické bombardéry. „Máme oběti, situace je kritická… máme velmi mnoho zraněných, (někteří) umírají, je to obtížná (situace) se zbraněmi, municí, potravinami, léky… situace se rychle zhoršuje,“ popsal dění v ocelárnách Azovstal velitel ukrajinské 36. brigády námořní pěchoty v Mariupolu Serhij Volyna podle agentury Reuters.

„Rusko by se mělo zamyslet nad zbytky své pověsti. K tomu jsou zapotřebí tři mariupolské kroky: velikonoční příměří v Mariupolu, humanitární koridory pro civilní obyvatelstvo a kolo zvláštních rozhovorů pro výměnu/stažení vojáků,“ napsal poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, který patří mezi ukrajinské vyjednavače při rozhovorech s Ruskem.

Zástupce velitele pluku Azov, bránící Azovstal, podle listu Ukrajinska pravda zdůraznil, že obránci se drží z posledních sil, každé tři minuty na ně padají bomby a Rusové se pokoušejí vzít pozice ukrajinských obránců útokem. „Přestože jsou Velikonoce, nepřítel pokračuje v shazování leteckých bomb a v ostřelování z lodí, střílí děla a nepřátelské tanky, pěchota se pokouší o útok,“ cituje deník.

Rusové zajali pozorovatele OBSE

Ruské síly na východě Ukrajiny v sobotu zadržely několik pracovníků speciální mise Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Vedení organizace se snaží o jejich propuštění. Britská ambasadorka u OBSE Deirdre Brownová v pátek kritizovala Moskvu za to, že odmítla prodloužit misi OBSE na Ukrajině, která končila v březnu.

„Nyní jsme obdrželi alarmující zprávy o tom, že ruští zástupci v Donbasu ohrožují personál, vybavení a prostory mise a že ruské síly zajaly členy speciální mise,“ poznamenala Brownová. OBSE v březnu evakuovala z Ukrajiny téměř pět stovek pracovníků.

Problémy ruské armády trvají, velký útok je nepravděpodobný

Podle britské zpravodajské služby se ukrajinským silám podařilo za uplynulý týden odrazit četné ruské útoky po celé délce frontové linie na Donbasu. I když Rusko místy zaznamenalo územní zisky, odpor vůči němu byl silný a znamenal pro invazní vojska postup pouze za vysokou cenu.

„Špatná morálka ruských vojáků a omezený čas na obnovení sil, přeskupení a doplnění zásob po předchozích útocích zřejmě omezují bojové schopnosti,“ konstatuje rozvědka.

To naznačují i závěry analýzy amerického Ústavu pro válečná studia (ISW) ve Washingtonu, podle níž velení ruské armády odmítá vynaložit čas a prostředky na konsolidaci svých sil na Ukrajině a nadále uplatňuje strategii pozorovanou na začátku války. Domnívají se, že Moskva nebude schopna v brzké době spustit na Donbasu ani kdekoliv jinde rozsáhlejší ofenzivu.

„Máme za to, že taková operace je nepravděpodobná, vzhledem k pozorovaným vzorcům a k neodmyslitelným omezením v dostupné bojové síle jednotek, které tvrdě bojovaly a utrpěly velké ztráty, jakož i k pozorovaným těžkostem s velením,“ uvádějí analytici.

Moskva předtím avizovala, že se po neúspěších na severu Ukrajiny bude více soustředit na východ země, kde už roky s ukrajinskou armádou bojují Ruskem řízení separatisté. Během týdne se ovšem množily signály o tom, že o jakémsi frontálním útoku alespoň prozatím nemůže být řeč.

„Pokračují ve vzorci operací, který následují během celé války,“ míní po dvou měsících ISW. „Nasazují malá seskupení jednotek do široce rozprostřených útoků podél vícero os a odmítají přijmout operační přestávky potřebné k vytvoření podmínek pro rozhodující operace,“ popisuje trojice autorů analýzy s tím, že ruská armáda do aktuálních bojů posílá jednotky stažené od Kyjeva, jimž ale nedala čas na obnovu.

Podle ruských úředníků mířily rakety z Ukrajiny na území federace

Podle vyjádření ruských představitelů došlo v neděli k ostřelování cílů v Rusku z území Ukrajiny. Státní agentura TASS citovala úředníka Vladimira Perceva z Belgorodské oblasti, podle kterého byla ostřelována ruská vesnice. Projektil měl dopadnout do pole, nedošlo k žádným obětem ani škodám, uvedla TASS.

O ostřelování z ukrajinského území mluvil také gubernátor Kurské oblasti. Cílem podle něj mělo být kontrolní stanoviště, uvedla agentura Reuters.