Putin věří vlastní propagandě, internet nepoužívá, říká polská znalkyně Kremlu

Události, komentáře: Spisovatelka Krystyna Kurczabová-Redlichová o Putinovi (zdroj: ČT24)

Klíčovým tajemstvím ruské války na Ukrajině je dění mezi špičkami Kremlu. Podle agentury Bloomberg část ruských elit soudí, že invaze byla katastrofální chybou, přesto si je ruský vůdce Vladimir Putin jistý podporou veřejnosti. Podle polské novinářky a spisovatelky Krystyny Kurczabové-Redlichové, která napsala o Putinovi několik knih, vypadá vládce Kremlu jako vyděšený člověk a je odtržený od reality.

Co se nyní děje v Kremlu? Odpovídá hodnocení toho, co se odehrává na Ukrajině, ze strany Vladimira Putina a jeho nejužšího okruhu oficiálním prohlášením, tedy že vše jde podle plánu?

Oni velmi dobře vědí, že to tak není, že by šlo vše v souladu s plánem. Ale jelikož lež je základem ruských informací – v informačním prostoru v ruské televizi není ani slovo pravdy –, tak svou prohru, která je pro nás zvenčí samozřejmá, prezentují jako vítězství. A Putin? K našemu obrovskému údivu nevyužívá jiné informační zdroje, jako je třeba internet, a vychází pouze z toho, co mu přinášejí úředníci, kteří jsou na něm závislí. A to je celé to neštěstí.

Je video ze setkání Putina s ministrem obrany Sergejem Šojguem podstatné? Objevilo se hodně spekulací o tom, jak na něm Vladimir Putin působí.

Putin vypadá jako k smrti vyděšený člověk. Ale mě spíše udivuje to, že Sergej Šojgu, který má za sebou dva podivné infarkty, tady sedí a hovoří pouze on. Putin mu naslouchá, není to on, kdo se ujímá slova, ale je to Šojgu. Mohlo se v ruské televizi objevit, co mu vlastně říká, zda mu říká pravdu o strašlivých zločinech, které se dějí? Nemohlo.

Takže bez ohledu na to, jak divně se chová Putin a že se objevil Šojgu, je pro mě nejdůležitější to, že dochází k předávání další vlny lží ruským televizním divákům. Podrobováni jsou už dlouhé roky, byla jsem 14 let korespondentkou v Rusku, takže vím, jak to je. Ti lidé jsou podrobováni šílenému vymývání mozku, o jakém se v Česku nebo Polsku lidem ani nesnilo.

Jedna ze zásadních otázek okolo invaze je, jestli měl Putin všechny informace k tomu, aby mohl udělat to zásadní rozhodnutí, anebo jestli se lži dostávaly i k němu od jeho nejbližších. Co vidíte jako pravděpodobnější? Věděl všechno, jak to na Ukrajině vypadá?

Samozřejmě, že informace neměl, jisté je, že dostával pouze ty, které požadoval. Je prokázáno, že už mnoho let Putin nevyužívá jiné informační zdroje než ty, které má pod svojí kontrolou, takže to je uzavřený informační kruh. Putin odstřihnul televizi, hlavní sdělovací prostředek, od objektivních zpráv. Je naplněna lžemi a ty jsou předávány i Putinovi jako pravda.

Je potřeba se zeptat, co se děje s myslí prezidenta Ruska, který nechce využívat informační zdroje, které využívají všichni ostatní státníci. Kdyby chtěl znát pravdu, mohl by kliknout na BBC nebo CNN, nemluvě o jiných televizích. Ale on to nedělá, protože je obklopen lidmi, kteří mu jsou podřízení. On si je podřídil a oni se ho obrovsky bojí.

Zastrašení lidé mu předkládají informace, které on očekává. Putin chtěl slyšet, že je Ukrajina ovládnuta fašisty a ti jsou tak nenávidění národem, že ten bude Rusy vítat jako osvoboditele. Je známo, že si Rusové vezli svoje parádní uniformy na tancích, na kterých měli jezdit v dobytém Kyjevu.

Když se pak ukazuje, že informace, které dostával, byly nesmyslné, že se nepodařilo Ukrajinu podrobit za dva dny, jak si to vysnil, tak bylo více než deset jeho ministrů odsunuto a vzato do vazby. Máme co do činění s diktátorem, který po anexi Krymu, jak řekla Angela Merkelová, byl odtržen od reality. A to je velmi jemně řečeno, je to velmi jemný popis neadekvátnosti Putinova mentálního vybavení.

Z toho, co popisujete, je klíčové, co bude chtít Vladimir Putin. Co podle vás pro něj bude přijatelným výsledkem války na Ukrajině?

Přijatelný výsledek už nedostane, protože se mu nepodařilo dobýt Kyjev, nepodařilo se mu zabít prezidenta Zelenského a nepodařilo se mu ukázat Rusům Ukrajince, kteří vítají vstupující osvobozující vojska květinami.

Teď vytváří určitou legendu a musí to udělat do 9. května, protože ten se stal v Rusku hlavním státním svátkem. K tomuto datu musí ukázat národu nějaké to vítězství. Jak bude vypadat, ještě nevíme, ale je velmi pravděpodobné, že na některém z dobytých území proběhne velká přehlídka, které bude Putin říkat přehlídka vítězů.

Nevím, zda tam ukážou i ty bombardované domy, mrtvoly v Mariupolu, zda tam budou závěry z Buči, určitě ne. Tak nebo tak tam budou pochodující dobyvatelé Ukrajiny, vítězní Putinovi vojáci. Všechno to bude lež od začátku do konce. K naší velké smůle většina Rusů, kteří sedí u televizních obrazovek, bude těm lžím věřit. Budou tomu věřit, protože nechtějí věřit strašné pravdě, že jsou agresoři, nájezdníci a že to, co dělají, je mezinárodní zločin.