Záplavy v Jihoafrické republice mají už skoro čtyři sta obětí. Nejvíce zasaženo je východní pobřeží

Po záplavách v Jihoafrické republice způsobených silným deštěm už zemřelo nejméně 395 lidí. Čtvrteční informace hovořily o 341 obětech. Nejhůře zasažena je provincie KwaZulu-Natal s metropolí Durban na východním pobřeží JAR. Ministerstvo financí v pátek uvolnilo nouzové finanční prostředky na pomoc desítkám tisíc lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou, informovala agentura Reuters.

Situace se může ještě zkomplikovat. Meteorologové totiž na víkend předpovídají další déšť, riziko povodní a sesuvů půdy, píše AFP. Nepřízeň počasí už dopadla i na sousední provincii Východní Kapsko, kde v souvislosti s deštěm zemřel jeden člověk.

„Celkem bylo zasaženo 40 723 lidí. Počet obětí může bohužel nadále stoupat, dosud poslední bilance je 395 zemřelých,“ uvedly v prohlášení úřady provincie KwaZulu-Natal.

Pátý den živelné katastrofy pokračuje pátrání po pohřešovaných. Podle záchranářů je ale nepravděpodobné, že se ještě najdou živí lidé, spíše se už jen „svážejí těla“, napsala AFP.

Zácpy a rozházené přepravní kontejnery po záplavách na dálnici v Durbanu v JAR
Zdroj: AP/Uncredited

Zničené silnice i školy

Velká voda smetla silnice, mosty i tisíce domů. Poškodila také 250 škol. Prezident Cyril Ramaphosa, který postiženou oblast ve středu navštívil, označil záplavy za „nejhorší katastrofu v dějinách země“ a za důsledek klimatické změny.

Jihoafrická vláda uvolnila k okamžitému použití miliardu randů (1,54 miliardy korun), oznámil ministr financí Enoch Godongwana. „Jsme stále ve fázi nouzové pomoci, kdy je nezbytné jednat rychle. Druhou fází bude obnova a opravy,“ řekl Godongwana. Místní úřady ale odhadují škody způsobené záplavami na miliardy randů.