Evropské státy zabavují majetek ruských oligarchů. Kvůli sankcím přišli o jachty i středomořské vily

Italská policie zabavila vily a jachty v hodnotě nejméně 140 milionů eur (asi 3,6 miliardy korun) čtyřem vysoce postaveným Rusům, kteří byli po útoku Moskvy na Ukrajinu zařazeni na sankční seznam Evropské unie. Mezi oligarchy, na které sankce dopadly, je například jeden z nejbohatších Rusů Alexej Mordašov nebo moderátor státem ovládané televizní stanice Vladimir Solovjov.

Policejní zdroj uvedl, že úřady zabavily vilu miliardáře a podnikatele Ališera Usmanova na středomořském ostrově Sardinie a vilu u jezera Como, kterou vlastní moderátor státní televize Solovjov. Kromě toho zdroje potvrdily, že v severoitalském přístavu Imperia byly přes noc zabaveny jachty patřící nejbohatšímu Rusovi Alexeji Mordašovovi a Gennadiji Timčenkovi, který má úzké vazby na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Předpokládá se, že ruští oligarchové si za poslední dvě desítky let pořídili řadu vil v atraktivních lokalitách Itálie. V nadcházejících dnech nejspíš dojde k dalšímu zabavování majetku v důsledku zavádění masivních sankcí kvůli ruské agresi vůči Ukrajině. Banky v zemi dostaly v pátek pokyn od italské centrální banky, aby ji urychleně informovaly o všech opatřeních přijatých za účelem zmrazení majetku osob a subjektů zařazených na seznam EU.

Sankce nedopadají na oligarchy pouze v Itálii. Ve čtvrtek francouzský ministr financí informoval o konfiskaci jachty šéfa ropného koncernu Rosněft Igora Sečina. Německé úřady zase Usmanovi zabavily megajachtu Dilbar v ceně 588 milionů dolarů (13,7 miliard korun). V Uzbekistánu narozený průmyslový magnát Usmanov je v Itálii dobře známý tím, že vlastní několik nemovitostí na Sardinii. Usmanov zbohatl podnikáním v odvětví telekomunikací a kovů.

Mordašov podle italských médií vlastnil na stejném ostrově vilu v hodnotě přibližně 66 milionů eur (1,7 miliardy korun). Jeho 65 metrů dlouhá jachta Lady M měla cenu 65 milionů eur (1,7 miliardy korun). S přihlédnutím k majetku celé jeho rodiny odhaduje časopis Forbes, že Mordašov měl před uvalením sankcí čistý majetek v odhadované výši 29,1 miliardy dolarů (678 miliard korun). Šestapadesátiletý Mordašov je šéfem hutní firmy Severstal. Vlastní také asi třicet procent TUI Group, jedné z největších společností v oblasti cestovního ruchu na světě.

Timčenkova loď Lena měla hodnotu asi 50 milionů eur (1,3 miliardy korun), uvedl policejní zdroj. Timčenko, kterého Putin označil za jednoho ze svých nejbližších spolupracovníků, zbohatl na obchodování s ropou. Byl jedním z prvních oligarchů, na kterého Británie letos uvalila sankce, a od začátku roku přišel o téměř polovinu svého čistého jmění. Hodnota jeho majetku se snížila o 10,6 miliardy amerických dolarů (247 miliard korun) a podle Forbesu je nyní na úrovni 17,2 miliardy dolarů (400,7 miliardy korun).

Solovjov si údajně stěžoval v ruské televizi, když se minulý měsíc dozvěděl, že mu hrozí ztráta italské vily. „Najednou někdo rozhodne, že tento novinář je nyní na sankčním seznamu. A hned to má vliv na vaše nemovitosti. Ale okamžik, to vy jste nám říkali, že Evropa má svatá vlastnická práva,“ citoval ho The Daily Beast.