TÉMA

Gennadij Timčenko

Finsko zmrazilo majetek dalšímu oligarchovi. Má vazby i na Česko

Finsko zmrazilo majetek oligarchovi Gennadiji Timčenkovi, který v Helsinkách mimo jiné spoluvlastní sportovní arénu, ale má vazby i na Česko. Blízký spojenec Vladimira Putina prostřednictvím svých firem založil v Praze pobočku společnosti Gunvor, která obchoduje se zemním plynem. Podnikal také s Romanem Popovem stíhaným kvůli krachu Česko-ruské banky.
26. 12. 2022|

České tajné služby prověřují další firmu napojenou na Rusko. Podle svědectví byl faktickým majitelem Putin

Společnost Gunvor, jeden z největších obchodníků s plynem a ropou na světě, má i dva měsíce po zahájení invaze Ruska na Ukrajinu svou pobočku v Česku. Firmu vybudoval sankcionovaný ruský oligarcha Gennadij Timčenko. Podle svědectví několika lidí blízkých Kremlu byl ale faktickým majitelem společnosti ruský prezident Vladimir Putin. Firmu podle informací ČT prověřují české tajné služby.
13. 5. 2022|

Evropské státy zabavují majetek ruských oligarchů. Kvůli sankcím přišli o jachty i středomořské vily

Italská policie zabavila vily a jachty v hodnotě nejméně 140 milionů eur (asi 3,6 miliardy korun) čtyřem vysoce postaveným Rusům, kteří byli po útoku Moskvy na Ukrajinu zařazeni na sankční seznam Evropské unie. Mezi oligarchy, na které sankce dopadly, je například jeden z nejbohatších Rusů Alexej Mordašov nebo moderátor státem ovládané televizní stanice Vladimir Solovjov.
5. 3. 2022Aktualizováno5. 3. 2022, 12:47|

Státy EU se shodly na přijetí sankcí za porušení svrchovanosti Ukrajiny. Sadu protiruských postihů oznámily i USA

Státy Evropské unie jednomyslně podpořily přijetí sankcí proti Rusku. Po jednání ministrů zahraničí členských zemí to potvrdil šéf unijní diplomacie Josep Borrell. EU navrhuje přijetí sankcí vůči ruským představitelům, kteří se podíleli na uznání nezávislosti regionů na východě Ukrajiny. Hodlá uvalit také ekonomické sankce na ruské banky financující vojenské operace na těchto územích, stejně jako omezit přístup ruského režimu na finanční a kapitálové trhy EU. Sankce uvalí také Spojené státy, Kanada, Japonsko a Velká Británie, která v prvním kroku zmrazí aktiva některých ruských bank.
22. 2. 2022Aktualizováno23. 2. 2022, 04:05|