Ujgurové podali v Turecku trestní oznámení na čínské představitele. Viní je ze zločinů proti lidskosti

Devatenáct příslušníků čínské ujgurské menšiny podalo v úterý v Turecku trestní oznámení na čínské představitele. Obvinili je z genocidy, mučení, znásilnění a zločinů proti lidskosti, informovala agentura Reuters.

Podle právního zástupce Ujgurů Güldena Sönmeze bylo trestní oznámení nutné kvůli absenci kroků mezinárodních institucí proti čínským úřadům. Ty podle západních expertů napomáhají zadržování Ujgurů a dalších příslušníků převážně muslimských menšin ve vězeňských táborech a jejich využívání k nucené práci. Peking to popírá.

V Turecku žije odhadem asi 50 tisíc Ujgurů. S Turky je pojí etnické, náboženské i jazykové vazby. Turecko je tak po Číně a středoasijských státech domovem největšího počtu příslušníků této muslimské menšiny, uvádí Reuters.

„Tento proces měl již zahájit Mezinárodní trestní soud, ale Čína je členem Rady bezpečnosti OSN a zdá se, že za této dynamiky to není možné,“ okomentoval právní zástupce Sönmez skutečnost, proč bylo trestní oznámení podáno v Turecku.

Společně se Sönmezem dorazilo v úterý k budově istanbulského soudu přes padesát lidí, kteří drželi fotografie pohřešovaných příbuzných nebo hesla vyzývající ke stíhání čínských představitelů. Oznámení bylo podáno proti 112 lidem, včetně členů čínské komunistické strany nebo ředitelů pracovních táborů, a vztahuje se ke 116 osobám, které jsou podle autorů trestního oznámení zadržovány.

Mezi těmi, kdo podali trestní oznámení, je také Medine Nazimiová, která uvádí, že její sestra byla v roce 2017 odvezena a od té doby o ní nikdo neslyšel. „Já a moje sestra jsme turecké občanky, a proto žádám tureckou vládu, aby moji sestru zachránila,“ sdělila Nazimiová.

OSN a lidskoprávní organizace tvrdí, že v Číně prošlo tábory v autonomní provincii Sin-ťiang přes milion příslušníků etnických menšin, zejména Ujgurů. V táborech zadržovaným vnucují čínskou většinovou kulturu a je na ně vytvářen nátlak, aby se odklonili od islámu. USA již dříve prohlásily, že se podle nich Peking v oblasti dopouští genocidy. Čína však tato tvrzení popírá a tvrdí, že se jedná o rekvalifikační tábory.