Aktivisté obviňují Teslu z podpory genocidy. Vadí jim nová prodejna v čínské oblasti Sin-ťiang

Horizont ČT24: Tesla pod palbou kritiky (zdroj: ČT24)

Americký výrobce elektromobilů Tesla se kvůli otevření nového prodejního a servisního centra v čínské oblasti Sin-ťiang stal terčem kritiky ze strany aktivistů. Čína už delší dobu čelí obviněním, že se v Sin-ťiangu dopouští porušování lidských práv u tamních etnických Ujgurů.

Rada pro americko-muslinské vztahy (CAIR) například uvedla, že Tesla otevřením prodejny „podporuje genocidu“. „(Výkonný ředitel) Elon Musk musí prodejnu Tesly v Sin-ťiangu zavřít,“ dodala rada. Otevření prodejny si vysloužilo kritiku také ze strany Aliance pro americký zpracovatelský průmysl a amerického senátora Marca Rubia.

Tesla o otevření centra v sinťiangské metropoli Urumči informovala v pátek. „Žádná americká korporace by neměla podnikat v regionu, který je centrem genocidy zaměřené na náboženskou a etnickou menšinu,“ uvedl mluvčí CAIR Ibrahim Hooper.

Kritický byl i prezident Aliance amerického výrobního průmyslu Scott Paul. „Jakákoliv společnost podnikající v Sin-ťiangu je spoluviníkem kulturní genocidy, která se tam odehrává. Přístup Tesly je ale obzvláště opovrženíhodný.“

Své prodejny mají v oblasti i další západní automobilky

Agentura AP upozornila, že některé přední západní automobilky, včetně společností General Motors a Volkswagen, mají v Sin-ťiangu prodejny provozované jejich čínskými společnými podniky. Volkswagen v Urumči provozuje také továrnu.

Západní státy i neziskové organizace dlouhodobě tvrdí, že Čína zadržuje přes milion příslušníků etnických menšin, zejména Ujgurů, ve vězeňských táborech. V nich jim vnucuje čínskou většinovou kulturu a snaží se je přesvědčit k odklonu od islámu.

Spojené státy už dříve prohlásily, že se podle nich Peking v oblasti Sin-ťiang dopouští genocidy. Čína tvrzení popírá a tvrdí, že to, co Západ označuje za vězeňské tábory, jsou rekvalifikační zařízení.