Angličtí fotbalisté čelili po prohře rasistickým urážkám, pět desítek lidí zatkla kvůli nepokojům policie

Finále fotbalového Eura, ve kterém italský národní tým porazil fotbalisty Anglie, mělo ve Spojeném království zlostnou dohru. Angličtí fotbalisté Marcus Rashford, Jadon Sancho a Bukayo Saka, kteří neproměnili penalty v rozhodném rozstřelu, čelili na sociálních sítích rasistickým urážkám – což odsoudila národní fotbalová asociace i premiér Boris Johnson. Klíčový zápas ve Wembley navíc doprovázely násilnosti; policie zatkla devětačtyřicet lidí, devatenáct policistů utrpělo při šarvátkách zranění.

Všichni tři neúspěšní angličtí střelci z penaltového rozstřelu jsou tmavé pleti, na což se při urážkách směrem k nim zaměřila řada lidí na internetu. Vedení anglického fotbalu k tomu vydalo oficiální prohlášení.

„Fotbalová asociace silně odsuzuje všechny formy diskriminace a je šokovaná rasismem, který směřoval na některé naše hráče na sociálních sítích. Jasně říkáme, že kdokoliv, kdo stojí za tak odporným chováním, není při podporování našeho týmu vítán. Uděláme maximum, abychom podpořili dotčené hráče, a budeme volat po tvrdém potrestání viníků,“ uvedl svaz.

V podobném duchu se vyjádřili zástupci anglického národního týmu. „Jsme znechucení, že někteří členové našeho kádru, kteří pro národní dres udělali v létě maximum, se po zápase stali terčem diskriminujících urážek,“ napsali po finále na Twitter.

Starosta Londýna Sadiq Khan vyzval majitele sociálních sítí, aby tento obsah vymazali. Případy se zabývá policie. Urážky odsoudil i premiér Boris Johnson. „Tenhle anglický tým by měl být oslavován jako hrdinové, ne rasisticky urážen na sociálních sítích. Ti, kdo jsou za to zodpovědní, by se měli stydět,“ napsal na Twitter.

Téměř padesátka zatčených

Finále evropského fotbalového šampionátu provázely nepokoje. Fanoušci domácí Anglie, kteří neměli na duel vstupenky, u stadionu Wembley tropili nepřístojnosti už před začátkem zápasu. Rowdies zhruba dvě hodiny před utkáním prolomili bezpečnostní bariéry v okolí stadionu a prali se mezi sebou i s pořadateli. Někteří se snažili proniknout na stadion.

Policie tvrdí, že se nikdo bez lístku na tribuny nedostal, ale podle svědků malá skupinka příznivců načerno do hlediště Wembley pronikla. Mezi sedačkami je pak naháněla bezpečnostní služba.

Videa na sociálních sítích zachytila i potyčky v útrobách stadionu při zápase. Desítky tisíc fotbalových příznivců se pohybovaly v londýnských ulicích. Řada z nich byla posilněna alkoholem, zpívala ve vlacích a na nádražích zapalovala rachejtle. „Během dne jsme provedli 49 zatčení kvůli různým prohřeškům,“ informovala na Twitteru metropolitní policie.

Policie před očekávaným duelem vyzývala fanoušky, aby necestovali k Wembley bez zakoupené vstupenky. Už několik hodin před výkopem ale byla ulice od metra na stadion zaplněna lidmi. Ve vzduchu poletovaly lahve a plechovky od piva a byl cítit zápach z odpalované pyrotechniky.