Pandemie ve světě: Malta chce plně očkované turisty. Francie mírní slova o riziku cest do Španělska

Malta kvůli horšící se epidemické situaci bude od středy 14. července přes své hranice vpouštět pouze turisty plně očkované proti covidu; dětem, které cestují s rodiči, bude stačit negativní PCR test, oznámil maltský ministr zdravotnictví Chris Fearne. Francie se snaží zmírnit napětí, které vyvolalo vyjádření o riziku cest do Španělska a Portugalska, doporučuje ale očkování. Nizozemsko zpřísnilo opatření, kvůli šíření nákazy mezi mladými zavře noční kluby. Británie opět zaznamenala nejvyšší denní počet infekcí od začátku aktuální vlny epidemie covidu.

Dosud Malta od lidí cestujících z většiny evropských zemí vyžadovala doklad o očkování nebo negativní test na koronavirus, nově však umožní vstup jen plně očkovaným turistům. Počet aktivních případů nákazy se v tomto ostrovním státě za posledních deset dní zvýšil pětkrát a tak jsou podle vlády přísnější pravidla na místě.

„Jsme první zemí v Evropě, která dělá tento krok,“ řekl ministr o uzavření hranic pro neočkované. „V posledních dnech měla většina nových případů souvislost s cestováním - šlo o lidi, kteří přijeli ze zahraničí, nebo o Malťany, kteří cestovali za hranice a vraceli se. Většinou šlo o neočkované turisty,“ dodal ministr.

Maltské úřady v pátek oznámily, že za uplynulý den se nákaza potvrdila u 96 lidí. List Times of Malta napsal, že už čtvrtý den v řadě se tak počty nových případů oproti předchozímu dni zdvojnásobily.

Země má zhruba 450 tisíc obyvatel a v rámci EU nejvyšší podíl očkovaných proti covidu. Obě dávky vakcíny dostalo už 346 tisíc lidí, což je 79 procent dospělé populace.

Francie mírní vyjádření o riziku cest do Španělska

Francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian se v pátek v Madridu snažil zmírnit napětí, které vyvolalo čtvrteční vyjádření jeho vládního kolegy, jenž kvůli šíření koronavirové mutace delta Francouze varoval před dovolenými ve Španělsku a Portugalsku. Le Drian ale vyzval turisty, aby se na cesty na Pyrenejský poloostrov vydávali jen s očkováním.

Čtvrteční slova, která sdělil francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune, vyvolala ve zmíněných zemích velké rozhořčení. Tamní politici tvrdí, že není důvod k obavám, a mají strach, že slova člena vlády mohou odradit řadu francouzských turistů, kteří jsou přitom pro cestovní ruch ve Španělsku a Portugalsku velice důležití.

„Ze strany Francie nejde o nějaký turistický protekcionismus, máme vůli zajistit zdravotní standardy - turistika je klíčová pro obě naše země… Branou do Španělska je očkování,“ řekl po jednání v Madridu Le Drian. „Je čas na opatrnost, nikoli na paniku. V současné chvíli neexistuje jediný důvod, proč by lidé měli rušit dovolenou,“ uvedla na tiskové konferenci španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová.

Kvůli pandemii covidu muselo Španělsko loňskou turistickou sezonu prakticky odepsat a doufá, že letos mu oživení cestovního ruchu pomůže k zotavení ekonomiky. Pravidla pro cestování se ale v jednotlivých evropských zemích často mění, což cestovatele kvůli nejistotě odrazuje.

Německo v pátek oznámilo, že od neděle zařadí Španělsko mezi vysoce rizikové země. Británie naopak od 19. července ruší povinnou karanténu po návratu ze Španělska a dalších desítek zemí, což by mohlo turistickému sektoru na jihu kontinentu výrazně pomoci.

Ve Francii se v pátek zároveň po 16 měsících koronavirové pauzy poprvé otevřou noční kluby, i když vláda předem varuje, že pokud by se epidemická situace zhoršila, budou muset diskotéky a další podniky znovu zavřít. Zhoršení je přitom pravděpodobné: ministr zdravotnictví Olivier Véran stanici France Inter řekl, že nejspíš už o víkendu bude mezi novými případy nákazy virem SARS-CoV-2 převažovat infekčnější delta.

Pro návštěvníky nočních podniků platí několik omezení. Před vstupem se musejí prokázat negativním testem na koronavirus, dokladem o očkování nebo prodělání nemoci covid. Kapacita klubů je omezena na 75 procent, ale roušky uvnitř nejsou povinné, i když je úřady doporučují.

Epidemiolog Arnaud Fontanet, člen vědecké rady francouzské vlády, varoval, že vzhledem k rychlejšímu šíření nákazy mezi mladými lidmi budou diskotéky silně rizikovými místy. Například v Katalánsku noční kluby otevřely 21. června, nedávno ale musely kvůli nepříznivému epidemickému vývoji zase zavřít.

Počty lidí nově nakažených koronavirem od začátku července opět citelně stoupají. Na vrcholu poslední vlny pandemie v polovině dubna přibývalo ve Francii denně přes čtyřicet tisíc případů infekce, koncem června byly denní bilance kolem dvou tisíc. V pátek ministerstvo zdravotnictví uvedlo, že za 24 hodin se nákaza prokázala u 4580 lidí. Podle agentury Reuters se už šest dní týdenní průměr nově nakažených výrazně zvyšuje, denně o více než padesát procent.

Francouzský zdravotnický úřad HAS v pátek vydal doporučení, aby stát nařídil povinné očkování proti covidu všem zdravotníkům a dalším lidem, kteří jsou v pravidelném kontaktu se seniory a dalšími zranitelnými osobami. Radí také, aby se v očkovací kampani využívaly zejména vakcíny založené na technologii mRNA, jako jsou ty od společností Pfizer/BioNTech či Moderna, které podle něj lépe chrání před variantou delta.

„Počty nových případů i tlak na systém nemocnic zůstávají relativně nízké, dynamika epidemie ve Francii je ale značná a může rychle vést ke zhoršení zdravotní situace,“ upozornil úřad HAS ve svém prohlášení.

Nizozemsko zpřísňuje opatření

Nizozemská vláda kvůli prudce rostoucímu počtu nakažených koronavirem znovu zavedla některé restrikce. V zemi se infekce šíří hlavně mezi mladými lidmi, proto se opatření týkají zejména nočního života. Od soboty se opět zavřou diskotéky a noční kluby, bary mohou být otevřené maximálně do půlnoci, oznámil v pátek premiér Mark Rutte.

„Není to žádná zábava, ale je to nutné,“ komentoval rozhodnutí vlády Rutte. „Všechno ukazovalo na pohodové léto – a my v něj stále doufáme – ale slunce teď zakryl mrak,“ dodal.

Opatření mají zatím platit nejméně do 13. srpna a dotknou se i některých velkých akcí. Ty, které nenabízejí místa k sezení a neumožňují dodržovat bezpečný odstup, se nebudou smět konat.

Sedmnáctimilionové Nizozemsko většinu koronavirových restrikcí zrušilo 26. června, kdy ubývalo nových případů infekce a zhruba dvě třetiny populace obdržely nejméně jednu dávku vakcíny.

S otevřením barů, restaurací a nočních klubů však denní přírůstek nakažených vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední měsíce. Ve čtvrtek činila bilance nových případů infekce za 24 hodin 5400, v pátek to bylo skoro sedm tisíc. O týden dříve přibývalo nakažených o méně než tisíc denně, uvedla agentura Reuters. Asi tři čtvrtiny nových případů v Nizozemsku jsou mezi mladými lidmi a více než polovina připadá na nakažlivější variantu delta, uvedl dříve nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge. 

V Británii nově přibylo přes 35 tisíc případů covidu

Británie v pátek opět zaznamenala nejvyšší denní počet infekcí od začátku aktuální vlny epidemie covidu, když ministerstvo zdravotnictví oznámilo 35 707 případů. Výrazně už rostou také počty hospitalizovaných a mrtvých, které nicméně stále zůstávají nízké ve srovnání s předchozími vlnami. Po Británii podle listu The New York Times aktuálně z evropských zemí hlásí nejvíce infekcí na sto tisíc obyvatel zmíněné Španělsko, kde se debatuje o návratu zákazů nočního vycházení.

V Británii jsou přírůstky nákaz na vzestupu od konce května, přičemž od té doby sedmidenní průměr narostl zhruba na desetinásobek. Podle zpravodajského webu BBC jsou nakaženými často mladší lidé včetně dospívajících, z hlášení hygieniků pak vyplývá, že prakticky za všemi infekcemi nyní stojí vysoce nakažlivá koronavirová varianta delta.

Nynější přírůstek je pro Spojené království nejvyšším od 22. ledna, kdy počet ohlášených případů nákazy zatím naposledy překročil čtyřicet tisíc. Britská vláda počítá s tím, že bilance se ještě tento měsíc mohou dostat nad padesát tisíc a později možná i k hranici sto tisíc.

Přesto zatím trvá na plánu zrušit 19. července zbývající karanténní opatření v Anglii včetně plošných nařízení o nošení roušek. Vláda v tomto směru spoléhá na „osobní zodpovědnost“ obyvatel a na vakcíny, které dramaticky snižují riziko hospitalizace při infekci virem SARS-CoV-2, a to také u delty. Nejméně jedno očkování v Británii podle posledních oficiálních dat absolvovalo kolem 87 procent dospělých obyvatel.