Chybí kyslík i personál. Tuniské zdravotnictví zkolabovalo, oznámilo tamní ministerstvo

Tuniský zdravotnický systém kolabuje. Kvůli rychle rostoucímu počtu nových případů koronaviru jsou plné jednotky intenzivní péče a lékaři přetížení, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví severoafrické země. Tunisko ve středu zaznamenalo dalších téměř deset tisíc prokázaných infekcí za den a 134 úmrtí v souvislosti s nemocí covid-19.

Tunisku se loni povedlo zvládnout první vlnu pandemie, v posledních dvou týdnech se však nemocnice v zemi potýkají s přílivem pacientů.

„Jsme v katastrofické situaci… zdravotnický systém zkolaboval. Jen s velkými obtížemi můžeme najít lůžko v nemocnicích,“ sdělila mluvčí resortu zdravotnictví. „Máme problém poskytnout kyslík… lékaři trpí nebývalou únavou,“ dodala.

Ministerstvo zdravotnictví připustilo, že polní nemocnice postavené v uplynulých měsících už nestačí. Podle agentury AFP někteří zemřelí zůstávají ležet v pokojích vedle dalších pacientů i čtyřiadvacet hodin, protože chybí personál, který by zařídil jejich převoz do přeplněných márnic.

Úřady zavedly přísná karanténní opatření v některých oblastech, nechtějí se však uchýlit k úplné celostátní uzávěře kvůli ekonomice, píše Reuters.

Tuniská vláda čelí kritice kvůli pomalému očkování. V úterý v reakci na nevoli obyvatel oznámila, že koupí tři a půl milionu dávek vakcíny přímo od firmy Johnson & Johnson. Dosud obdrželo dvě dávky vakcíny proti covidu-19 v zemi s 11,6 miliony obyvatel téměř šest set tisíc lidí. 

Tunisko registruje od vypuknutí pandemie téměř 465 tisíc případů koronavirové infekce a více než 15 700 úmrtí s covidem-19.