Turisté a cestovky řeší zákaz výjezdů do Tuniska. Egypt může být další na řadě

90’ ČT24 – Jak (ne)omezené bude letní cestování? (zdroj: ČT24)

Tunisko zčerná na cestovatelské mapě. Češi nebudou moci do této země vycestovat od příštího pondělí. Důvodem je šíření nebezpečných variant covidu-19. Opatření má platit do konce července a podle odhadů Asociace cestovních kanceláří dopadne na dvacet tisíc klientů. Omezení letního cestování nejen do Tuniska se věnovala 90' ČT24.

Kabinet se snaží tužším omezením zabránit šíření delta varianty. Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) předpokládá, že v budoucnu převládne i v Česku.

Zákaznické linky cestovních kanceláří jsou v důsledku cestovatelského opatření přetížené. Osmi tisíc turistů se týká hned počátek omezení od pátého července. Cestovky ujišťují, že budou své klienty kontaktovat postupně podle data odletu. Shodují se, že jim nabídnou alternativní destinaci, nebo přímo vrátí peníze.

Zastupující ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří Kateřina Chaloupková v Devadesátce ČT24 řekla, že doufá ve vyjednání bubliny pro populární ostrov Djerba, alespoň pro nejbližší termíny, aby se lidé mohli vrátit domů. „Domnívám se, že většina turistů, kteří se teď nachází v Tunisku a měli delší pobyty, se bude chtít vrátit domů,“ míní Chaloupková.

„Ministerstvo zdravotnictví udělalo chybu, že zařadilo Tunisko na černou listinu bez tvrdých dat a podkladů,“ tvrdí místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Resort zdravotnictví ale oponuje, že turismus omezit musí. „Reálně hrozí import delta varianty, což je pro nás reálné riziko,“ upozorňuje Vojtěch.

Dopady na cestovní kanceláře se podle Chaloupkové vyčíslují jen obtížně. Záleží na tom, jestli lidé budou přesouvat termíny či destinace, nebo jestli budou chtít ihned vrátit peníze. „Jsme na to v posledním roce a půl zvyklí a jsme připraveni reagovat,“ konstatuje za asociaci cestovek Chaloupková.

Egypt může být další

Počet nově nakažených v Tunisku od května roste. V posledních týdnech začal trend výrazně zrychlovat. Severoafrická země hlásí v přepočtu na obyvatele nejvyšší počet mrtvých na kontinentu a rychlé šíření virových kmenů. I proto tamní vláda prodloužila zákaz nočního vycházení a zavřela obchody i restaurace.

Český velvyslanec v Tunisku Jan Vyčítal poukazuje na to, že přetížená jsou tamní zdravotnická zařízení – hospitalizováno je s covidem-19 na dvacet tisíc lidí, přičemž šest stovek leží na jednotkách intenzivní péče. „Prudký nárůst počtu souvisí s rozšířením varianty delta,“ konstatuje diplomat.

„Pokud někdo v extrémním případě potřebuje vycestovat do země v černé barvě cestovatelského semaforu, musí mít speciální povolení ministerstva zahraničí. To je formou registrace v databázi Drozd a jsou tam PCR testy jak před odjezdem, tak po návratu, a samozřejmě povinná karanténa,“ přibližuje mluvčí Černínského paláce Eva Davidová.

Česká vláda bude ve čtvrtek jednat o dalších zemích, které by se mohly objevit na černé listině. Do nejrizikovější kategorie by mohla zařadit například Velkou Británii, podle Vojtěcha se zvažuje také změna pravidel při cestách do Egypta. Ve hře je i povinné předložení negativního testu na koronavirus v zaměstnání po návratu z dovolené – ať už zahraniční, nebo tuzemské.

Chaloupková doufá, že se to nestane, jelikož Egypt je nenahraditelnou dovolenkovou destinací, říká. I v tomto případě jsou ale cestovky připravené nabízet jiné destinace.