Ministerstvo zahraničí připravilo nový web pro cestování do nejoblíbenějších destinací

Omezení v pohybu mezi zeměmi kvůli pandemii covidu-19 přetrvává i v začátku turistické sezony. Podmínky pro cestování do nejnavštěvovanějších zemí ministerstvo zahraničí shrnulo na speciálních webových stránkách www.dovolena2021.cz, které představil šéf resortu Jakub Kulhánek (ČSSD). V současné době se země člení do kategorií podle rizik nákazy, podmínky ale zmírňuje očkování.

„Vybrali jsme čtrnáct nejnavštěvovanějších zemí,“ uvedl při představení nového webu Kulhánek. Mezi ně patří kromě sousedních zemí také Chorvatsko, Bulharsko nebo Itálie. Na webu jsou také informace o podmínkách a protikoronavirových opatřeních v turistické destinaci, o postupu při nákaze covidem-19 nebo užitečné kontakty. 

Podmínky cestování do dalších zemí zůstávají na webových stránkách ministerstva zahraničí. Ministerstvo také posílilo call centrum určené pro dotazy ohledně cestování. Lidé mohou volat na číslo 222 264 222.

Ministr požádal všechny, kdo se chystají do ciziny, aby sledovali podmínky příjezdu do jejich destinace. „Přestože se čísla zlepšují, je potřeba se mít na pozoru,“ řekl a doporučil očkování. I jedna dávka vakcíny totiž v některých zemích podmínky příjezdu zmírňuje.

Například při cestě do Chorvatska se liší podmínky pro očkované příchozí podle toho, jakou látku obdrželi. Co se týče testů, do Chorvatska je potřebné potvrzení o PCR testu ne starším než 72 hodin, nebo antigenní test ne starší než 48 hodin, který je na společné listině antigenních testů uznávaných členskými zeměmi Evropské unie, vydaný lékařským zařízením nebo akreditovanou laboratoří a podepsaný lékařem. Musí být též uveden výrobce testu, nebo jeho komerční název. Nutností je též příjezdový formulář. 

Oproti tomu do Bulharska mohou lidé od středy bez jakéhokoli omezení, při návratu do ČR se ale musí prokázat testem, očkováním nebo dokladem o prodělané nemoci. Do Řecka mohou očkované osoby po 14 dnech od ukončení vakcinace nebo lidé s PCR testem ne starším než 72 hodin nebo osoby s potvrzením o prodělání covidu, které je platné dva až devět měsíců od data na něm uvedeného.

Brífink k podmínkám cestování do zahraničí (zdroj: ČT24)

Ministerstvo posílilo konzuláty a zastupitelské úřady

V případě nutnosti se lidé mohou obracet na zastupitelské úřady a honorární konzuláty. Profesionálních zastupitelských úřadů Česko má v zahraničí 120, honorárních konzulátů 221.

Připravuje se otevření dalších konzulátů, například v Albánie, Čadu, Japonsku, Jižní Koreji, Itálii, Kolumbii nebo Polsku, informoval náměstek ministra zahraničí Martin Smolek. V červenci a srpnu budou českým občanům k dispozici konzulární jednatelství v Barceloně, bulharském Burgasu, chorvatské Rijece a Splitu a v maltské Vallettě.

V místech, kde není ani zastupitelský úřad, ani honorární konzulát, mají lidé právo se obrátit na jakékoli velvyslanectví členského státu EU a požádat o pomoc. Nejčastější formou pomoci je vystavování náhradních cestovních dokladů.

Kulhánek i Smolek vyzvali občany k registraci do systému DROZD, který využívají české zastupitelské úřady například k informování českých turistů o mimořádných událostech, jako jsou přírodní katastrofy či teroristické útoky.

Ve frekventovaných turistických destinacích budou opět nasazeny společné policejní hlídky, tentokrát kromě Chorvatska a Bulharska také nově v Albánii. Hlídky pomáhají při krizových situacích během zahraniční dovolené, například při dopravních nehodách či trestných činech.

Ministerstvo řadí země do kategorií podle rizika nakázy

Příjezd ze zemí s velmi vysokým rizikem nákazy covidem nebude od čtvrtka v případě individuální dopravy podmíněný předchozím negativním testem na nový koronavirus. Lidé vracející se ze zemí zařazených do tmavě červené kategorie ale budou muset jít na PCR test nejpozději 14 dní po návratu do Česka. Do doby předložení negativních výsledků se na ně bude vztahovat omezení volného pohybu.

Zatím platí povinnost testu z akreditované laboratoře jen při návratu ze zemí v tmavě červené kategorii, kam patří menší část členských států Evropské unie a také většina třetích zemí, mezi nimi Británie. Pro návraty ze zemí s vysokým a středním rizikem nákazy, tedy červené a oranžové kategorie zemí, se test před návratem do ČR vyžaduje pouze v případě, že člověk použije veřejnou dopravu.

Pravidla vstupu a návratu do ČR od 21. června 2021
Zdroj: Ministerstvo zahraničí ČR

Při individuálním cestování, například vlastním autem, je podle soudu minimální riziko, že by vracející se lidé cestou nakazili další osoby. Riziko, které přináší návrat ze zemí s horší epidemickou situací, mají eliminovat i další platné povinnosti. Lidé nyní musí při návratu z tmavě červených zemí podstoupit PCR test nejdříve pátý den po příjezdu, dokud neobdrží negativní výsledek, musí zůstat v dobrovolné izolaci. Mají také povinnost vyplnit příjezdový formulář.

Při návratu ze zemí s nízkým rizikem nákazy se cestování řídí stejnými pravidly jako před vypuknutím pandemie. Mezi tyto státy aktuálně patří Polsko, Island a Rumunsko.

Důležitá je přehlednost informací

Místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež ocenil iniciativu ministerstva zahraničí. Podle něj je důležité, že informace na novém webu jsou přehledné. „Doporučil bych lidem, aby se i při návratu podívali znovu na to, jaká opatření jsou pro návrat, protože se mohlo stát, že během jejich dovolené se situace změnila,“ řekl s tím, že by se lidé neměli „prokousávat“ zahraničními weby. „To by vám z toho mohla jít hlava kolem,“ dodal. 

Ředitel konzulárního odboru ministerstva zahraničních věcí Pavel Pitel řekl, že změny v jednotlivých zemích se budou na webu zveřejňovat vždy v daný den nebo krátce předtím, nikoli ve velkém předstihu, údajně proto, aby to lidi nemátlo. Podle Papeže to stačí. „My dostáváme informace z ministerstva včas, klienty na to připravíme,“ uvedl. Dodal, že praxe bývá taková, že pokud je na webu informací více, lidi to zbytečně mate. 

Čeští turisté jsou pro některé země velmi důležití, například pro Chorvatsko

Podle českého konzula v Chorvatsku Pavla Duchoně jsou turisté z Česka pro zemi velmi důležití. „Chorvati se skutečně snaží turistům vyjít vztříc, bylo to vidět i při jednáních, která nebyla jednoduchá. Podařilo se však domluvit velmi dobré podmínky,“ řekl. 

90' ČT24: Zahájení letní turistické sezony (zdroj: ČT24)

Podle Papeže bude i letos Chorvatsko tou hlavní destinací, kam Češi vyrazí na dovolenou, v této souvislosti zmínil i Řecko. „Myslím si, že Chorvaté o tom velmi dobře ví, zažili to v minulosti mnohokrát, že Češi byli první, kteří otvírali Chorvatsko po krizích. Věřím tomu, že tak to bude i letos,“ uvedl. 

Duchoň upozornil, že kontroly na hranicích jsou velmi přísné. „Kontrolován je každý, je to vidět i podle kolon. Co se týče kontrol na území (Chorvatska - pozn. red.), to už tak viditelné není. Nicméně chorvatské ministerstvo vnitra ve statistikách uvádí, že tento rok provedlo už dvacet tisíc kontrol,“ sdělil s tím, že probíhá i několik přestupkových řízení. 

Papež zmínil také příjezdové formuláře, které cestovní kaneláře pomáhají klientům i vyplňovat. „Na chorvatské hranici byl velký problém s antigenními testy, které neodpovídaly antigenním testům, které Chorvati schvalovali. To se však už podařilo vyřešit,“ uvedl. 

Duchoň ale upozornil na to, že v oblíbených destinacích může nastat problém s kapacitou testovacích míst, která budou muset využít při návratu domů lidé, kteří nejsou očkovaní. „Chorvati slibují navýšení, slibují až 350 těchto testovacích míst. Momentálně jsou ceny stanoveny na 150 a 200 chorvatských kun za antigenní test,“ řekl konzul.