Moře nebo bazén, hlavně ale někam jet. Mezi Čechy je zájem v létě cestovat

Na dovolenou se letos chystá vyrazit více lidí než loni. Zatímco na Facebooku láká Čechy stále více nabídek na to, aby vyměnili „nejisté“ moře za „jistý“ bazén či vířivku na pronajaté chalupě v tuzemské přírodě, a tak část domácích kapacit hlásí na léto už obsazeno, další se chystají vyjet do zahraničí. A to jednoduše řečeno kamkoliv, kam to půjde. Na rozdíl od loňského léta panuje už mnohem větší flexibilita, jak třeba z hlediska výběru náhradní destinace či možnosti změny letenek na poslední chvíli, tak se dá proti nepřízni covidu pojistit, potvrdili i zástupci cestovního sektoru.

„Pojedu, i když ještě nevím kam. Ale na přelomu července a srpna se vypravím,“ říká k plánům své letošní dovolené Milan Kubát z Prahy. „Z covidu jako nemoci a jeho důsledků mám samozřejmě obavy, asi jako každý. Budu dodržovat opatření, vyhnu se hotelům, budu na apartmánu,“ dodává. A jak ukazují průzkumy, velká část Čechů smyšlí podobně.

„Podle reakcí klientů je významná část společnosti, asi 75 procent, která cestovat chce a moc jí to chybí,“ uvedl místopředseda Asociace cestovních kanceláří (ACK) Jan Papež k aktuální situaci. Doplnil, že zhruba polovina z těch, kteří se cestovat chystají, zvolí zřejmě za svůj cíl Česko nebo nejbližší okolní státy. Plánují tak využít veřejnou dopravu nebo vlastní vůz, druhá polovina letadlo.

To, že jsou nálada a chuť k cestování mezi veřejností zcela zřetelné, potvrzuje i viceprezidentka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Dana Kozáková.

„V posledních dvou týdnech rapidně vzrostla poptávka po letních dovolených. Cestovním kancelářím se ozývají nejen klienti, kteří mají voucher ze sezony 2020, ale i noví klienti, což je jeden z pozitivních signálů. Zájem je nejen o pobyty u moře, ale i o pobyty na horách, v termálech, v hotelích s wellness a o poznávací zájezdy. Na kratší pobyty si klienti tradičně volí mezi Slovenskem, Maďarskem, Rakouskem a Slovinskem,“ upřesnila.

Aktuálně se zájezdy prodávají on-line, další nárůst prodejů se dá ale podle ní očekávat po otevření provozoven cestovních kanceláří a agentur. „Stále existuje celá řada klientů, která preferuje osobní kontakt a ocení osobní rozhovor při výběru,“ dodává. Nechávat výběr dovolené na poslední chvíli ale nedoporučuje. V některých destinacích se totiž může stát, že nebudou otevřené všechny hotely. „Stejně tak počet míst v letadlech nebude letos takový jako před rokem 2020,“ upozorňuje.

Zájem Čechů o cestování
Zdroj: Asociace cestovních kanceláří ČR

Narůstající zájem o pořízení dovolené potvrdil i ředitel cestovního portálu Skrz.cz Matěj Dvorský. Pokud porovná například letošní duben s tím v roce 2019, tedy ještě se standardní sezonou, je v průměru pouze o zhruba 25 procent nižší. „A pokud bychom se podívali čistě na druhou půlku dubna, už je ten pokles asi jen desetiprocentní,“ upřesnil.

Navíc prodejům pomáhá podle něho i setrvale studené počasí, a tak roste poptávka po pobytech u moře. „Například minulý týden už nebyl poprvé od začátku roku top zemí Egypt, ale Řecko a letní termíny,“ dodal.

Nejistota kolem covidových pasů

Usnadnit cestování v koronavirové době by alespoň v rámci Evropské unie měly takzvané covidové pasy. Prokazovat budou buď dokončené očkování jednou ze schválených vakcín, nebo negativní test na koronavirus. Jenže je nejisté, kdy a zda se jich v letošní letní sezoně Unie dočká. Překážek je hned několik.

„Všichni jsme si zvykli na to, že funguje ,Schengen' (území 26 evropských států, na kterém mohou osoby překračovat hranice bez kontroly), ten se ale rozpadl a nic nenasvědčuje tomu, že by se mohl v dohledné době obnovit. A idea takzvaného covidového pasu dala lidem naději, že by se díky němu mohl ,Schengen' obnovit rychleji. Jenže jednání nevypadají moc nadějně,“ konstatuje Papež.

Evropské země se sice dokázaly dohodnout na tom, že by tento pas byl užitečný, i na tom, že by v něm mělo být potvrzení o očkování, o protilátkách a popřípadě i o testu, ale to je prozatím vše, uvedl. „Chybí dohoda o podobě a mnoha dalších detailech,“ dodal.

Cestování po Evropě i Česku (zdroj: ČT24)

Lidé by například měli mít pasy nejen vytištěné, ale také nahrané v mobilní aplikaci s QR kódem, kterou by se pak při nástupu do letadla nebo vlaku prokazovali. Ta má být jednotná pro celou EU  – jenže na její vývoj zbývá už jen zhruba měsíc. A právě to je problém, na kterém může celé úsilí ztroskotat.

Některé státy se rozhodly už nečekat a pustily se do hledání vlastního řešení. A tak jedna aplikace slouží třeba ve Skandinávii, jiná už měsíc funguje v Estonsku a Dánsku a další zkouší Francie. Vlastní verzi vyvíjí i Německo. Hrozí tak, že namísto jedné aplikace, která by umožnila skutečně volný pohyb Evropou, bude mít každá země vlastní.

Další státy navíc chtějí jít dokonce nad rámec bruselského návrhu. Třeba Řecko. To za žádnou cenu nechce přijít o další turistickou sezonu, a tak hodlá –⁠ na rozdíl od ostatních –⁠ uznávat i očkování ruským Sputnikem V. To však jiné země, minimálně do doby schválení vakcíny úřady, odmítají. Další státy se strachují zase o uživatelská data.

Evropský komisař pro spravedlnost Didier Reynders už zdůraznil, že pokud státy nedospějí k dohodě, riskuje se roztříštěnost napříč Evropou. „Vznikne množství možná neslučitelných národních řešení,“ uvedl.

„Systém, kdy každý stát vydává svoji formu pasu, by bylo těžké implementovat, natož pak udržet na dostatečné úrovni důvěryhodnosti. A i celoevropský systém bude asi nevytvořitelný v momentě, kdy některé země očkují vakcínami v jiných zemích neuznávanými,“ zamýšlí se hlavní analytik Natlandu Petr Bartoň.

Dále podle něho stojí v cestě celkem zásadní argument, že by se takovým přístupem vytvářela dvojí třída občanů. „Něco jiného je zavedení v zemi jako Izrael, kdy každý dostal šanci na očkování během dvou tří měsíců. V evropských zemích, kde to bude trvat spíše dva roky než dva měsíce, by se to jednoduše setkalo s demokratickým odporem,“ dodává.

Europoslanci zatím ve čtvrtek schválili svůj návrh pro další vyjednávání s členskými státy – dosavadní materiál Komise opatřili ještě několika podmínkami, které jsou podle nich pro vydávání covidových pasů zásadní. Shodli se například na tom, že uznávat budou unijní země povinně pouze vakcíny doporučené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA).

Dále požadují, aby měli obyvatelé EU v rámci těchto pasů přístup k bezplatným testům na koronavirus. Certifikáty tak musí zcela vyloučit možnost karantén a dalších omezení v jednotlivých zemích a měly být podle europoslanců co nejjednodušší, bez zbytečné byrokracie a nežádoucích osobních údajů.

Nakazím já tebe, ty je a můžeme jet všichni

Velice nebezpečným vývojem by však podle Bartoně byla maďarská praxe, kde očkovací pas, respektive tamní takzvanou „imunitní kartu“, získávají nejen očkovaní, ale i ti, kteří prošli onemocněním. „To by potom mohlo vést k rozšíření například slovinské praxe, kdy se lidé schválně nakazí, aby mohli cestovat. Vzhledem k tomu, že nemůžeme znát dlouhodobé následky prodělání nemoci, stát by nikdy neměl motivovat kohokoli ke snaze nakazit se,“ podotkl.

Papež se obává, že covidpas nejspíš do léta nebude. „Nahradí jej příjezdové formuláře do jednotlivých zemí, které budou dávat možnost záznamu očkování, protilátek a testů. Každá země si v nich určí svá vlastní kritéria a tomu se budou muset cestující přizpůsobit,“ přiblížil.

Jeho slova potvrdila ve středu i viceprezidentka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kozáková. „Je pravděpodobné, že se v rámci Evropy na sezonu nestihne (covidový pas) a bude se to muset nahrazovat dvoustrannými dohodami,“ nastínila.

Některé země už se koneckonců turistům otevřít stejně rozhodly –⁠ a to i bez jednotného pasu. Například Chorvatsko a Slovinsko, podotkla viceprezidentka AČCKA. Další to v nejbližších týdnech plánují. „Například Itálie bude přijímat turisty od června, Řecko od května,“ dodala s tím, že každá země si podmínky pro turisty stanovuje sama, i když ty do značné míry kopírují to, co by měl obsahovat i zmíněný covidový pas. Tedy to, že vstup je umožněn lidem, kteří jsou proočkovaní, covid již prodělali nebo mají aktuální negativní test.

„Ale existují i výjimky. Například do Španělska můžete pozemní cestou přicestovat i bez dokládání testu,“ doplnila.

Chorvatsko láká turisty. Ceny zřejmě nezmění

Například za dovolenou do pro Čechy populárního Chorvatska se každoročně vypraví zhruba osm set tisíc českých turistů, s výjimkou loňského pandemického roku, kdy jich do země vyrazilo „jen“ 519 tisíc. A zhruba za týden by tam měli zamířit také ti, kteří se chystají na speciální „kololoď“, plavbu s cyklistickými výlety po ostrůvcích, s kanceláří Geotour. 

Chorvatsko se snaží o maximální vstřícnost k turistům, a tak kromě PCR testu akceptuje aktuálně i rychlý antigenní test, přibližuje majitel kanceláře Zdeněk Kukal s tím, že je ho potřeba opakovat pouze tehdy, pokud se v Chorvatsku zdrží člověk déle než deset dní. Prokázat se lze pak i potvrzením o ukončeném očkování či prodělané nemoci do šesti měsíců před cestou.

Komplikací jsou podle něho naopak spíše požadavky české strany, ta od 17. dubna začala po návratu z této země vyžadovat pětidenní karanténu, až po které může jít dotyčný na test. „Věřím, že až se sezona ještě více přiblíží, tak se tento požadavek zruší,“ dodal. Vůbec největší komplikací je ale podle něho získat věrohodné informace. Dodal však, že stejně jako dosud se lidé v případě těchto plaveb nemají čeho obávat, ani kdyby to nakonec přece jen kvůli koronaviru nevyšlo.

„Loni jsme z naplánovaných 55 plaveb zrealizovali dvanáct, než nám to covid úplně znemožnil. Ale všem, kdo chtěli, jsme automaticky vraceli plnou částku. Lidé si tak mohli vybrat, zda chtějí poukaz, nebo peníze, o nic nepřišli,“ zdůraznil Kukal s tím, že tak to bude případně i letos.

Ceny za plavby zůstaly u něho stejné jako v předchozích letech. A zdražení u svých služeb nechystají zřejmě ani Chorvaté. Podle českého konzula ve Splitu Pavla Duchoně se země snaží přilákat co nejvíce turistů, a tak zatím nezaznamenal nikoho, kdo by ceny zvedat chtěl.

Změny na poslední chvíli už nevypadají jako problém

Viceprezidentka AČCKA připomněla, že je každopádně vhodné se ještě před cestou na aktuální a konkrétní podmínky dané země informovat. „Podmínky se mění tak často, že výhled na cesty za tři čtyři měsíce je jako věštění z křištálové koule,“ souhlasí Papež.

Více než kdy jindy teď tak platí, že kvůli rychle se měnícím podmínkám lidé, kteří cestují do vzdálenějších míst a letecky, častěji svůj pobyt zajišťují přes cestovní kancelář. Očekávají totiž, že ta má přesnější informace o tom, jaké restrikce v jednotlivých zemích jsou a co pro danou cestu turisté potřebují. „Pokud jedete s cestovní kanceláří, tak máte informační servis zajištěn a v případě nečekaných změn máte pak silného partnera, který vám pomůže na změnu situace reagovat,“ potvrdila Kozáková.

Lidé každopádně musí také počítat s tím, že v platnosti ve většině zemí zůstává řada opatření z loňska. Jako třeba nutná častá dezinfekce rukou nebo roušky v uzavřených prostorech. Některá z opatření ale zároveň mohou znamenat i vyšší komfort – třeba více prostoru mezi lehátky a slunečníky na pláži. Počítat musí i letos hoteloví hosté většinou s tím, že je jídlo v některých případech nabíráno samotnými kuchaři, a to i v rámci oblíbených švédských stolů.

Stejně tak, jako se velké množství Čechů na dovolenou těší, u velké části z nich panují zároveň obavy, že nakonec na dovolenou neodjedou, protože jim to koronavirová situace znemožní, stejně jako loni. Podle Papeže ale už nejsou zdaleka tak ohroženi jako dříve, protože jak cestovní kancláře, tak hoteliéři i letecké společnostni už dnes nabízejí možnost velké flexibility. „Z hlediska výběru náhradní destinace, v případě placení jsou nízké zálohy, letenky se dají měnit na poslední chvíli,“ konkretizoval. 

Podle Heleny Březinové z cestovní agentury Caria Pan může být v některých destinacích lákadlem třeba příznivnější cena testů. Některé cestovní kanceláře například nabízí před odjezdem PCR test již v rámci ceny zájezdu nebo se objevují speciální nabídky jednotlivých zemí.

„Třeba Turecko je minimálně vstřícné cenou PCR testu, který oproti Česku vyjde opravdu levněji. Poslední cena před měsícem byla 25 eur (zhruba 650 korun) oproti testům zde za 1500 korun,“ uvedla Březinová. Turecko má sice nyní velký lockdown a snaží se vypořádat s vysokými čísly nově pozitivních, ale od 29. května by měla už přestat platit povinnost PCR testu při vstupu na turecké území, dodala.

To, že by se dalo letos ušetřit na ceně dovolené, však nepředpokládá. Mnohdy může nastat opak, míní. „S našimi smluvními partnery jsme se domluvili na stejných cenách ubytování jako v předchozích letech. Ceny letenek se však mění z hodiny na hodinu a už teď víme, že na sezonu budou o dost dražší, než bývaly před covidem,“ vysvětluje Březinová.

Více peněz budou potřebovat lidé i podle Terezy Olivové z cestovní kanceláře Surf-trip. „Našim klientům říkáme: Ano, cestování je a ještě delší dobu bude složitější, méně pohodlné a především výrazně dražší než dříve. Během minulého týdne jsem například ve Španělsku zjistila, že ceny za ubytování v hlavní sezoně budou provozovatelé zvyšovat až o sto procent pod heslem ,lidé seděli doma, tak mají prachy, takže ať platí',“ uvedla.

Každopádně zájem o zájezdy je i tak veliký. „Mohu potvrdit, že kapacita našeho ubytování v Česku je na léto stoprocentně obsazena. Co se týče našich zahraničních destinací, tedy Francie a Španělska, tak jsme termíny vypsali před třemi dny a přihlášky chodí neustále,“ uvedla s tím, že ale poprvé za dobu dvanáctileté existence firmy doporučuje všem si zájezd vždy pojistit.

„Za poslední rok jsme zažili tolik změn z hodiny na hodinu na poslední chvíli, například zákaz cest do Zanzibaru, zavření hranic Anglie před Vánoci, zrušení všech mezinárodních letů na Sardinii, uzavření tranzitu přes Německo, že opravdu ničemu nevěříme. Mohli bychom napsat knížku příběhů o klientech, kteří jen kvůli nejasným předpisům, špatným informacím personálu a nefunkčním QR kódům zůstali tuto zimu o měsíc déle na Lanzarote, nebyli vpuštěni do letadla a dodnes neví proč, zrušili jim let ve chvíli, kdy už čekali u brány, den před odletem jim zavřeli sousední zemi, odkud měli odlétat, nebo se během týdenního pobytu museli pětkrát testovat a podobně,“ vypráví.

V současnosti už se nabízí pojištění jak pro Evropu, tak pro vzdálené zahraniční destinace. „Pojistka kryje náklady na to, když neodcestujete nebo když dostanete covid na místě a musíte do karantény nebo měnit letenku,“ zdůraznil Papež.

Pozitivní je pak podle něho i to, že cestovní kanceláře odsouvají doplatek za cestu až na dobu měsíc, tři týdny a někdy i 14 dní před odjezdem. Dodal, že mnoho jich také umožňuje flexibilitu. Pokud třeba covid dostane někdo těsně před cestou, může si změnit termín.

Nejde jen o covid pas

Papež také zdůraznil, že mu zároveň vadí postoj ministerstva zdravotnictví, které „turistiku pokládá za svého nepřítele a podle toho se k turistům chová i ve svých nařízeních“. Pokud se tento postoj nezmění, bude napětí ve společnosti růst, uvedl. Má na mysli třeba to, jakým způsobem ministerstvo zařazuje jednotlivé země barevně do tabulky podle jejich rizikovosti z hlediska nákazy i jak tato jednotlivá rizika posuzuje.

„Například rozhodnutí o tom, že všechny mimoevropské země dalo do temně rudé, což je velmi riziková destinace, s výjimkou čtyř, které ovšem nepřijímají turisty. Je to jen hra, politika rozhoduje více než samotné zdraví a to je ke škodě,“ uvedl.

Místo letadla a hotelu s polopenzí se rodiče tří dětí rozhodli spoléhat jen na obytnou dodávku. Co zažili, ukazuje jejich kniha (zdroj: ČT24)

Doplnil, že to ale neznamená, že by asociace byla proti tomu, aby ministerstvo takové restrikce zavádělo. „Ovšem za předpokladu, pokud by dokázalo férově posoudit, která země je jak riziková,“ uvedl. Teď podle něho ale rozhodně neplatí, že by se resort rozhodoval na základě konkrétních čísel v jednotlivých zemích.

„Tvrdím to a mohu to tvrdit. Ministerstvo přesně takto odpovědělo soudu na naši žalobu, kterou jsme podali za to, že zařadilo některé země do černé listiny. A ministerstvo odpovědělo, že nemá čas studovat jednotlivé země tak, aby mohlo férově rozhodnout, a proto rozhoduje preventivně a zařazuje je tam automaticky,“ uvedl Papež s tím, že žádná společná pravidla v rámci EU, jak ke třetím zemím v tomto ohledu přistupovat, neexistují.

Mluví tak o nepředvídatelnosti, která dělá potíže jak individuálním cestovatelům, tak cestovním kancelářím, které na to musí reagovat. „A nejen těm, kteří míří do zahraničí, ale i cestovním kancelářím a hoteliérům, kteří přijímají turisty tady u nás. Neexistuje v tuhle chvíli žádné pravidlo, kterého bychom se mohli držet, abychom mohli plánovat příjezdy turistů v blízké budoucnosti,“ dopnil Papež.

Každopádně i podle ekonoma Bartoně platí, že se Češi budou snažit vyjet do zahraničí mnohem více než loni. „Můžeme tedy čekat růst poptávky po zahraniční dovolené i o polovinu vyšší,“ uvedl.

A podle něho domácí poskytovatelé ubytování v Česku mohou být  ,biti' dvakrát. „Odlivem zájmu Čechů, ale i odlivem zájmu zahraničních turistů o tuzemsko. Už asi čtvrt roku v zahraničí neslyší o Česku něco jiného než to, že vedeme světové žebříčky nakažených či obětí, tak určitě v létě nebudeme vést žebříčky cílových destinací,“ dodal.

Trendy Čechů v cestování
Zdroj: Explorio.cz

Přes léto máme už obsazeno, hlásí mnozí ubytovatelé v Česku

Na druhou stranu, už loni zachraňovali domácí turistiku Češi. A navzdory jejich vyššímu zájmu o zahraniční dovolené se zdá, že tak tomu bude také letos. Podle údajů rezervačních portálů a vyhledávačů ubytování je zájem o dovolenou v tuzemsku vyšší než loni, některá místa už jsou přes léto obsazená nebo se blíží naplněnosti kapacity. Přece jen je totiž v této době jednodušší si zajistit dovolenou „doma“ než v zahraničí.

„I přestože zatím nejsou známa data, kdy se otevře, vidíme v průběhu celého dubna značné oživení. Prodeje cestování vzrostly o více než dvojnásobek proti březnu. Taktéž se více než zdvojnásobilo množství hledání termínů a zájem je dokonce vyšší než loni touto dobou, kdy už byl znám plán rozvolňování. Zákazníky nejvíce táhne období prázdnin a neméně atraktivní je i začátek června. Co se týče typu ubytování, tak to již nehraje takovou roli jako v minulosti. Penziony a hotely jsou na tom srovnatelně jako před pandemií,“ konstatuje ředitel portálu Slevomat Ladislav Veselý.

Celkově lze tak podle něho říci, že Češi jsou optimisté a zřejmě se přestali bát. „O tom svědčí mimo jiné i fakt, že zatímco loni byl největší zájem o vouchery nebo nákupy na poslední chvíli, tentokrát lidé plánují s předstihem. A nebojí se již rezervovat konkrétní termíny. V tom je asi nejzásadnější rozdíl proti uplynulému roku,“ dodal.

Velký posun se odehrává aktuálně ale i na poli nabídky. Praze, Karlovým Varům nebo Krumlovu budou stejně jako loni ve velkém chybět zahraniční turisté, což opět podle Veselého přinese tlak na cenu. „Hoteliéři se totiž budou snažit nalákat našince, a proto budou muset reflektovat cenovou politiku,“ vysvětlil Veselý.

Také portál Amazing Places ve svém nedávném průzkumu zjistil, že na léto jsou už menší místa v Česku často obsazená. Největší zájem je podle zakladatele portálu Petra Kotíka o módní ,glamping', který spojuje kempování s komfortem apartmánů. Zavedená místa už jsou v tomto případě plná. U chat a chalup je plně rezervovaných 65 procent, 85 procent jich má obsazeno přes polovinu kapacity. Chalupy si podle Kotíka vybírají nejčastěji rodiny s dětmi.

A vysokou obazenost potvrdil i vyhledávač ubytování a zážitků pro rodiny Explorio.cz, podle kterého se v některých místech momentálně obtížně na červenec a srpen hledá volný termín. Nejžádanější jsou dovolené v Krkonoších, Dolní Moravě, Beskydech, na Lipně a Šumavě. 

Pobyt na chatě za cenu jako u moře

Už loni také narostla poptávka Čechů po koupi nějakého rekreačního objektu, tedy po chatě či chalupě. Podle Kryštofa Kubajka z realitního portálu Videobydleni.cz zhruba o sedmdesát procent. A ani v prvním čtvrletí letošního roku není situace jiná, na jeden objekt jsou to i desítky poptávek. 

„Dlouhodobý trend sledujeme hlavně v tomto roce, kdy i ceny pronájmů chat a chalup rostou exponenciální rychlostí. Je to způsobeno vysokou poptávkou po rekreaci v roce 2021 v České republice,“ konstatuje Kubajko. Potvrzuje, že mnoho majitelů bytů v rekreačních oblastech zároveň přizpůsobuje své nemovitosti na krátkodobý pronájem a že zároveň roste segment pronájmu objektů koncipovaných na pobyt jedné rodiny.

„Mnoho Čechů využilo situaci dát na pronájem svou chatu, chalupu nebo si ji za tímto účelem v posledním roce pořídili. Přestože na serverech nabízejících rekreační objekty pro méně lidí přibylo mnoho nových objektů, není možné pokrýt aktuální poptávku. Lidé chtěli mít jistotu odpočinku a jsou ochotni za rekreační objekty zaplatit stejnou částku, jakou platili před dvěma lety za pobyt u moře,“ souhlasí Štěpán Horník, který v rámci své rodinné firmy teď spravuje tři rekreační objekty v Lužických horách a Krkonoších.

A i on má své kapacity již kompletně obsazené. Potávka na ubytování se mu za poslední rok zvedla o dvacet procent a tomu tak odpovídá i zvýšení cen na následující letní sezonu. 

Chaty a chalupy po Česku jsou cenově o dvacet až čtyřicet procent dražší než v předchozích letech, upozorňuje. A zvýšená poptávka po půjčení lodě nebo hausbótu, případně obytného vozu žene cenu nahoru i v těchto oblastech.

Lidé začali kvůli koronaviru výrazně preferovat místo městského cestovního ruchu ten, který naopak eliminuje možnost potkávat velké množství lidí. „Mám z toho pocit, že se lidi začali bát lidí a snaží se všichni před sebou navzájem schovávat a dovolené budou obrazem toho. Jakoby vznikne návrat do dob minulých, kdy cestování a osobní komunikace s velkým množstvím lidí byly nemožné a jen pro vyšší vrstvu obyvatel,“ dodává Horník.

V kurzu je wellness

A je pravda, že „hladoví“, jako jsou turisté po dovolené, jsou zase majitelé ubytovacích kapacit po svých hostech –⁠ a tak kdo mohl, investoval –⁠ aby jim mohl nabídnout co nejlepší komfort.

Lidé stále více poptávají k pronájmu objekty s vířivkou, koupacím sudem či saunou – je znát, že jim měsíce uzavření různých wellness provozů chybí. A řada majitelů jim takové nabízí, což lze vysledovat například v rámci facebookové skupiny Chaty a chalupy k pronajmutí. 

Horník souhlasí, že lidem saunové světy, vířivky, ale i sportovní hřiště chybí, a tak ti, kdo tohle umí zajistit k pronájmu v objektech po českých horách s případnou nabídkou turistiky a cykloturistiky, mají vyhráno. „Čekací doby na sauny, vířivky a bazény jsou u některých firem tak dlouhé, že majitelé si svou nemovistost vybaví tímto zařízením až v roce 2022,“ podotkl.

Od státu by nyní především uvítal, kdyby rozvolnil podmíny pro ubytovací služby. Totéž žádá i Asociace hotelů a restaurací. Ta tento týden vyzvala ministerstvo zdravotnictví, aby změnilo podmínky pro jejich obnovení.

Nesouhlasí především s tím, že hotely a penziony by podle plánu rozvolňování mohly otevřít až ve čtvrté fázi a jen čtvrtinu kapacity. Hosté by se navíc museli prokázat negativním testem, případně potvrzením, že nemoc covid-19 prodělali nebo jsou proti ní očkovaní. K rychlejšímu otevření hotelů vyzvaly také další organizace z odvětví cestovního ruchu.

Letošní rok by měl být lepší, doufají všichni z oboru

Vzhledem k již relativně dlouhému období, kdy se učíme žít s koronavirem, a postupující vakcinaci obyvatelstva lze očekávat, že letošní dovolenková sezona bude vydařenější než v loňském roce, shodují se zástupci asociací a věří v to jak cestovní kanceláře, tak i analytici.

„Loni počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních v České republice klesl na úroveň 10,778 milionu, což bylo o 51 procent méně než v předešlém roce. Počet zahraničních hostů se snížil na 2,784 milionu, což představovalo meziroční pokles dokonce o astronomických 74 procent,“ připomněl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Na plné zotavení cestovního ruchu si však bude muset nejen Česko podle expertů ještě několik let počkat. „Teprve čas ukáže, kolik odborníků, kteří museli s ohledem na situaci v posledním roce náš obor opustit, se ke své původní práci vrátí. Prokazatelně jsme jeden z nejpostiženějších oborů. Sice můžeme sázet na lásku našich klientů k cestování, ale bez pomoci ze strany státu se rozhodně neobejdeme a restart bude mnohem bolestnější a zabere několik let navíc,“ uvedla viceprezidentka AČCKA.

Aktuální rozpoložení ohledně sektoru cestovního ruchu je viditelné i třeba na akciovém trhu. Zatímco mnohé akciové indexy lámou historické rekordy, akcie spojené s cestovním ruchem se trápí, podotýká Křeček. A týká se to cestovních kanceláří, leteckých společností i výletních lodí.

„Například akcie největší cestovní kanceláře na světě TUI AG se před příchodem pandemie obchodovala zhruba za sedm eur za kus. V průběhu pandemie se dostala pod tři eura a nyní se šplhá k úrovni pěti eur. Je tedy stále hluboce pod předkrizovou úrovní,“ konstatuje. Podobné je to u leteckých společností. Například akcie německé společnosti Lufthansa podle Křečka stále ztrácí zhruba třetinu své původní hodnoty. 

Jak dlouho návrat do „zajetých kolejí“ ještě potrvá, je otázkou. Odborníci se ale shodují, že pokud by došlo k odepsání další letní sezony, mnohé společnosti z oboru by to už nemusely přežít. „Již nyní jsou většinou značně předlužené a nutně potřebují generovat příjmy. V tom jim však stále brání restriktivní opatření, která se liší v různých státech, i nechuť některých turistů cestovat ve stále poněkud nejisté době,“ doplnil Křeček.