Zvýšený zájem turistů o oblíbené tuzemské lokality přináší i problémy. A nejde jen o odpadky

Zvýšený zájem turistů o oblíbené tuzemské lokality přináší i problémy (zdroj: ČT24)

Velká část českých občanů tráví letní dovolenou kvůli koronaviru v tuzemsku. Turisty, už znovu i zahraniční, tak vyhlížejí hoteliéři, majitelé kempů, penzionů i restaurací. Jenže zvýšený zájem o oblíbené lokality přináší i problémy. A nejde jen o nechávání odpadků v přírodě, ale třeba i o snahu přespat a tábořit tam, kde to není legální. Lidé se tak zpravidla snaží vyhnout plným kempům.

Podle ochránců přírody trend přespávání mimo klasická místa začal s nouzovým stavem a obytných aut v lesích od té doby neubývá. Turisté místa na přespání hledají i pomocí mobilních aplikací.

„Omlouvám se, ale přijetím sem jste porušili český zákon a já vám musím dát pokutu. Jestli nesouhlasíte, zavolám policii,“ říká strážce Národního parku České Švýcarsko Miroslav Rybář jednomu švýcarskému páru, který objevil s blížící se půlnocí hluboko v lesích. Pár musí okamžitě všechno sbalit a opustit vnitřní část národního parku.

Řidič dostává pokutu dva tisíce korun. Na místo ho navedla mobilní aplikace, kde se jiní chlubí, že na místě také přespali. Nezmiňuje se o tom, že už jen samotné vjetí do lesa je zakázané.

Na kontrolu strážci vyjížděli už po osmé večer. První v lese odstavené auto našli po pár minutách. „Můžete dostat i pokutu. Maximum je deset tisíc českých korun,“ varuje posádku dalšího auta srážce parku. Turisté totiž v noci také ruší zvířata a po některých zůstává nepořádek.

Někteří lidé v parku parkují třeba na louce, podle nich ale se souhlasem majitele. Jenomže kempování v chráněných oblastech mimo obydlené zóny je v Česku nelegální. Strážci místo v příštích dnech proto prošetřují.

„Někteří poskytovatelé služby navigují návštěvníka do stavu, kdy poruší zákon,“ konstatuje mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Od začátku sezony rozdali tak strážci zdejšího parku pokuty asi za sto tisíc. A další desítky lidí za mírnější porušení pravidel z lesa vykázali.

Potíže hlásí i Šumava

Také Národní park Šumava kvůli porušování zákona posiluje hlídky strážní služby. Ty dohlížejí na chování turistů v nejchráněnějších oblastech. Za porušení zákona o ochraně přírody budou letos rovněž rozdávat vyšší pokuty. Podle vedení parku jsou totiž sankce v řádu stokorun neúčinné. Lidé jezdí na kolech mimo vyznačené stezky nebo se dokonce koupají v ledovcových jezerech.

První hlídka tak vyráží na konrolu oblasti už v devět ráno pod Špičák. K jezerům jdou dopoledne stovky lidí. Řada z nich navíc využívá dopravu vláčkem. První problémy nastávají pět minut poté, co sem strážci přijeli.

Například na hráz Černého jezera mohou cyklisté bez problémů dojet na kole. Dále do rezervace už ale musí pěšky. Ne každý to však respektuje. Nejsou to nicméně jen cyklisté na stezkách pro pěší, ale třeba i zbytky ohniště. Výjimkou není ani koupání v jezerech. To je po celém šumavském parku zakázané.

„Spíš je to v ranních a večerních hodinách, kdy tady není tolik turistů, protože davy spíš lidi odradí od toho, aby do jezera vstupovali. Ale když je potom klidněji, tak to samozřejmě láká,“ vysvětluje vedoucí Strážní a informační služby Národního parku Šumava Adam Diviš.

Hlídky se letos střídají na čtyřech nejatraktivnějších místech. Kromě jezer je to i Březník u Modravy. Tady je několik cest uzavřených kvůli ochraně přírody. Za porušení zákazů budou letos i vyšší pokuty – na místě až deset tisíc korun.

„My jsme to většinou řešili třeba domluvou nebo formou několikasetkorunové pokuty, ale pokuty neřeší problematiku, pořád je to stejné, rok od roku, některé problémy jsou častější,“ říká mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák.

Šumava letos zažívá od prvních prázdninových týdnů rekordní návštěvnost. Kempy jsou plné, některá obytná auta stojí dokonce i na parkovištích v centrech obcí.

Problémem spojeným s turistickým pobytem je samozřejmě i nepořádek. Například v chráněné oblasti Moravský kras dobrovolní strážci při nedávné obchůzce našli kromě odhozených lahví nebo papírů šest pytlů skelné vaty nebo motor z pračky.

Kvůli odpadkům v přírodě vznikají i nejrůznější iniciativy a organizace. Ve světě, stejně jako v Česku, působí například Trash Hero a pořádá i dobrovolnické úklidy. S aktuální výzvou k úklidu pak přišla iniciativa Nejsem prase.

Přemíra odpadků a nevhodné chování zavřely Smetanovou vyhlídku

Leckde už tak majitelům pozemků došla trpělivost. Přemírou odpadků a nevhodným chováním lidí například odůvodnili uzavření známé Smetanovy vyhlídky nedaleko Prahy, což vyvolalo i kritiku na sociálních sítích.

V devatenáctém století podle místní pověsti pohled na meandr Vltavy inspiroval Bedřicha Smetanu, stejně jako v posledních dekádách lákal turisty a fotografy. Až do června. To, že je Smetanova vyhlídka trvale uzavřena, hlásí cedule už u cesty. Dojít lze ještě zhruba půl kilometru. Pak je pozemek obehnán dřevěným plotem. Na jeho konci je k vidění jen nedaleká chata. Dál už se nesmí.

Bariéru na vlastním pozemku postavili právě chataři – zhruba měsíc poté, co se z vyhlídky zřítil jeden návštěvník. Na jaře sem podle nich chodily stovky lidí denně a nechávali za sebou odpadky.

„Bohužel to je zavřené a vůbec nevíme, co sem tam děje, jestli tam spadla skála, tak jsme to přerušili a jdeme jenom kolem,“ říká jedna z návštěvnic, Markéta Straková.

Nový plot ještě není dokončený. Už ho ale řeší stavební úřad a také odbor životního prostředí. „Spáchali přestupek, je to černá stavba. Bude ji nutné odstranit a zaplatit pokutu. Ale šetření ještě není u konce,“ citoval Deník N Martina Pařízka z odboru životního prostředí Benešov.

Kromě cesty k vyhlídce totiž majitelé přehradili také les, a ty jsou ze zákona volně přístupné. Přes pozemek navíc vede migrační koridor pro zvěř.

Sněžku hlídají sítě

A u Sněžky zase strážci Krkonošského národního parku umístili sítě. Jak uvedl redaktor České televize Erik Knajfl, je jich přes 350 metrů. Lidé totiž často překračovali řetězy a vstupovali do nejcennější lokality parku. Vrchol Sněžky každý den navštíví až pět tisíc lidí.

Podle náměstka ředitele Správy KRNAP Jakuba Kašpara se ale ukazuje, že se problém trochu posunuje. „Protože se nám množí případy, kdy lidé sice nepřelézají sítě, ale v těch úsecích, kde už není vedle cesty síť, tak opět přestávají respektovat to, že jsou v jádrové zóně parku a že se v této zóně nesmí chodit mimo značené cesty,“ vysvětluje.

Ulevit nejcennějším koutům české přírody se chystá ministerstvo životního prostředí. Se správou Krkonošského národního parku uvažuje o zavedení povinných rezervací – třeba pro cesty k prameni Labe nebo na Sněžku.