Kreml dal najevo, že hodlá reagovat na případné posilování NATO kolem Ukrajiny

Napětí mezi Ukrajinou a Ruskem sílí (zdroj: ČT24)

Rusko hodlá učinit dodatečné kroky k zajištění své bezpečnosti v případě posilování vojsk Severoatlantické aliance kolem Ukrajiny. Podle agentury TASS to v pátek řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, a to v souvislosti se zvýšeným napětím v oblasti Donbasu ovládané proruskými separatisty. Americký prezident Joe Biden pak v telefonátu s hlavou ukrajinského státu ujistil o silné podpoře, kterou Spojené státy Ukrajině poskytují.

Mluvčí ukrajinského prezidenta Roman Mašovec v pátek předtím podle médií řekl, že členské státy Aliance sousedící s Ukrajinou by měly zvýšit bojovou pohotovost. Narážel tím na zprávy o pohybu ruských vojsk podél ukrajinských hranic. Znepokojení nad ruskými aktivitami v této oblasti ve čtvrtek podle agentury Reuters vyjádřilo i NATO. 

Peskov ve čtvrtek znepokojení vyvolané těmito přesuny odmítl. Prohlásil, že mají za cíl jen zajistit bezpečnost Ruska a „pro nikoho nepředstavují hrozbu“. Podle některých pozorovatelů ale nejspíš jde o snahu zastrašit Kyjev od případné akce proti donbaským separatistům, kteří se toho obávají.

Před posilováním NATO kolem Ukrajiny v pátek Peskov varoval. „Takový vývoj scénáře by jednoznačně vedl k dalšímu růstu napětí v blízkosti ruských hranic. To samozřejmě vyžaduje od ruské strany dodatečná opatření k zajištění její bezpečnosti,“ citoval vyjádření mluvčího Kremlu TASS.

„Naše rétorika (ohledně Donbasu) je naprosto konstruktivní,“ řekl také Peskov. Situaci na dělicí linii mezi kyjevskými silami a vzbouřenci označil za „velmi děsivou“, přičemž ukrajinské síly obvinil z nikoli jednotlivých, nýbrž mnohočetných provokací.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj si v pátek podle agentury AP poprvé telefonoval se svým americkým protějškem Bidenem, zabývali se mimo jiné situací na východě Ukrajiny. Biden ho podle prohlášení Bílého domu ujistil o „neochvějné podpoře Spojených států ohledně suverenity a územní celistvosti Ukrajiny navzdory pokračující ruské agresi na Donbase a Krymu“. Zelenskyj na Twitteru Spojeným státům za podporu poděkoval.