Čína schválila reformu volebního systému v Hongkongu, upevní dohled Pekingu

Stálý výbor, vrcholný orgán čínského parlamentu, schválil reformu volebního systému v Hongkongu. Změny povedou k upevnění kontroly Pekingu nad velkoměstem, uvedla BBC s odvoláním na čínská státní média. Podle kritiků reforma odstraní z hongkongského parlamentu veškerou opozici.

Chystané změny poprvé na začátku března oznámil místopředseda stálého výboru, týkají se zejména hongkongských parlamentních voleb. Plán změn už dříve v březnu schválilo plenární zasedání čínského parlamentu, nyní ho potvrdil i vrcholný rozhodovací orgán země, Stálý výbor. V obou případech prošly změny jednomyslně.

Cílem reformy je zajistit, aby o mandát mohli usilovat pouze „patriotičtí“ zástupci. Kandidáti na poslance tak budou prověřováni, zda jsou dostatečně loajální k pevninské Číně, píše BBC

Podle dosavadních pravidel polovinu ze sedmdesáti hongkongských poslanců volili přímo voliči, druhou polovinu jmenovaly profesní a zájmové skupiny, které jsou tradičně nakloněné Pekingu. Podle odsouhlasených změn bude nyní počet křesel v hongkongském parlamentu zvýšen na devadeseát, z nichž voliči budou vybírat jen dvacet.

Volební výbor, který dosud nominoval kandidáty při volbách nejvyššího představitele (správce) Hongkongu, bude vybírat dalších čtyřicet zastupitelů. Počet členů výboru, kteří jsou většinou věrni komunistické vládě v Pekingu, se navíc zvýší z dvanácti set na patnáct set.

EU a USA: Přímý útok na demokracii a autonomii Hongkongu

Hongkongský list South China Morning Post (SCMP) změny označil za „drakonické“. Oznámení Číny dříve kritizovala Evropská unie či Spojené státy, podle nichž jsou přímým útokem na hongkongskou demokracii a autonomii. 

Jedná se o největší změny v politickém systému Hongkongu od roku 1997, kdy se město vrátilo pod čínskou správu, píše agentura Reuters. Peking se při převzetí bývalé britské kolonie zavázal, že bude město po dobu 50 let spravovat podle principu jedna země, dva systémy. Ten měl Hongkongu oproti pevninské Číně zaručit určité svobody, které však Peking svými kroky v posledních letech omezuje.