Zlaté glóby putují do Země nomádů a za Boratem. In memoriam získal cenu herec Boseman

Události: Celebrity přebíraly Zlaté glóby i z hotelu v Praze (zdroj: ČT24)

Zlatý glóbus za nejlepší filmové drama vyhrál snímek Země nomádů režisérky Chloé Zhaoové, která si odnesla také ocenění za nejlepší režii.  V kategorii komedie či muzikálu získal ocenění druhý díl filmu Borat. Za roli ve snímku Ma Rainey – matka blues dostal posmrtně cenu za nejlepšího herce Chadwick Boseman. Televizní tvorbu ovládl seriál Koruna.

Road movie Země nomádů porazilo favorizovaný snímek Mank režiséra Davida Finchera. „Mezi dramaty jsme sledovali velmi vyrovnaný souboj, překvapivě bez Nolanova Tenetu,“ souhlasí vedoucí kulturní redakce ČT Tereza Willoughby. „Vítězství Země nomádů je příběhem moderních kočovníků v Americe, který je vyprávěný skrze ovdovělou šedesátnici v podání skvělé herečky Frances McDormandové,“ doplnila.

Zhaoová se stala teprve druhou ženou, která vyhrála nejlepší režii. Před ní stejného úspěchu dosáhla v roce 1983 Barbra Streisandová. „Navíc je to vůbec první žena asijského původu, která tuto cenu dostala,“ upozorňuje Willoughby.

„Zamilovala jsem se do tvorby filmů a vyprávění příběhů, protože nám to dává šanci smát se a plakat společně, učit se od sebe a projevit navzájem soucit,“ řekla Zhaoová ve vítězném projevu.

Dvě ceny pro Borata

Dva glóby si odnáší pokračování snímku Borat. Vedle vítězství v kategorii komedie či muzikál zíkal cenu také Sacha Baron Cohen za nejlepší herecký výkon v komedii. Cohen si, stejně jako jeho postava svérázého kazažského reportéra, nebral servítky. Poděkoval Asociaci zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA), jejíž členové tvoří porotu. Cohen zahraniční tisk označil přívlastkem „celý bělošský“ s odkazem na fakt, že organizace nemá v současnosti zástupce černé pleti.

Cenu pro nejlepší herečku v dramatu si odnáší Andra Dayová za ztvárnění zpěvačky Billie Holidayové v době, kdy se o ni zajímal úřad pro narkotika. Mezi komediálními herečkami zaujala nejvíce Rosamund Pikeová z komedie Jako v bavlnce o pečovatelce, která se snaží své klienty ovládnout. 

Boseman získal cenu in memoriam, Mank neuspěl

Nejlepším hercem v dramatu byl zvolen in memoriam Chadwick Boseman, který loni ve 43 letech podlehl rakovině. Porotu zaujal hereckým výkonem ve filmu o bluesové zpěvačce z první poloviny dvacátého století Ma Rainey – matka blues. Boseman tak posmrtně získal první velké ocenění. „Projev jeho ženy, který přednesla na předávání, byl jedním z nejemocionálnějších momentů večera,“ domnívá se Willoughby.

Chadwick Boseman získal in memoriam Zlatý glóbus za nejlepší hlavní herecký výkon v dramatu
Zdroj: Reuters

Dvě ceny vyhrál i animovaný film Soul, vedle vítězství ve své kategorii v něm také zní nejlepší hudba. Naopak Mank režiséra Davida Finchera o dvorním scenáristovi Orsona Wellese neproměnil ani jednu ze šesti nominací.

Z cizojazyčných snímků vynikl podle porotců nejvíce Minari od Leea Isaaca Chunga. „Je sice o korejských přistěhovalcích, ale je natočený v plně americké produkci a navíc se odehrává ve Spojených státech,“ podotýká Willoughby, že ne u všech se vítězství tohoto filmu setkalo s pochopením.

Televizním počinům kraluje Koruna

Čtyři ceny patří seriálu Koruna. Hraný příběh z prostředí britské královské rodiny byl vyhlášen nejlepším televizním dramatem. Další tři ocenění směřovaly k hercům: Emmě Corrinové, tedy seriálové princezně Dianě, Joshi O'Connorovi, který hraje prince Charlese, a Gillian Andersonové za ztvárnění premiérky Margaret Thatcherové. Andersonová se o vítězství dozvěděla v hotelovém pokoji v Praze. V Česku totiž v těchto dnech natáčí film z druhé světové války White Bird: A Wonder Story v režii Marca Forstera.

Z televizních počinů při vyhlašování cen došlo také na seriály Sekerka, Dámský gambit nebo komediální Schittt's Creek.

„Večer byl velkým vítězstvím streamovacích platforem. Například Netflix dostal deset cen, hned za ním Disney nebo Amazon. Je to logické, premiéry se konaly on-line, lidé sledovali filmy z velké části doma,“ poznamenává Willoughby.

Ve večerní róbě před počítačem

Pandemie covidu-19 poznamenala i podobu ceremoniálu. Předávání Zlatých glóbů bylo první velkou akcí tohoto druhu v letošním roce. Virtuální galavečer moderovaly komičky Tina Feyová a Amy Poehlerová, a to na dálku, jedna z Hollywoodu, druhá z New Yorku.

On-line předávání Zlatých glóbů (cena za vedlejší roli pro Jodie Fosterovou v dramatu Mauritánec)
Zdroj: AP/NBC/ČTK

„Mohli jsme nahlédnout do soukromí celebrit, protože nominovaní a předávající se propojovali přes vzdálený přístup. Jak poznamenala Rosamund Pikeová, je pro ni trochu legrační, že je nastrojená ve večerní róbě sama před počítačem. Jiní, jako například Jodie Fosterová, se ukázali spíše v domácím oblečení,“ popsala atmosféru předávání Willoughby.

Ceremoniál tak podle ní přinesl obrázek, který je typický pro uplynulé měsíce, kdy lidé jsou doma a propojují se spíše on-line. Zlaté glóby zrušily pochopitelně i červený koberec a místo nepřítomných celebrit pozvaly do publika hasiče a záchranáře. Za přísných zdravotních opatření.