Odešel Chadwick Boseman, filmový Black Panther i James Brown

Zemřel americký herec Chadwick Boseman. Představitel komiksového hrdiny Black Panthera nebo zpěváka Jamese Browna ve věku 43 let podlehl rakovině.

Role černošského superhrdiny ve filmu Black Panther Bosemana celosvětově proslavila. Snímek studia Marvel měl premiéru v roce 2018 a během  necelého měsíce po uvedení do kin utržil více než miliardu dolarů (přes 22 miliard korun).

O čtyři roky dříve na sebe upozornil v životopisném dramatu Get On Up – Příběh Jamese Browna. Na plátně se proměnil v kontroverzní osobnost funkové a soulové hudby. 

Velkou filmovou příležitostí pro něho ale bylo ještě předtím drama 42, které v roce 2013 natočil Brian Helgeland. Šlo také o životopisný snímek, Boseman v něm ztvárnil po boku Harrisona Forda Jackieho Robinsona, prvního hráče černé pleti v nejvyšší americké baseballové soutěži MLB.

Kromě těchto rolí se objevil i v televizních seriálech Kriminálka New York, Anatomie lži nebo Odložené případy. 

Boseman oživil historii svým ztvárněním černošských osobností, ocenil po oznámení Bosemanova úmrtí nejstarší syn Martina Luthera Kinga. „Byla to jemná duše a výborný umělec, který s námi zůstane navždy díky svým ikonickým výkonům, které podal během své krátké, ale zářné kariéry,“ nepochybuje Bosemanův herecký kolega Denzel Washington.