Nolanovo sci-fi Tenet pomůže zachránit svět a možná i kina

Nolanův Tenet je testem pro kina (zdroj: ČT24)

První novinkou velkého hollywoodského studia, která vstupuje od začátku koronavirové pandemie do široké distribuce, je sci-fi film Tenet. Snímek v režii a podle scénáře Christophera Nolana má 27. srpna premiéru i v českých kinech. Diváci ve Spojených státech ho uvidí až o týden později. Titul oceňovaného filmaře by mohl přivést lidi opět do biografů.

Nolan se po válečném Dunkerku vrací k Počátku, příběh opět staví na myšlenkách o čase a o tom, jak ho prožíváme. V časoprostoru, pro který neplatí zavedená pravidla, nechává své hrdiny bojovat o záchranu světa. 

Natočením Tenetu si prý splnil svůj sen režírovat film o špionech. „Na špionských filmech jsem vyrostl a považuji je za velmi vzrušující druh fikce. Nechtěl jsem se však do takového díla pustit, dokud jsem si nebyl jistý, že do něj mohu vložit něco neotřelého, nového. Nejjednodušším způsobem, jak náš přístup k věci vysvětlit, je, že čím je Počátek pro žánr filmů o loupežích, tím se Tenet snaží být pro žánr snímků o špionech,“ upozorňuje filmař. 

John David Washington proti Kennethu Branaghovi

Tenet je jméno tajné organizace, do níž vstoupí hlavní hrdina, známý pouze pod jménem Protagonista. Zahrál si ho John David Washington. „Nikdy před tím jsem nic podobného nečetl ani neviděl. Ani já, ani kdokoliv jiný. Chris skrz Protagonistu bez okolků nabourává to, co chápeme jako fyziku času,“ oceňuje herec.

Po boku Protagonisty stojí Robert Pattinson. Naopak zlomyslného antagonistu ztvárnil Kenneth Branagh. „Z Tenetu vám budou vstávat vlasy na hlavě. Jde o velmi napínavý thriller,“ slibuje.

Tenet je test i pro ostatní filmová studia

Nejen hrdinové jeho filmu, ale i Nolan má zásadní misi – po pandemii vrátit lidi do kin. Dosud nezájmem diváků netrpěl, ať už točil sci-fi, válečné drama, nebo komiksovou trilogii. „Tenet je velkým testem. Pokud ostatní konkurenti Warner Bros. uvidí, že se uchytil, budou pokračovat v nasazování svých filmů podle plánu. V případě neúspěchu se může na podzim stát cokoliv,“ uvědomuje si Jan Bradáč, ředitel distribuční společnosti Falcon a sítě multikin CineStar.

Uvedení do kin mají odloženo z velkých „bijáků“ například nový James Bond nebo pokračování Top Gunu. Kinařům a distributorům by i tyto tituly mohly pomoci snížit ztráty posledních měsíců. „Propad návštěvnosti je obrovský. Za první pololetí roku 2020 jsme více než pod polovinou loňského výkonu,“ uvádí například ředitel Bontonfilmu Martin Palán. 

Na některé očekávané filmy si diváci ani vstupenku koupit nemohli, objevily se rovnou na placených digitálních platformách. „Určitě budeme v budoucnu vídat více filmů v digitální distribuci, ale kino nikdy nezemře,“ předpokládá Palán.

Pandemii ovšem nepřežily digitální nosiče. Bontonfilm ukončil jejich výrobu a v budoucnu bude na discích vydávat jen mimořádně zajímavé tituly.