Neshody kolem rybolovu bude těžké překonat, prohlásila po hovoru s Johnsonem šéfka Komise

Značné rozpory v otázce rybolovu bude složité překlenout, oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová po telefonickém rozhovoru s britským premiérem Borisem Johnsonem. V některých oblastech prý došlo k významnému progresu. Podle Johnsonovy kanceláře je situace kolem rozhovorů nadále „vážná“, britský vyjednavač David Frost mluví o zablokování rozhovorů.

Evropský parlament ve čtvrtek předeslal, že případnou dohodu s Británií schválí jen v případě, že bude hotova do nedělního večera. Souhlas Evropského i britského parlamentu je potřebný pro to, aby dohoda vstoupila v platnost.

Johnsonova kancelář k telefonátu s von der Leyenovou uvedla, že jednání se nacházejí „ve vážném stavu“ a že dohody nelze dosáhnout, pokud blok „významně nezmění svou pozici“, informuje agentura Reuters. „(Johnson) řekl, že pokud nelze dosáhnout dohody, Spojené království a EU se rozejdou jako přátelé a Spojené království bude s EU obchodovat za stejných podmínek jako Austrálie,“ konstatovala kancelář britského ministerského předsedy.

Podle unijních činitelů se EU a Británie přiblížily shodě v otázce státní podpory firem, největší překážkou však jsou stále bezvýsledné debaty o právu na rybolov v britských vodách. Obě strany se shodují na tom, že přetrvávají místa, v nichž je nutné najít shodu, přičemž není jisté, zda některá udělá krok vstřícný natolik, že by otevřel cestu k průlomu v jednáních.

Hlavní britský vyjednavač David Frost označil situaci za velmi vážnou. Progres v rozhovorech je podle něj zablokovaný a dochází čas.

Británie z Unie vystoupila na konci letošního ledna. Do konce roku ale trvá přechodné období, kdy je nutné doladit všechny zbývající otázky, zejména obchodní vztahy. Pokud se sedmadvacítka evropských zemí do konce letošního roku s Británií nedomluví na uspořádání budoucích obchodních vztahů, zkomplikují od ledna obchod přes Lamanšský průliv cla a kvóty.