Trumpův tým chce oficiálně zpochybnit Bidenovo vítězství. Kdy bude nejpozději rozhodnuto?

Události: Trumpův tým připravuje žaloby, Biden se pouští do práce (zdroj: ČT24)

Kolotoč právních bitev kolem prezidentských voleb v USA se pravděpodobně roztočí naplno. Tým úřadujícího prezidenta Donalda Trumpa totiž ohlásil, že během pondělí seznámí veřejnost s tím, kde bude sčítání hlasů žalovat a co chce konkrétně  změnit. Jak dlouho bude „souboj“ o Bílý dům pokračovat? Kdy nejpozději bude rozhodnuto?

„Doufejme, že Trumpův tým ukáže důkazy, s nimiž půjde k soudu, aby bylo poprvé jasné, na co si vlastně stěžuje a čím to dokládá,“ informoval zpravodaj České televize v USA David Miřejovský. 

Faktem nicméně zůstává, že stávajícího prezidenta zrazují od četných žalob i členové Republikánské strany. „Někteří říkají, že by měl uznat porážku a pogratulovat vítěznému vyzyvateli Joeu Bidenovi.“

„Senátoři Lindsey Graham, Ted Cruz nebo Mitch McConnell však za ním naopak stojí a volají po tom, že pokud má jeho právní tým jasné důkazy o zfalšování voleb, soudit se musí,“ dodal Miřejovský. Také lídr republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell uvedl, že Trump má plné právo nechat prošetřit „nesrovnalosti“ při hlasování a zvážit právní kroky.

Zpravodaj ČT v USA Miřejovský: Nejpozději do 8. prosince by mělo být jasno (zdroj: ČT)

Klíčové datum je 8. prosinec

Válka právníků nejspíše v dohledné době vypukne naplno, ale americká legislativa hovoří jasně – výsledek voleb ve všech 50 státech a hlavním městě Washingtonu by měl být oznámen nejpozději do 8. prosince.

„Poté má následovat volba sněmu volitelů, který určí, kdo bude příštím prezidentem, a v lednu ji na svém prvním zasedání ratifikuje Sněmovna reprezentantů,“ zakončil Miřejovský s odkazem, že inaugurace nového prezidenta USA proběhne 20. ledna.

Čína i Rusko počkají na oficiální výsledek

Přestože řada státníků včetně českého prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše (ANO) už poblahopřála Bidenovi k vítězství, čínský prezident Si Ťin-pching tento krok prozatím odložil.

„Zaznamenali jsme, že Joe Biden vyhlásil vítězství. Chápeme, že o výsledku prezidentských voleb se rozhodne v souladu s americkými zákony a procedurami,“ odpověděl mluvčí čínské diplomacie Wang Wen-pin na dotaz, zda prezident Si pogratuluje Bidenovi k vítězství.

Gratulace Bidenovi zatím nepřišly ani od severokorejského vůdce Kim Čong-una, tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, brazilského prezidenta Jaira Bolsonara nebo ruského prezidenta Vladimira Putina.

Putinův mluvčí Dmitrij Peskov oznámil, že je s komentářem lepší počkat na oficiální výsledek hlasování. Dodal, že Putin je připraven jednat s jakýmkoli americkým prezidentem. „V každém případě doufáme, že s příštím prezidentem USA se podaří navázat dialog a společně se dohodnout na způsobech normalizace našich bilaterálních vztahů,“ uvedl Peskov.

„Tím spíše, že značná část těchto dvoustranných vztahů se z hlediska stability a bezpečnosti netýká jen našich dvou zemí, ale fakticky celého světa,“ dodal.

Merkelová slíbila větší díl odpovědnosti za vztahy s USA

Bidenovi naopak opět poblahopřála německá kancléřka Angela Merkelová a vyzvala k většímu zapojení Německa a Evropy do péče o vzájemné transatlantické vztahy.

Požadavky USA, aby se Evropa více starala, jsou podle ní oprávněné.

„Německo-americké přátelství je společným pokladem,“ prohlásila s tím, že Německo si moc dobře uvědomuje, jak významnou roli USA sehrály v tamější demokracii. „Víme, a to právem, že musíme převzít větší díl odpovědnosti,“ dodala.

Kamalu Harrisovou, která se může stát první ženou ve viceprezidentském úřadu, označila Merkelová za inspiraci pro miliony Američanů.

WSJ: Šéfové firem stojí za Bidenem

Pokud bude Bidenovo vítězství oficiálně potvrzeno, s blahopřáním pravděpodobně přispěchají i šéfové amerických podniků.

Od rodáka ze Scrantonu si totiž slibují větší předvídatelnost, méně nečekaných rozhodnutí. Chtějí také, aby se Biden hned na začátku zaměřil na boj s pandemií způsobenou šířením nového koronaviru. Napsal to ekonomický list The Wall Street Journal (WSJ). 

Mnoho ředitelů vidí Bidena v otázkách byznysu jako centristu a v dalších čtyřech letech očekávají klidnější, veřejně méně turbulentní vztahy. A to i přesto, že s administrativou nebudou vždy souhlasit. To bude zřejmě hlavní změna proti předchozímu období, kdy šéfové firem dostali od vlády téměř vše, o co si řekli.

Prostředky pro přípravný tým blokuje úřednice

Cestu Joea Bidena do Bílého domu může nečekaně zkomplikovat ještě jedna postava – úřednice jmenovaná administrativou Donalda Trumpa. Ta totiž odmítá podepsat dopis umožňující Bidenovi formálně zahájit přípravy převzetí úřadu, patrně proto, že Trump dosud porážku neuznal, napsal americký list The Washington Post.

Veřejnosti málo známá nezávislá vládní agentura – Správa obecných služeb (GSA) – zodpovídá za zpracování dokumentů, které zajišťují přípravnému týmu zvoleného prezidenta přístup k vládním úředníkům, finance a kancelářské prostory. Trumpem jmenovaná šéfka GSA Emily Murphyová však tento proces nezahájila a podle agentury AP neupřesnila, kdy tak učiní. Nejasnosti v této otázce vyvolávají spekulace, zda Trump, který volební porážku dosud veřejně neuznal a tvrdí, že mu volby byly ukradeny, hodlá blokovat snahy demokratů sestavit vládu, píše AP.

Právník Robert C. MacKichan mladší, který byl hlavním právním poradcem GSA za vlády prezidenta Ronalda Reagana a George Bushe staršího, se však domnívá, že na podepsání potřebného dopisu je příliš brzy. Poukázal přitom na skutečnost, že výsledek zatím nepotvrdil sbor volitelů, který hlasuje v prosinci.

Podle zpravodajského webu BBC však GSA nově zvoleného prezidenta od 60. let potvrzovala vždy do několika hodin a maximálně den poté, co výsledek hlasování na základě projekcí vyhlásila média. Příprava na převzetí úřadu je navíc letos velmi naléhavou záležitostí zejména kvůli trvající pandemii, která bude od nové vlády vyžadovat rychlou reakci.