Rusko chce být u německého vyšetřování otravy Navalného

Ruské ministerstvo vnitra se chystá požádat německé úřady o povolení účastnit se tamního vyšetřování případu Alexeje Navalného. Ruský opoziční politik byl v Berlíně hospitalizován poté, co byl podle německých expertů otráven. Moskva odmítá, že by byl Navalnyj otráven v Rusku. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedl, že společný postoj Evropské unie k případu bude důležitý pro jednání o bilaterálních problémech mezi Prahou a Moskvou.

O úmyslu ruského ministerstva vnitra informovala ruská státní agentura TASS. Úřad podle ní sdělil, že v souvislosti s informacemi o probuzení Navalného z kómatu připravuje pro německé úřady žádost o povolení účasti ruských vyšetřovatelů a experta při německém vyšetřování případu.

Přední kritik ruského prezidenta Vladimira Putina zkolaboval 20. srpna v letadle, jímž se vracel ze Sibiře do Moskvy. V bezvědomí byl nejprve ošetřován v Omsku. Po mezinárodním tlaku a naléhání rodiny byl přepraven na berlínskou kliniku Charité. Tam testy v těle Navalného objevily stopy otravy.

Později německá vláda po rozborech v armádní laboratoři oznámila, že politik byl otráven nervově paralytickou látkou ze skupiny novičok, kterou vyvíjel někdejší Sovětský svaz.

Moskva ale stále odmítá, že byl Navalnyj otráven v Rusku. Odvolává se přitom na informace od lékařů v Omsku, kteří tvrdí, že jejich laboratorní testy neprokázaly žádnou otravu ani přítomnost toxických látek.

Rusové hledají ženu, která Navalného doprovázela

Ruské ministerstvo vnitra také oznámilo, že ruští vyšetřovatelé hledají Marinu Pevčichovou, která byla mezi šesti lidmi doprovázejícími Navalného při jeho cestě po Sibiři. Zatímco pět ostatních vyšetřovatelé vyslechli, tato žena se výpovědi 20. srpna vyhnula.

Hledaná žena, která trvale žije ve Velké Británii, pak 22. srpna odletěla do Německa. Kde se nyní nachází, se zjišťuje, uvedly ruské úřady.

Petříček: Pozice EU ohledně Navalného bude klíčová pro naše bilaterální jednání

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) prohlásil, že další postup České republiky v bilaterálních vztazích s Ruskem se bude odvíjet od evropské pozice k Navalného případu. Šéf české diplomacie to uvedl v reakci na výtku mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové, že Praha podmiňuje konzultace s Ruskem o řešení problémů ve dvoustranných vztazích právě situací kolem Navalného.

„Bohužel ruská strana se opět uchyluje k diplomacii přes média a sociální sítě. Už začátkem září jsem řekl, že zahájení konzultací s ruskou stranou se odkládá s ohledem na povolební atmosféru v Bělorusku. Zároveň jsem řekl, že ačkoliv konzultace mezi ČR a Ruskem jsou bilaterální záležitostí, zjištění ohledně stavu pana Navalného jsou natolik závažná, že nemůžeme vyloučit, že se dotknou i našich konzultací,“ uvedl Petříček.

„Všemu ale bude předcházet rozhodnutí celé EU. Nyní nemůžu předjímat, na čem se s evropskými partnery dohodneme. Takže v tuto chvíli platí, že nejdříve se zformuluje evropská pozice a od ní se pak bude odvíjet náš další postup v bilaterálních vztazích,“ dodal.

Ruská mluvčí uvedla, že Praha opakovaně hovoří o zájmu zahájit konzultace s Moskvou. „Přitom podniká vůči Rusku kroky, které nijak nepřispívají k navázání normálního, zdravého a konstruktivního dialogu. Nyní české ministerstvo zahraničí začalo klást podmínky pro rozhovor s námi: tu je to situace v Bělorusku, tu situace s ruským občanem. Co to všechno má společného s dvoustrannou součinností? Odpověď je prostá: Nic,“ prohlásila Zacharovová.

„Je samozřejmě politováníhodné, že se Praha snaží prezentovat svou vlastní neochotu k otevřenému profesionálnímu jednání jako údajnou neochotu Ruska obnovit komunikaci,“ zdůraznila podle ruské státní agentury RIA Novosti mluvčí ruské diplomacie.

Zacharovová reagovala na nedávný Petříčkův rozhovor v Deníku N, v němž ministr uvedl, že situaci kolem Navalného bude ČR řešit v rámci EU. „Ačkoliv konzultace jsou bilaterální záležitostí a situaci ohledně stavu pana Navalného budeme řešit v rámci Evropské unie, jde o natolik závažnou zprávu, že ji samozřejmě zohledníme i v pokračování příprav na tyto konzultace, které nebyly doposud zahájeny,“ poznamenal ministr. Nic konkrétnějšího neřekl s poukazem na to, že s evropskými kolegy teprve jedná o dalším postupu.