Otravu Navalného způsobila látka ze skupiny novičok, tvrdí německá vláda

Události: Otravu Navalného způsobil novičok, tvrdí Berlín (zdroj: ČT24)

K otravě ruského opozičního vůdce Alexeje Navalného byla nade vší pochybnost použita nervově paralytická látka ze skupiny novičok. V prohlášení, které zveřejnil mluvčí kancléřky Angely Merkelové, to ve středu oznámila německá vláda. Berlín chce v případu postupovat společně s Evropskou unií i Severoatlantickou aliancí a od Moskvy požaduje neodkladné vysvětlení.

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov uvedl, že Kreml informaci o otravě Navalného z Německa nedostal. „Ne, taková informace nám nebyla sdělena,“ odpověděl mluvčí na otázku, zda Kreml o těchto závěrech ví.

Ruští vyšetřovatelé v této souvislosti zopakovali, že žádné stopy po otravě v těle Navalného nenašli. „Podle výsledků několika expertíz provedených v rámci předběžného vyšetřování žádné jedovaté, toxické ani silně působící látky v organismu ani ve věcech Navalného nebyly zjištěny,“ citoval TASS vyjádření nejmenovaného činitele ruské vlády.

Tento zdroj také dodal, že Navalnému byla stanovena diagnóza „porucha metabolismu sacharidů provázená pankreatitidou (zánět slinivky břišní)“. Ruské ministerstvo zahraničí v souvislosti s informací z Berlína podle agentury TASS sdělilo, že ruská generální prokuratura stále čeká odpověď na svou žádost zaslanou 27. srpna německé justici o právní pomoc.

Berlín si předvolá ruského velvyslance

Ta se týkala poskytnutí důkazů k první diagnóze otravy stanovené lékaři berlínské kliniky Charité, kam byl Navalnyj předminulý víkend přepraven. Berlín si kvůli novým zjištěním rovněž předvolal k naléhavému rozhovoru ruského velvyslance, oznámil ve středu německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Byla mu opět sdělena důrazná žádost německé vlády o plné a zcela transparentní objasnění pozadí nyní prokazatelné otravy Alexeje Navalného,“ dodal.

Moskva ve středu večer uvedla, že předvolaný ruský velvyslanec v Berlíně od německého ministerstva zahraničí nedostal žádné důkazy svědčící o otravě Navalného. Podle agentury TASS to řekla mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová. „Žádná fakta, žádná data, žádné vzorce, žádné materiály, žádné reference. Naprosto nic,“ uvedla mluvčí. 

Navalnyj se léčí na berlínské klinice Charité, kam byl minulý měsíc v bezvědomí dopraven s příznaky otravy z Ruska. „Na popud berlínské kliniky provedla toxikologický rozbor vzorků od Alexeje Navalného zvláštní laboratoř německé armády. Zde byla nade vší pochybnost zjištěna nervově paralytická látka ze skupiny novičok,“ sdělila německá vláda.

Berlín považuje za děsivé, že se Navalnyj stal v Rusku obětí chemického útoku. „Spolková vláda útok co nejostřeji odsuzuje. Od ruské vlády je požadováno neodkladné vysvětlení této události,“ sdělila německá vláda.

Kabinet rovněž oznámil, že německé ministerstvo zahraničí o výsledku laboratorních testů vyrozumí ruského velvyslance a že věc i další postup projedná s partnery v Evropské unii a NATO. Poradit se chce o „odpovídající společné reakci“. Německá vláda se hodlá obrátit také na Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW).

O případu ve středu jednala německá kancléřka Angela Merkelová s Maasem, ministrem vnitra Horstem Seehoferem, ministryní spravedlnosti Christine Lambrechtovou a ministryní obrany Annegret Krampovou-Karrenbauerovou. Přítomen byl i šéf kancléřského úřadu Helge Braun.

Český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček (ČSSD) ve středu označil zprávy o otravě Navalného novičokem za znepokojivé. „Okolnosti je nutné vyšetřit, další postup chce ČR koordinovat s EU a NATO,“ uvedl.

Zdravotní stav Navalného se zlepšuje

O výsledku rozborů z vojenské laboratoře byla ještě před zveřejněním prohlášení informována manželka Navalného a také lékaři, kteří o ruského opozičníka pečují. Jeho zdravotní stav se podle posledních dostupných zpráv sice zlepšuje, zůstává ale vážný.

„Je třeba počítat s delším průběhem onemocnění. Nadále nelze vyloučit dlouhodobé následky těžké otravy,“ informovala nemocnice. Pacient je stále na jednotce intenzivní péče a je napojený na plicní ventilaci.

„Příznaky utlumení cholinesterázy vyvolané prokázanou otravou jsou stále více na ústupu. Důvodem je postupná regenerace aktivity cholinesterázy,“ sdělila rovněž klinika k aktuálnímu zdravotnímu stavu Navalného.

Ačkoli ruští lékaři, kteří se o Navalného starali, otravu odmítli a poukázali na možné problémy s metabolismem, laboratorní testy po převozu do Německa stopy otravy našly. Charité k tomu uvedla, že byly zjištěny nálezy nasvědčují intoxikaci látkou brzdící účinek cholinesterázy, což je enzym, který je klíčový při přenosu nervových impulzů v organismu. Konkrétní látku ale Charité neurčila.

  • Jedná se o nervově paralytickou látku.
  • Má podobu jemného prášku (může existovat i v kapalné nebo plynné formě).
  • Byl vyvíjen v Sovětském svazu od 70. let 20. století.
  • Je takzvanou binární zbraní (z neškodných látek vzniká jed až těsně před použitím).
  • Je 8x účinnější než bojový plyn VX (použitý při otravě bratra severokorejského prezidenta).

O tom, že by to mohl být novičok, začala média spekulovat brzy po oznámení berlínské kliniky. Novičok nevyloučil ani magazín Der Spiegel, který na odhalení pozadí případu spolupracoval s investigativním webem Bellingcat.

Der Spiegel uvedl, že zdravotní kolaps Navalného připomíná otravu bulharského obchodníka se zbraněmi Emilijana Gebreva, který byl podle bulharské prokuratury v dubnu 2015 otráven „neidentifikovanou organofosforovou látkou“. Prokuratura tehdy uvedla, že Bulharsko v témže roce třikrát navštívil Rus jménem Sergej Fedotov, a to i v době, kdy byl Gebrev otráven.

Ruský portál Fontanka označil Fedotova za agenta ruské vojenské tajné služby GRU a za osobu podezřelou i v případu otravy bývalého ruského špiona Sergeje Skripala v anglickém Salisbury. Ten byl podle britských vyšetřovatelů v roce 2018 otráven novičokem, za pachatele byli označeni agenti GRU.

Otravu Navalného odsoudila von der Leyenová i Bílý dům

Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová označila otravu Navalného za zbabělost. „Jde o opovrženíhodný a zbabělý čin – opět,“ napsala na Twitteru s narážkou na použití novičoku proti Skripalovi. „Pachatelé musejí být postaveni před soud,“ zdůraznila.

Obdobné reakce zazněly i z Londýna, Washingtonu či Litvy. „Je naprosto nepřijatelné, aby byla tato zakázaná chemická zbraň znovu použita,“ přidal se britský ministr zahraničí Dominic Raab s připomínkou Skripalovy otravy.

„Ruská vláda musí říci pravdu o tom, co se panu Navalnému stalo,“ zdůraznil Raab.

Bílý dům v souvislosti se zjištěním, že Navalnyj byl otráven novičokem, prohlásil, že je to „naprosto zavrženíhodné“. Americká Národní bezpečnostní rada na Twitteru sdělila, že USA budou „se spojenci a s mezinárodním společenstvím pracovat na tom, aby se dotyční v Rusku zodpovídali, ať už povedou důkazy kamkoli, a na omezení prostředků pro jejich zhoubné aktivity“.

Podle litevského ministra zahraničí Linase Linkevičiuse použití novičoku naznačuje, že za otravou jsou ruské úřady. „V obchodě to nekoupíte,“ napsal na Twitteru. „Ti, kdo jsou za tento cynický zločin zodpovědní, musejí čelit následkům,“ dodal.

Mezinárodní angažmá by mělo být v ruském zájmu, tvrdí bývalý velvyslanec

Diplomat a bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář v pořadu 90' ČT24 uvedl, že mezinárodní zájem o prošetření otravy Navalného by měl být především v ruském zájmu. Kreml by prý tyto záležitosti měl řešit se západními zeměmi.

„Navalnyj pro Rusko nepředstavoval velkou hrozbu. Je v opozici, spíše bych řekl, že jeho protikorupční aktivity byly zřejmě někomu trnem v oku,“ popisuje Kolář, který působil na ambasádě v Moskvě mezi lety 2011 a 2012.

Podle něho Navalnyj dlouhodobě monitoruje korupční chování některých ruských podnikatelů i politiků. Jeho videa, která mají velkou sledovanost, ukazují jejich obrovské majetky, u kterých je jasné, že by si je nemohli dovolit, řekl Kolář. Navalnyj takto konfrontoval například bývalého ruského prezidenta Dmitrije Medveděva.

Kolář v pořadu také uvedl, že použití novičoku naznačuje napojení na ruskou tajnou službu GRU, protože s touto látkou ráda pracuje. Nevyloučil však, že by se k ní mohli dostat i jiní odpůrci opozičníka.

„Existují jisté dostatečně zainteresované a finančně zaopatřené skupiny, které mají zájem Navalného odstranit. Rusko je kleptokracie, když máte dostatek peněz, dokážete si pořídit téměř cokoliv,“ dodal Kolář. 

90’ ČT24: Čeští diplomaté hovoří o Navalného otravě (zdroj: ČT24)