V Salisbury byl nejspíš otráven bývalý ruský agent. Před lety zběhl k britské MI6

Spolupracovník ČT v Británii Ivan Kytka o otravě bývalého ruského špiona (zdroj: ČT24)

Ve Velké Británii byl přiotráven neznámou látkou bývalý ruský agent, který ve Spojeném království získal útočiště. O otravě informovaly zpravodajské televize BBC a Sky News. Podle tisku jde o šestašedesátiletého Sergeje Skripala, jejž ruská justice před dvanácti lety odsoudila za údajnou spolupráci s britskými tajnými službami ke třinácti letům vězení. Nyní je v kritickém stavu v nemocnici.

Skripal upadl společně s třiatřicetiletou ženou do bezvědomí v neděli po požití neznámé látky při návštěvě nákupního střediska v pětačtyřicetitisícovém městě Salisbury. Oba postižení jsou nyní na jednotce intenzivní péče místní nemocnice.

„Převezli jsme muže a ženu, kteří se, jak věříme, znali, do místní nemocnice v Salisbury. Neměli žádné viditelné zranění. Předpokládáme, že požili neznámou látku. Oba jsou v kritickém stavu a v intenzivní péči lékařů,“ řekl vyšetřovatel Craig Holden listu The Guardian.

Svědkyně řekla BBC, že oba požili nejspíš něco silného. Žena vypadala jako mrtvá, Skripal se měl dívat k obloze a dělat divné pohyby. Policie nyní žádá veřejnost o další informace. Zatím ale nemůže potvrdit, že se stal zločin.
Bohumil Vostal
zpravodaj ČT v Británii

Úřady nabyly poměrně rychle přesvědčení, že látka je vysoce toxická, proto místa, kde se pár pohyboval, uzavřely a nechaly vyčistit pracovníky ve speciálních protichemických kombinézách. Zkontrolováno bylo také Skripalovo bydliště.

Podle spolupracovníka ČT v Londýně Ivana Kytky ale tato místa nepředstavují pro britsou veřejnost ohrožení. „Kdyby šlo o otravu radioaktivní látkou, už by o tom policie informovala,“ domnívá se Kytka.

Podle listu The Daily Telegraph by onou látkou mohl být syntetický opioid fentanyl, který je až stokrát účinnější než morfin. Fentanylem jako lékem proti bolesti se v roce 2016 předávkoval americký zpěvák Prince a v USA má tato látka na svědomí stovky životů.

Třináct let za spolupráci s MI6

Explukovníka ruské vojenské rozvědky odsoudil ruský soud v roce 2006 k třinácti letům vězení za špionáž ve prospěch Británie. Údajně za odměnu 100 000 dolarů poskytoval v 90. letech informace o ruských špionech působících v Evropě a Spojených státech, spolupracoval s britskou MI6. V roce 2010 ho spolu s dalšími třemi osobami Moskva vyměnila za deset svých špionů zadržených v USA. Tehdy šlo o největší výměnu agentů od konce studené války. Skripal se poté uchýlil do Británie, uvedla BBC.

Podle spolupracovníka ČT pak dostal v Británii penzi a skromný domek. „Upřímně, až doteď o něm nikdo neslyšel,“ dodal Kytka.

Nynější incident připomíná případ z roku 2006, kdy v Británii na otravu radioaktivním poloniem 210 zemřel bývalý ruský agent Alexandr Litviněnko, který již před smrtí obvinil ze své vraždy ruského prezidenta Vladimira Putina.  Litviněnko v roce 2001 získal politický azyl v Británii, přijal britské občanství a pracoval pro tamější tajnou službu.